Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

„Răzmerița politică” din Consiliul Local lasă Focșaniul fără fosta Școală Comercială

Deși se plîng permanent că municipalitatea nu investește în imobilele monument istoric sau că nu face suficiente demersuri pentru recuperarea acestora, consilierii locali de la PNL și USR au refuzat în ședința de aseară să înțeleagă cât de important ar fi fost să voteze pentru exercitarea dreptului de preemțiune (drept de care se bucură cineva printr-un contract sau printr-o lege, de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători – n.r.) la cumpărarea fostei Școli Comerciale din Focșani. Primarul Cristi Valentin Misăilă a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, însă după discuții interminabile, totul a picat.

Conform proiectului de hotărâre, se propunea realizarea unei expertize de specialitate pentru a constata starea tehnică a clădirii și a unui raport de evaluare de către un evaluator autorizat ANEVAR, după care urma întocmirea unei expertize tehnice și a unui raport de evaluare și ulterior un nou proiect de hotărâre pentru însușirea acestora și pentru achiziționarea imobilului în suprafață de 2.449 metri pătrați, din care 2.035 curți-construcții, evaluat în acest moment de lichidator la o valoare de 1,34 milioane lei. Nu ar fi prima dată când dreptul de preemțiune asupra acestui imobilul este luat în discuție.

Luna trecută, majoritatea din Consiliul Județean Vrancea, formată din PNL-USR-ALDE, a aprobat un proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune la vânzarea imobilului. Ulterior, consilierii PSD au declarat că proiectul a fost votat cu scopul de a susține un membru al PNL, care a achiziționat imobilul monument istoric fără respectarea procedurilor legale, fiind cumpărat prin licitație desfășurată fără a notifica instituțiile cu drept de preempțiune.

Ori tocmai de aici probabil a urmat declicul domnișoarei viceprimar PNL Ana Maria Dimitriu, care a luat-o din nou pe …dinafară. Domnișoara a priceput doar că, dacă Direcția pentru Cultură Vrancea nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, nici primăria nu o poate face, așa că s-a lansat din nou în discuții care clar o depășeau. Din acest motiv, primarul Misăilă a atras atenția că viceprimarul Dimitriu „se erijează în avocatul diavolului”, care ține „spatele” celor care au pus la cale vânzarea imobilului înainte ca autoritățile să își exercite sau nu dreptul de preemțiune. Deja această vânzare a avut loc, încălcând flagrant legea. Actul de vânzare-cumpărare întocmit de lichidator datează din 8 octombrie. Conform legii, aceste documente de exercitare/ neexercitare trebuie să fie emise înaintea întocmirea actului de vânzare-cumpărare de către lichidator. Pe 25 octombrie Direcția pentru Cultură ne-a informat că nu își exercită dreptul de preemțiune, a explicat primarul, menționând că, ulterior acestui moment, a solicitat lămuriri suplimentare, iar documentele solicitate au sosit abia pe 8 noiembrie.

De fiecare dată unitățile de învățământ solicită spații, nu fac nicio afacere imobiliară. Avem șansa să facem această clădire reprezentativă pentru municipiul Focșani, nu pentru Misăilă. Cele două universități au un spațiu impropriu la Vechea Prefectură, pentru că acolo abia au loc rectoratele, nicidecum nu pot fi organizate cursuri. Nu mai spun că și doamna Cristina Nedelcu ar vrea să aducă Facultatea de moașe în Focșani. Și Liceul de Artă stă împrăștiat în 3 locuri. Așa că avem nevoie de clădire. Cumpărarea imobilului e avantajoasă, mai ales că vin fonduri europene, a punctat primarul, arătând că există soluții pentru reabilitarea clădirii, în ipoteza în care ar ajunge în proprietatea municipiului, prin atragerea de fonduri europene, inclusiv prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Viceprimarul PNL a ținut-o permanent cu ideile sale, clamate pe același ton ridicat, fiind clar că nu are în intenție să priceapă vreun argument logic. Iar motivul înverșunării acesteia a fost explicat tot de Cristi Misăilă: Știu că nu se va vota, aveți temă de la partidul condus din umbră de unii și de alții care și-au dat demisiile și au fugit….

Un apel la rațiune a fost făcut și de consilierul social democrat Mihai Nedelcu, care a arătat că, acum, liberalii și social-democrații se află în aceeași barcă. Suntem colegi de coaliție, poate nu știți. Acum trebuie să lăsăm orgoliile la o parte și să facem ceva pentru focșăneni. „Austrul” a încetat să mai bată, de acum împreună cu PSD va trebui să faceți treabă, să munciți. Nu văduviți orașul Focșani de o clădire, această școală va putea fi renovată cu banii altora. A venit timpul și vă opuneți din nou. De ce? Pentru că ați fost sunată? Doamna Dimitriu, prin ceea ce faceți acum, ajutați la un tun imobiliar, a avertizat Mihai Nedelcu.

Liberalul Bîrsan, în sprijinul proiectului inițiat de primar. Până la vot

Surprinzător, în sprijinul proiectului inițiat de primar a venit și consilierul PNL Costel Bîrsan, semn că nu e tocmai liniște și înțelegere printre liberalii din Focșani. Acesta nu a ratat momentul de a ține un lung discurs, în care a explicat de ce ar trebui votat proiectul, arătând că nu e nimic în neregulă, cu atât mai mult cu cât Școala Comercială a fost ridicată pe un teren donat chiar de primărie. Această oportunitate nu presupune neapărat cumpărarea, lucrurile vor evolua după contestații, plângeri și așa mai departe. Nu votăm un act de vânzare-cumpărare, ci oportunitatea de a cumpăra ceva la prețul a patru apartamente. Dacă dăm cu piciorul la această „pleașcă”, ce să mai facem? Dacă nu se votează proiectul înseamnă că ne dezicem de toate principiile. Am jurat aici cu mâna pe Biblie că vom reprezenta interesele cetățenilor, a spus acesta, pentru ca apoi să anunțe că… nu va participa la vot. Drept urmare, voturi pentru exercitarea dreptului de preemțiune au venit doar de la consilierii PSD, insuficiente pentru a trece proiectul. Bîrsan și colegul său Liviu Macovei nu au participat, iar restul s-au abținut.

Înainte de vot anunțase și viceprimarul USR Alexandra Tătaru că are o opinie, anume că nu participă la această răzmeriță politică, însă până s-a ajuns la vot probabil a uitat ce trebuia să facă. Bine, dumneaei a mai spus și că ar dori să aibă o garanție că monumentul nu va fi declasat și s-a arătat un pic tristuță că o eventuală reabilitare ar dura. Așa că a votat după voința PNL, abținere curată. De menționat că după voturi, discuții și tot circul obișnuit, Costel Bîrsan a revenit pe subiect spre finalul ședinței și a arătat că are informații conform cărora proprietarul ar fi gata să bată palma dacă are suma solicitată în 2, 3 zile. Așa că propunerea sa a fost să se facă un fond de donații, pe sistemul „dați un leu pentru Ateneu”, iar el personal va depune 10.000 de euro azi, la prima oră. Chiar și așa, consilierii au arătat că nu se poate strânge suma într-un termen atât de scurt, așa că ideea a rămas în aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?