La începutul acestei săptămâni, pe o pagină de socializare a apărut o fotografie făcută într-unul din saloanele secţiei de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ Focşani. În acea fotografie apare piciorul unui pacient contrabalansat cu ajutorul unor bidoane legate cu o faşă medicală. În urma acestui eveniment, conducerea secţiei de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judeţean a oferit explicaţii în cadrul unei conferinţe de presă.
„Pacientul este bine!“
Dr. Ioan Robert Mihăilă, şeful secţiei Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă a precizat că pacientul nu a fost pus în pericol. Cât despre improvizaţia făcută, doctorul spune că este vorba despre un dispozitiv medical incomplet pentru care nu s-a putut găsi, pe piaţa din România, segmentul lipsă. „Referitor la cele apărute în media online, şi anume o fotografie în care este prezentat un dispozitiv medical, de fapt o parte dintr-un dispozitiv medical, mai exact o extensie continuă transcheletică pe o atelă braun, în imagine se vede doar o anumită parte în care este înlocuit un cablu de sârmă cu o faşă, şi nişte presupuse greutăţi care ar trebui să fie metalice, cu nişte bidoane de apă. Aceasta este pe scurt, ceea ce se vede în fotografie.
Acest dispozitiv medical în aparenţă simplu, este vorba despre un grilaj metalic, un scripete, o bucată de sârmă şi nişte greutăţi. Noi, acest grilaj, acest dispozitiv, îl avem, lipsesc, ceea ce se vede în poză, greutăţile şi acest cablu metalic. Aceste lucruri în aparenţă simple, nu este tehnologie, nu sunt nimic altceva decât nişte bucăţi de fier, nu vreau să banalizez, dar asta este tot, sunt totuşi dispozitive medicale şi nu se găsesc în comerţ pe piaţa românească.
Noi am încercat, am căutat, am vorbit cu firme. Putem pune o sârmă metalică, putem pune nişte greutăţi, dar nu pot fi cumpărate, sau nu am găsit noi să le putem achiziţiona ca şi dispozitiv medical. Aşa că orice altă improvizaţie ca să spunem aşa, ar conduce la alte fotografii. Dar acest dispozitiv, aşa cum îl vedem, se foloseşte în toată lumea, este descris în toate cărţile până la cele mai actuale, este un tratament necesar, este un tratament provizoriu necesar.
În situaţia de faţă, pacientul este operat, este bine, este mulţumit, nu a suferit niciun prejudiciu şi nu a fost supus la niciun risc suplimentar prin această, e adevărat, improvizaţie!“, a precizat dr. Ioan Robert Mihăilă, şeful secţiei ortopedie-traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ Focşani.
Bani pentru o proteză comandată de pacient!
În postarea făcută pe Facebook, persoana care a realizat fotografia scrie că pacientului i s-a cerut o sumă de bani pentru a-i putea fi pusă proteza de care avea nevoie. Dr. Mihăilă oferă explicaţii şi în acest caz, precizând faptul că pacientul a cerut un tratament anume şi a optat pentru o proteză pe care chiar el şi-a comandat-o şi achitat-o. „Punând în balanţă riscurile de a nu folosi acest sistem şi a lăsa pur şi simplu până se operează, cu ceea ce am făcut noi, pentru că misiunea noastră este să rezolvăm pacienţii, ceea ce şi facem, punând în balanţă acest risc versus beneficii, consider că am luat o decizie bună, noi, colectivul, şi asta aş face-o şi pentru mine, şi pentru familie, pentru că nu avem altă variantă.
La ora asta, foarte mulţi colegi de-ai noştri, care folosesc acelaşi dispozitiv, sigur îşi vor pune întrebarea acum ce să facă dacă nu au această sârmă, pentru că nu am cum să-i spun altfel, care aparţine unui dispozitiv medical?! În acest caz, pacientul a optat, din proprie iniţiativă, pentru un tratament anume pe care el şi l-a comandat şi tot el şi l-a achiziţionat, noi avem factură, vi-o putem arăta, care este suma pe care au spus-o ei pe net. Dacă noi acum, pentru oameni care merg bine, suntem acuzaţi şi chemaţi la televiziune, atunci când se întâmplă ceva ce facem?!“, mai adaugă dr. Ioan Robert Mihăilă.
Medicul specialist ortoped, dr. Laurenţiu Taban s-a arătat indignat de faptul că, deşi cadrele medicale vorbesc în permanenţă atât cu pacienţii, cât şi cu familia şi aparţinătorii lor, există situaţii, cum este şi aceasta, în care unii oameni aleg să se exprime prin intermediul unei postări pe internet. „Este un dispozitiv extern; trei kilograme de apă sunt egale cu trei kilograme de fontă, sau cu trei kilograme de orice, este vorba de fizică. Toată lumea poate să facă o poză, noi trebuie să dăm explicaţii la un dispozitiv ortopedic, şi să facem lecţii de ortopedie cu fiecare zi de zi, cu oricine care vine şi pune astfel de întrebări.
Noi comunicăm cu toţi pacienţii, cu familia, cu aparţinătorii, cu absolut toată lumea, dar nu a venit nimeni să ne întrebe: «Ce este, domnule, ăsta?!» Nu! Facem poze, plecăm, postăm şi ne întrebăm, ca să stârnim puţin, să aruncăm o piatră şi apoi căutăm piatra în baltă, o scoatem, o lustruim şi arătăm: «Uite ce frumoasă era piatra, şi era şi rotundă!». Noi nu ne putem face treaba noatră pentru că vine cineva şi ne întreabă: «Da` de ce ai folosit 3 şuruburi şi nu 4?!»“, adaugă dr. Laurenţiu Taban.
La rândul său, şeful secţiei de Ortopedie-Traumatologie, spune că este o situaţie penibilă și că investiţiile din Spitalul Judeţean s-au înmulţit în ultimii 5 ani. „De acum trebuie să ne aşteptăm ca la fiecare fotografie care apare, ne vom întâlni în formaţia asta şi vom da interviuri?! Adică, în principiu, este un lucru penibil! Pentru că lucrurile merg bine, spitalul are investiţii de miliarde, s-au făcut investiţii cum nu s-au făcut până acum, şi e clar că nu s-a pus niciodată problema pentru câteva sute de lei. Investiţii s-au făcut continuu în ultimii 5 ani, deci nu cred că era o problemă de finanţe.“
„Interesul nostru este ca pacientul să fie în regulă!“
Întrebat dacă şi de acum înainte va apela tot la o improvizaţie de acest gen, dr. Taban a spus că, cel puţin în cazul dumnealui, nu va ezita nicio secundă să apeleze la această metodă prin care poate salva viaţa unui pacient. „Eu nu vreau să răspund pentru alţii, eu răspund ce aş face pentru mine, pentru familia mea. Dacă, Doamne fereşte, mama mea are o problemă, decât să o las cu fragmentele osoase să funcţioneze ca nişte cuţite în interiorul ei, adică să taie artere sau nervi… va avea un astfel de dispozitiv medical care îi va salva viaţa, şi nu mă gândesc cât de bine sau de rău va arăta într-o fotografie făcută de nu ştiu cine.
Interesul nostru este ca pacientul să fie în regulă, în rest, cred că sunt detalii mai mult sau mai puţin picante, care nu au legătură cu actul medical, din punctul meu de vedere. Mama, dacă azi cade, în 10 secunde are un astfel de dispozitiv medical pus de mine“, conchide dr. Laurenţiu Taban.