Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Primăria Focșani ar putea cumpăra fosta Școală Comercială

Primarul Cristi Misăilă vrea să readucă în proprietatea publică a municipiului imobilul monument istoric „Școala Comercială” de pe strada Cotești. Primarul Focșaniului a inițiat un proiect de hotărâre pentru prima ședință a Consiliului Local în care propune exercitarea dreptului de preempțiune (drept de care se bucură cineva printr-un contract sau printr-o lege, de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători – n.r.) la cumpărarea acestui imobil de la lichidatorul judiciar al societății comerciale care îl are în proprietate. Imobilul are un teren în suprafață de 2449 metri pătrați, din care 2035 metri pătrați de curți- construcții pe care se află o construcție de S+P+1 și a fost evaluat de lichidator la o valoare de 1,34 milioane lei. Conform proiectului de hotărâre, se propune realizarea unei expertize de specialitate pentru a constata starea tehnică a clădirii și a unui raport de evaluarea de către un evaluator autorizat ANEVAR. Abia ulterior întocmirii expertizei tehnice și a raportului de evaluare va fi inițiat un proiect de hotărâre pentru însușirea acestora și pentru achiziționarea imobilului menționat.

Imobilul de pe strada Cotești a fost edificat în anul 1929 pe un teren în suprafață de 4583 metri pătrați donat de Primăria Focșani. Imobilul era destinat funcționării Școlii Comerciale Superioare de Comerț, fiind construit cu fonduri bănești adunate de Camera de Comerț de la oamenii bogați din Focșani și județ. După reforma învățământului din 1948, aici a funcționat Casa specială pentru orfani din întreaga regiune. Ulterior, clădirea a fost transferată la fosta Întreprindere de Producție Industrială și Prestări Servicii unde a funcționat până în anul 1990. „Fiind un monument istoric de o importanță indiscutabilă și o frumusețe aparte, care a rezistat de-a lungul anilor, aflându-se pe lista de monumente de categorie B, este necesar ca acesta să se afle în patrimoniul municipiului Focșani, acest lucru fiind posibil prin exercitarea dreptului de preempțiune la cumpărarea lui”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Conform legii monumentelor istorice, persoanele fizice sau juridice pot vinde monumentele istorice pe care le au în proprietate numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune al statului român prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa B (cum este cazul fostei Școli Comerciale) ori al unităților administrativ teritoriale, după caz, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

În ședința extraordinară din 29 octombrie, majoritatea din Consiliul Județean Vrancea, formată din PNL-USR-ALDE, a aprobat un proiect de hotărâre privind „neexercitarea dreptului de preemţiune la vânzarea imobilului monument istoric “Școala Comercială”, din Municipiul Focşani, str. Cotești, nr. 17 aflat în proprietatea S.C. DIVERSIS S.A.”. Consilierii PSD au declarat că proiectul a fost votat cu scopul de a susține un membru al PNL, care a achiziționat imobilul monument istoric fără respectarea procedurilor legale, fiind cumpărat prin licitație desfășurată fără a notifica instituțiile cu drept de preempțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?