Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Subvenţii pentru ASIGURAREA STRUGURILOR de vin


Producătorii de struguri pentru vin își pot asigura recolta cu sprijinul fondurilor europene acordate în agricultură. Condițiile sunt minime și pot fi îndeplinite de producătorii serioși, interesați să facă perfomanță în viticultură. Acest ajutor financiar nu se acordă pentru asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu struguri de masă sau pentru „asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu hibrizi producători direcți: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton și Herbemont”. Cererile trebuie depuse până la data de 30 noiembrie a fiecărui an din perioada de programare 2014-2018, la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
    Această subvenție se acordă producătorilor „persoane fizice/juridice, care asigură recolta plantațiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin”. Condițiile minime pentru obținerea ajutorului financiar sunt ca viticultorii să lucreze suprafețe cultivate cu soiuri de viță-de-vie de struguri pentru vin de minimum 0,1 hectare. Terenurile lucrate trebuie să fie înscrise în Registrul plantațiilor viticole. De asemenea, viticultorul trebuie „să încheie cu un asigurător o poliță de asigurare a recoltei în care să fie menționate, cel puțin, cantitatea de struguri pentru vin asigurată, suprafața aferentă, localizarea acesteia și valoarea primei de asigurare”.
    Sprijinul financiar nu este fix, iar în normele metodologice aprobate de guvern se precizează modalitatea de calcul. Cei care se asigură împotriva fenomenelor climatice precum înghețul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta pot primi 80% din costul primelor de asigurare plătite. „Prin fenomen climatic cu efecte adverse care poate fi asimilat unui dezastru natural se înțeleg fenomene meteorologice precum înghețul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din producția medie anuală a unui producător viticol în cei 3 ani precedenți sau o medie pe 3 ani bazată pe cei 5 ani precedenți, cu excepția celei mai mari și a celei mai mici dintre valori. Constatarea daunelor se face de către asigurător în prezența producătorului agricol afectat”, se arată în normele metodologice. Cei care vor să beneficieze de asigurare extinsă și pentru alte pierderi beneficiază de un ajutor financiar de 50% din costul primelor de asigurare plătite. Este vorba despre pierderile cauzate de animale, boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?