Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Unul dintre cei trei frați vrânceni condamnați în Anglia pentru SCLAVIE, transferat într-un penitenciar din România

După condamnarea din 2019 pentru sclavie, în Anglia, un vrâncean acum în vârstă 29 de ani va fi adus în România, pentru a-și executa pedeapsa de 10 ani. Acesta a fost judecat la acel moment la Curtea Coroanei din Blackfriars (Blackfriars Crown Court), Regatul Unit, împreună cu doi frați de-ai săi, toți fiind găsiți vinovați și condamnați la închisoare cu executare. După rămânerea definitivă a pedepsei, autoritățile judiciare britanice au solicitat în iunie anul acesta transferarea bărbatului condamnat, dintr-un penitenciar din Marea Britanie într-unul din România, în vederea executării pedepsei, iar urmare a formalităților, instanța din țara noastră a dispus în consecință: Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, având ca obiect transferul persoanei condamnate (…). Recunoaşte în parte, numai sub aspectul pedepsei cu închisoarea, hotărârea penală pronunțată de Curtea Coroanei din Blackfriars, Regatul Unit la data de 21.06.2019, certificată privind caracterul definitiv la data de 11.06.2021. Constată că numitul (…) a fost condamnat la pedeapsa principală de 10 ani închisoare, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni (conspirație pentru a cere unei persoane să presteze muncă obligatorie sau forțată, conspiraţie pentru organizarea sau facilitarea călătoriei unei alte persoane în vederea exploatării acesteia şi conspiraţie pentru convertirea de bunuri ilicite). Constată că, potrivit legii penale române, activitatea infracțională pentru care numitul (…) a fost condamnat constituie infracțiunile de trafic de persoane, sclavie şi spălarea banilor (…) dispune transferarea persoanei condamnate în vederea executării într-un penitenciar din România a pedepsei principale de 10 ani închisoare. Deduce din pedeapsa de 10 ani închisoare perioada executată de la 18.10.2018 până la zi.

Cazul celor trei frați condamnați a fost tratat pe larg la acea vreme de presa din Marea Britanie, după ce s-a descoperit că vrâncenii au convins zeci de persoane să meargă în acea țară, fiindu-le promise salarii de 500 de lire sterline. Însă odată ajunse acolo, victimelor le erau luate documentele de identitate și erau forțate să muncească în industria construcțiilor și să locuiască în condiții mizere, în Estul Londrei. La acel moment se făcea referire la 33 de persoane ținute în sclavie – 24 de bărbați, patru femei și cinci copii, existând informații potrivit cărora în rețeaua dezvoltată încă din 2013 ar fi fost implicată toată familia: cei trei frați, dar și mama și tatăl acestora. În urma procesului, doi dintre frați au fost condamnați la câte 10 ani de închisoare, iar al treilea la opt ani închisoare.

În fapt, s-a reținut în sarcina persoanei condamnate că, în perioada 30.07.2013 – octombrie 2018, în cadrul unui grup infracțional organizat, a indus în eroare mai multe persoane – cetățeni români, cărora le-a promis locuri de muncă profitabile în Anglia, persoane pe care, ulterior, le-a traficat și le-a supus la muncă forțată. Astfel, inculpatul a racolat prin diverse mijloace cetățeni români, le-a organizat transportul din România în Anglia, angajând șoferi, închiriind vehicule pentru transport, stabilind punctele de oprire pe traseu etc. Odată ajunși la destinație, cetățenii români erau cazați în spații improprii și supragalomerate, laolaltă cu alte câte 10, 20 sau 30 de persoane, erau ținuți fără hrană sau hrăniți cu alimente expirate sau păstrate în condiții neadecvate, punându-le astfel sănătatea în pericol, fără asigurarea condițiilor minimale de igienă.

Pentru a deține un control absolut asupra cetățenilor români traficați, inculpatul le-a luat documentele de identitate, după care i-a plasat la muncă, luându-le cea mai mare parte a salariului obținut. În unele cazuri, inculpatul a folosit violența pentru a reprima nemulțumirile din partea persoanelor traficate. În cadrul grupului infracțional organizat, alți coinculpați au înregistrat firme care ofereau mâna de lucru, prin intermediul acestora, „spălând” produsul infracțiunii de trafic de persoane. De-a lungul a patru ani gruparea a obținut aproximativ 900.000 lire sterline, sumă retrasă aproape integral în cash, se detalia în motivarea CA Galați, așa cum apare pe rolii.ro.

Foto: thesun.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?