Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ministerul Educației ține la secret numele profesorilor care vor să conducă Inspectoratul Școlar Județean Vrancea


Ministerul Educației Naționale (MEN) nu a vrut, ieri, să comunice numele cadrelor didactice care și-au exprimat dorința de a conduce învățământul vrâncean, motivând că sunt secrete. Au promis că vor comunica, astăzi sau mâine, numele celor care au fost selectați. „Mâine (n.r. azi), poate vineri va fi făcută publică selecția… Astea sunt regulile”, ni s-a transmis de la biroul de presă al MEN.
Potrivit unor surse din cadrul MEN, ministrul va avea ceva de muncă în alegerea viitorilor inspectori școlari generali, dat fiind faptul că ieri, înainte de ora 16:00, erau trimise aproape 100 de CV-uri din toate județele țării. Ieri a fost ultima zi când profesorii doritori să preia frâiele învățământului vrâncean au putut să își trimită CV-urile la Ministerul Educației, pentru a participa astfel la selecția organizată de minister.
Reamintim că MEN organizează o selecție de CV-uri pentru ocuparea cu delegație a funcțiilor de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct. Organizarea acestei selecții vine după demiterea șeful IȘJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea, și la doar două săptămâni de la numirea în funcția de inspector școlar general adjunct a profesorului Aurel Șelaru. Profesorii interesați de aceste două funcții au trebuit să îndeplinească cumulativ o serie de condiții, precum: să fie titulari în învățământ, să fi absolvit cu diplomă de licență studii universitare, să aibă gradul didactic I sau titlul științific de doctor, să fie membre ale corpului național de experți în management educațional. Mandatul lui Dorin Cristea expiră pe 4 septembrie, el fiind demis pe 18 august.
Unul dintre motivele invocate de MEN pentru demiterea lui Cristea se referă la o sesizare a Prefecturii, din care reiese că între cele două instituții nu ar fi relații prea bune. „Din adresa Instituției Prefectului Județului Vrancea cu nr.11787/28.08.2017 se aduce la cunoștința ministerului că IȘJ Vrancea nu a transmis către Instituția Prefectului o centralizarea a numărului de unități de învățământ care au probleme de natură funcțională sau nu au autorizație de funcționare conform legislației în vigoare. De asemenea, nu a fost transmisă o situație clară în ceea ce privește asigurarea resursei umane la nivelul unităților de învățământ din județul Vrancea și nici o situație a delegărilor/ atribuțiilor inspectorilor școlari. Cu privire la activitățile extrașcolare, au fost semnalate deficiențe de către autoritățile locale (inclusiv de Curtea de Conturi) asupra modului de implementare a programului Laptele și Cornul”, se arată în adresa MEN privind demiterea șefului IȘJ.
Un alt reproș este acela că pe site-ul IȘJ nu sunt publicate declarațiile de avere și de interese pentru anul fiscal anterior. Un alt motiv invocat de MEN pentru demiterea șefului învățământului vrâncean este acela că „Inspectoratul Școlar al județului Vrancea nu a prezentat Ministerului Educației Naționale  raportul privind starea învățământului vrâncean pentru anul școlar 2015-2016”.
Profesorul Dorin Cristea spune că a contestat decizia MEN de demitere a sa și va apela și la instața de judecată.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?