VIDEO: Ucraina a câştigat Eurovision 2022! Șase jurii naţionale, printre care și al României au fost eliminate din competiție

0
1308

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, a câştigat Eurovision 2022 cu piesa „Stefania”, în urma finalei ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Sala Pala Olimpico din Torino.

Ucraina a primit 631 de puncte.

România – reprezentată de WRS, cu melodia „Llamame” – s-a clasat pe locul 18, cu 65 de puncte.

Podiumul Eurovision este completat de Marea Britanie – reprezentată de Sam Ryder cu „Space Man” – 466 puncte, şi Spania, reprezentată de Chanel cu „SloMo” – 459 puncte.

În ordinea intrării în scenă, artiştii care au cântat în Finala Eurovision 2022 sunt: We Are Domi (Republica Cehă) cu „Lights Off”, WRS (România) cu „Llamame”, MARO (Portugalia) cu „Saudade, saudade”, The Rasmus (Finlanda) cu „Jezebel”, Marius Bear (Elveţia) cu „Boys Do Cry”, Alvan şi Ahez (Franţa) cu „Fulenn”, Subwoolfer (Norvegia) cu „Give That Wolf A Banana”, Rosa Linn (Armenia) cu „Snap”, Mahmood & Blanco (Italia) cu „Brividi”, Chanel (Spania) cu „SloMo”, S10 (Ţările de Jos) cu „De Diepte”.

Au urmat Kalush Orchestra (Ucraina) cu „Stefania”, Malik Harris (Germania) cu „Rockstars”, Monika Liu (Lituania) cu „Sentimentai”, Nadir Rustamli (Azerbaidjan) cu „Fade to Black”, Jérémie Makiese (Belgia) cu „Miss You”, Amanda Tenfjord (Grecia) cu „Die Together”, Systur (Islanda) cu „Meo hakkandi sól”, Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov (Republica Moldova) cu „Trenuleţul”, Cornelia Jakobs (Suedia) cu „Hold Me Closer”, Sheldon Riley (Australia) cu „Not The Same”, Sam Ryder (Marea Britanie) cu „Space Man”, Ochman (Polonia) cu „River”, Konstrakta (Serbia) cu „In Corpore Sano”, Stefan (Estonia) cu „Hope”.

Spectacolul de la Torino a fost deschis cu piesa „Give Peace a Chance” a lui John Lennon.

Prezentatorii show-ului de la Torino au fost cântăreţul britanic Mika, Laura Pausini şi Alessandro Cattelan, fost prezentator X-Factor în Italia.

Câştigătorul trofeului Eurovision a fost ales în urma votului juriului şi al publicului, care au avut ponderi egale.

 

Șase jurii naţionale, printre care și al României au fost eliminate de la Eurovision!

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală, scrie News.ro.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, Români, San Marino, scrie publicaţia escxtra.com. „În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări”, se arată în comunicatul EBU. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent de vot. EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de a manipula votul la concursul Eurovision şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele şi/sau rezultatul vot, se arată în comunicatul citat de g4media.com. Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct de la Kiev notele juriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here