Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Mobilitate de tip Erasmus+ la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani

Elevii Colegiului Național Pedagogic ”Spiru Haret” Focșani au  avut parte de o experiență inedită alături de doamna director, prof. Simion Natașa, în cadrul mobilității de tip  Erasmus+ la Berlin. Activitatea s-a derulat în perioada 5-11 mai 2022 și a fost abordată tema „CHANGING EUROPE: MIGRATION- OPPORTUNITY or CHALLENGE?”. Delegația a fost formată din opt elevi de la nivelul liceal al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, iar aceștia împărtășesc cu entuziasm experiența trăită în cadrul mobilității. Dintre gândurile și trăirile din timpul călătoriei, amintim:

Gustă Alexandra: „Mă bucur că am avut oportunitatea de a participa în acest proiect. Sunt recunoscătoare pentru șansa pe care am primit-o. Am întâlnit zeci de oameni din alte țari, cu personalități, moduri de  gândire și culturi diferite. Pentru mine acest proiect a însemnat cunoaștere, curiozitate, aventură și prietenie”. 

Pentru Shakira-Valentina Ștefan, Erasmus reprezintă „oportunitatea prin care ai ocazia să ieși din zona ta de confort, să trăiești prin propria experiență  diversitatea culturală și impactul pe care îl are aceasta. Pentru mine, Erasmus a însemnat declanșarea viziunilor profunde pe care le am asupra ceea ce mă înconjoară, m-a ajutat să-mi deschid mintea spre cunoaștere, să formez puternice relații  interumane și să mă bucur de inedite creații arhitecturale pe care mi le-a oferit Berlinul”.

Pascu Ingrid spune că proiectul Eramus+ a însemnat ,,cea mai frumoasă experiență pe care un adolescent o poate trăi. Acest proiect m-a ajutat să mă descopăr pe mine, să mă simt mai încrezatoare în mine, să comunic eficient în limba engleză, discutând cu diferite tipologii umane și să leg cele mai frumoase și sincere prietenii. Toți participanții o să-mi lipsească în mod egal, toți au un loc special în inima mea. Unii m-au inspirat sugerându-mi să nu renunț niciodată la pasiuni, alții m-au facut să râd cu lacrimi, alții mă faceau să mă simt în largul meu doar zâmbindu-mi, iar alții mi-au sugerat să trăiesc clipa. Toți m-au inspirat prin felul lor de a fi și cu absolut toți am creat momente de neuitat, împărtășindu-ne ideile și distrându-ne împreună‟.

Adolescenta mai povestește că „ziua mergeam împreună la workshop-uri și ne spuneam opiniile în legătură cu anumite teme propuse de trainer-ul nostru, iar seara ne strângeam toți în lobby-ul hotelului pentru a ne hotărî unde să mergem și ce avem de făcut sau de vizitat în acea seară. Poate că o să ne fie greu să ne întâlnim iar cu toții, dar amintirile unesc oamenii, iar faptul că păstrăm legătura, mă face să mă simt mai aproape de ei și să mă simt încrezătoare în prietenia pe care am creat-o cu toții. Distanța e un impediment, dar socializarea nu. Acest proiect m-a făcut să-mi dau seama cât de frumoși pot fi oamenii indiferent de țara din care provin. Deja îmi este dor de workshop-uri și de prietenii mei. Le sunt recunoscătoare tuturor pentru cea mai frumoasă săptămână din viața mea!”.

Pentru Iulia-Denisa Lupu, proiectul Erasmus a reprezentat ,,oportunitatea inedita prin care am putut ieși din rutina zilnică, pentru a descoperi lucruri noi și pentru a ne contura noi prietenii. Pentru mine, Erasmus a însemnat LIBERTATE. Mi-a oferit libertatea de cunoaștere a unei noi țări, a unor locuri inedite îmbibate în cultură și istorie cu amprenta a milioane de ani, a unor noi etnii și tradiții. Am legat noi prietenii, am acumulat noi informații și experiențe, toate prin intermediul acestui proiect Erasmus, desfășurat în Berlin”. 

Raluca-Ana-Maria Ivan este de părere că Erasmus ,,este mai mult decât un program educațional, este un program de schimb cultural. Această experiență îți îmbunătățește aria cunoașterii și îți schimbă percepția asupra modului de viață”.

 Rareș-Teodor Iacob consideră că ,,experiența Erasmus+ este una de neratat. Oameni noi, locuri noi, tradiții noi. Să vizitezi este un lucru minunat. Să înveți este un lucru minunat. Un lucru ce nu vă va uimi: they work so well together. O experiență nouă, extrem de plăcută, nu simți cum trec zilele, acest lucru este heartbreaking, dar amintirile pe care ți le faci rămân acolo pe viață”. 

Neagu Bianca spune că ,,acest proiect Erasmus a contribuit într-o oarecare măsură în dezvoltarea mea personală. M-a ajutat în a avea un nivel mai înalt de încredere în sine, în special pe plan lingvistic, în crearea unei conversații în limba engleză și a nu mai fi timidă pe lângă oameni noi și să încerc indiferent de nivelul lingvistic să îmi creezi prietenii frumoase”.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?