Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Patru profesori vrânceni, printre autorii unui nou dicționar de istorie: „Personalități străine care au marcat istoria României‟

Veste bună pentru pasionații de istorie, în luna octombrie a acestui an, la editura Meronia din București, a fost lansat dicționarul „Personalități străine care au marcat istoria României‟. Printre cei 10 autori care au contribuit la această lucrare, se află și patru profesori vrânceni, anume: Stănel Ion (coordonator) profesor la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, Departamentul pentru pregătirea profesorilor, filiala Focșani; Elena Hrușcovschi, profesor în cadrul aceleiași unități de învățământ; Lămîița Șerban, profesor la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani și Mirică Vrînceanu, directorul Școlii Gimnaziale Jariștea. Acestora li se adaugă: Alexandru Valentin Ștefănescu (Târgoviște), George Marcu (București), Vasile Mărculeț (Mediaș), Valentina Bilcea (București), Gherghina Boda (Deva), Stan Stoica (București).

Această carte reia un proiect mai vechi al editurii Meronia, «Personalități străine în istoria României», apărută la București în 2011, unde criteriul de selecție al personalităților apărute în dicționarul biografic a fost cel al pășirii acestora pe teritoriul românesc. De această dată s-a renunțat la acest mod de selecție, contând doar amprenta pe care aceste personalități au lăsat-o asupra istoriei românilor din Antichitate până la sfârșitul secolului al XX –lea. Se pot regăsi în paginile acestei lucrări personalități cunoscute precum Alexandru Macedon, Baiazid «Fulgerul», Henri Mathias Berthelot, Carol Robert de Anjou, Carol al XII-lea, Winston Churchill, August von Mackensen, Constantin cel Mare, Charles de Gaulle, Adolf Hitler, Horthy Miklós, Iustinian, Franz Josef, Mahomed al II-lea, Napoleon al III-lea, Petru cel Mare, Franklin Delano Roosevelt, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, I.V. Stalin etc. De asemenea, putem urmări activitatea altor personalități mai puțin cunoscute publicului larg, precum Carra Jean Louis, Colquhoun Robert Gilmour, Anthony Eden, Cordell Hull, Omer Pașa etc.‟, spune prof. Stănel Ion.

A fost o misiune dificilă, dar nu imposibilă‟

Din cauza pandemiei de COVID-19, autorii vrânceni nu au putut organiza o lansare de carte, însă dicționarul Personalități străine care au marcat istoria României va avea o lansare imediat ce pandemia va permite acest lucru. Până atunci, lucrarea poate fi găsită în librării. „A fost o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Având experiența de la precedentul dicționar, am încercat să îndrept anumite aspecte și să mă adaptez noilor cerințe. Partea cea mai dificilă a fost selecția personalităților care să apară în dicționar, mai ales pentru perioada postbelică și mobilizarea celor nouă autori. A fost o experiență din care am învățat multe lucruri, atât din punct de vedere științific, dar și al lucrului alături de colegii mei. Oferim iubitorilor de istorie posibilitatea de a urmări rolul personalităților străine în istoria românilor din Antichitate până la sfârșitul secolului al XX –lea. Mă consider privilegiat pentru că am avut posibilitatea de a participa la acest proiect unic în publicistica istorică românească”, spune prof. Stănel Ion.

Prof. Elena Hrușcovschi este de părere că „orice publicație, apărută într-un domeniu sau altul al literaturii de specialitate, își găsește rostul, dacă are o dublă dimensiune: științifică și didactică. Din punct de vedere științific, noi, colaboratorii la realizarea acestui dicționar, nu avem vreo contribuție spectaculoasă. Efortul nostru a fost acela de a parcurge un număr suficient de mare de lucrări ale unor autori avizați, încât să putem creiona, într-o manieră coerentă și (de dorit) convingătoare, profilul unor personalități care au marcat destinul istoriei românești. Din perspectivă didactică, demersul nostru a constat în extragerea din paginile parcurse a acelor informații care ar oferi posibilitatea unui număr cât mai larg de cititori de a găsi mai ușor un răspuns, într-o manieră esențializată, la eventualele curiozități pe care aceștia le-ar avea, în legătură cu orizontul de discurs oferit de dicționarul în cauză. Totodată, parcurgerea articolelor conținute de această lucrare poate stimula curiozitatea cititorilor de a-și lărgi informațiile legate de una sau mai multe dintre personalitățile care o «populează». Dacă prin lecturarea studiilor conținute de cartea «Personalități străine care au marcat istoria României» reușim acest lucru, atunci ținta noastră este atinsă, iar mulțumirea noastră este maximă‟.

Pentru prof. Lămîița Șerban, participarea la elaborarea și scrierea acestui volum „evidențiază buna colaborare între colegi și o coordonare exemplară din partea domnului profesor Ion Stănel. A scrie despre personalități istorice străine și spațiul românesc, pentru mine a fost o provocare. Fiecare dintre acestea a acționat având în vedere interesele poporului său, ale statului pe care-l reprezenta sau intereselor personale. Urmările și rezultatele acțiunilor lor au dat și măsura caracterului fiecăreia dintre ele”.

Prof. Mirică Vrînceanu a observat faptul că „de-a lungul timpului, personalitățile sunt cele care au marcat destinul oamenilor, statelor pe care le-au condus sau, în ansamblu, istoria universală. Am considerat că demersul de a aduce în fața publicului un dicționar care cuprinde atât date biografice, cât și informații referitoare la influența pe care au avut-o diverse personalități străine asupra istoriei noastre, poate fi util tuturor celor interesați, elevi, profesori sau doar pasionați de istorie. Mi-a atras atenția îndeosebi poziția marilor puteri în raport cu spațiul românesc atât în secolul al XIX-lea, în contextul desprinderii Principatelor de sub influența otomană și afirmarea identității naționale, dar și, în secolul al XX-lea, poziția marilor puteri față de România, poziție exprimată de reprezentanții lor diplomatici la București”.

Dacă v-am stârnit interesul, cartea „Personalități străine care au marcat istoria României‟ vă așteaptă în librării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?