Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: „Lui Hristos nu i-au scăzut puterile niciodată, nici chiar în pandemie”. Interviu cu preotul Mircea Gavrilă, noul paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului‟ – Săpunaru

Începând cu data de 1 octombrie, la Biserica Nașterea Maicii Domnului – Săpunaru din Focșani, slujește preotul Mircea Gavrilă, și asta pentru că preotul Vasilică Panaite s-a pensionat, după 27 de ani în care a slujit la această biserică. Pr. Mircea Gavrilă este vrâncean, dar a slujit mulți ani la Biserica cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din Râmnicu Sărat, parohie de care s-a despărțit cu greu. Astăzi vom afla povesta preotului Mircea Gavrilă, vrânceanul care a reușit în șapte ani, cu sprijinul enoriașilor și al autorităților locale, să ridice din temelie o biserică în comuna Podgoria. Totodată, vom afla și povestea Parohiei Săpunaru din Focșani.

Cred că prin preoție am împlinit dorința mamei și am dus mai departe viața de preot din familia tatălui, pentru că un frate de-al lui a fost preot. Tototdată, în familie, mai am încă doi verișori care sunt preoți la București, unul dintre ei este cunoscut ca «Duhovnicul de la miezul nopții», în persoana pr. Vasile Gavrilă, iar celălalt este pr. Nicolae Gavrilă. M-aș bucura dacă vremurile ar fi atât de bune ca măcar unul dintre copiii mei, Teodor de 6 ani și Matei de 4 ani, să ducă mai departe această tradiție. După clasa a VIII-a am dat la seminar, însă nu am luat din primul an, așa că am intrat la Liceul nr. 5 din Focșani. În anul următor, 1994, am dat la Școala de Cântăreți Bisericești din Buzău. După absolvire, m-am angajat la biserica din Gura Caliței ca dascăl, și am stat acolo până în 1998, când am plecat în armată. După un an de armată, am revenit la aceeași biserică‟, spune pr. Mircea Gavrilă.

Preotul povestește că în acea perioadă și-ar fi dorit să rămână cântăreț în sat și să-și ajute părinții. Avea înclinații sprea a cânta frumos și învățase să-L slujească pe Dumnezeu și Biserica Lui încă din copilărie. Abia după ce am vorbit cu verișorii mei preoți, am constatat că este bine să merg mai departe. În 2004 m-am înscris la Facultatea de Teologie din Constanța, iar după absolvire m-am înscris la master. Hirtonia întru diacon am primit-o pe 16 februarie 2009 de la Înaltpreasfințitul Epifanie, la Biserica «Pogorârea Sfântului Duh» din Focșani. În 22 martie 2009 am fost prezentat la Parohia Tigoiu din Râmnicu Sărat. Am fost trimis acolo, în comuna Podgoria, pentru a ridica biserica veche care este monument istoric. Lucrările de construcție au început în anul 2010 și au durat până în 2017, când s-a făcut și sfințirea bisericii‟, povestește pr. Mircea Gavrilă. Slujba de sfințire a Bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” din Parohia Tigoiu a fost oficiată în vara anului 2017 de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În aceeași zi, pr. Mircea Gavrilă a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere pentru activității pastoral-misionare și administrativ-gospodărești.

Biserica ar trebui să fie cea mai frumoasă instituție și cel mai primitor loc”

Pr. Mircea Gavrilă spune că va încerca să ducă la bun sfârșit lucrarea pe care pr. Vasilică Panaite a început-o la Biserica „Nașterea Maicii Domnului‟ din Focșani, și va lupta să-i readucă lăcașului de cult frumusețea de altă dată. „Dacă ne dorim să ne facem cât mai frumoase casele, să ținem cont de faptul că biserica ar trebui să fie cea mai frumoasă instituție și cel mai primitor loc în care omul să vină și să simtă că se întâlnește cu Dumnezeu. Așa că, îmi doresc să realizez la Focșani ceea ce am făcut la Parohia Tigoiu, știind de la Înaltpreasfinția Sa Părintele Ciprian, că Parohia Săpunaru are nevoie de lucrări de reabilitare‟, spune pr. Gavrilă Mircea.

Deși avusese o discuție cu Înaltpreafinția Sa Părintele Ciprian în toamna anului trecut despre o posibilă revenire în Vrancea natală, pr. Gavrilă Mircea nu se aștepta ca acest moment să vină atât de repede. „Când am aflat că trebuie să plec, pentru a nu provoca tulburare, neștiind sigur că trebuie să ajung la Focșani, le-am cerut credincioșilor să ne rugăm: «Vă rog să faceți rugăciune și pentru mine pentru că trec printr-o încercare și vreau să văd dacă încercarea este de la Dumnezeu sau de la vrăjmașul nostru». După 40 de zile de post și rugăciune, mi-am dat seama că nu este de la vrăjmașul, și am mers la Înaltpreasfințitul Ciprian care mi-a confirmat că trebuie să ajung la Biserica «Nașterea Maicii Domnului» din Focșani pentru că este de lucru. Știind ce am realizat la Tigoiu, Înaltpreasfinția Sa și-a pus nădejdea că și aici, la Focșani, voi reuși să duc la bun sfârșit lucrările de reconsolidare ale lăcașului de cult. Abia mi-am putut abține emoțiile în timpul ultimei slujbe pe care am oficiat-o la Tigoiu. A fost o slujbă cu suspine la finalul căreia m-am făcut înțeles oamenilor că s-au împlinit rugăciunile în cele 40 de zile, și am constatat că Maica Domnului vrea să mă trimită la o altă biserică închinată tot ei. A fost grea despărțirea și încă este greu să vorbesc de lucrul acesta. Oamenii prezenți la slujbă în acea zi mi-au mulțumit și mi-au spus că nu vor înceta să mă pomenească în rugăciunile lor și că nu vor uita niciodată lucrarea pe care am făcut-o acolo‟, spune pr. Mircea Gavrilă.

O istorie de peste 200 de ani

Data exactă a începerii și finalizării lucrărilor de construcție ale Bisericii „Nașterea Maicii Domnului‟ din Focșani nu se cunoaște, însă Gabriela Panaite, soția pr. Vasilică Panaite a întocmit o lucrare de atestat despre această parohie și a aflat că

biserica a fost ridicată de breasla săpunarilor, cu participarea obștii mahalalei, în anul 1783 (în unele documente apare ca dată a construcției perioada 1780-1790), de jupân Dinu Petrovidi Săpunaru (starostele Breslei Săpunarilor, de aici venind și numele bisericii «Nașterea Maicii Domnului – Săpunaru», Ioniță Blănaru, Ioniță Mosgros, cu purtarea de grijă a preotului Gheorghe ot Gârlești. (…) Biserica Săpunaru este realizată în stil moldovenesc, după un plan triconc (cruce)”.

Vrancea fiind una dintre cele mai cunoscute zone seismice din România, Biserica „Nașterea Maicii Domnului‟ din Focșani a fost „martora” câtorva cutremure, Gabriela Panaite amintind de „cutremurele din anii 1802 (26 octombrie, ora 10.55, magnitudine 7,9, cunoscut sub numele de «Cutremurul cel Mare», 1894 (31 augsut, ora 14.20, magnitudine 7,10, 1913 9 1 iunie, magnitudine 6,9), chiar și cel din anul 1940 (10 noiembrie, ora 01.39, magnitudine 7,7; precedat de cel din 22 octombrie, ora 08.37, cu magnitudinea 6,5)”. De-a lungul timpului, biserica a avut nevoie de lucrări de întreținere, pornind de la înlocuirea acoperișului din șindrilă cu unul mai rezistent, din tablă, până la refacerea zugrăvelii și picturii.

Imediat după ce va cunoaște mai bine parohia, și va afla care sunt problemele cu care aceasta se confruntă acum, pr. Mircea Gavrilă spune că va începe demersurile pentru reconsolidarea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului‟ din Focșani. Până atunci, „îmi doresc să ajut oamenii să creadă cât mai mult în viața veșnică și să lucreze foarte mult pentru mântuirea sufletului. Viața aceasta este din ce în ce mai scurtă și trebuie să ne gândi mai mult la veșnicie. Lui Hristos nu i-au scăzut puterile niciodată, nici chiar în pandemie. El ne-a ajutat pe fiecare în funcție de credința pe care o avem. Îi rog pe enoriașii acestei parohii să aibă încredere în Dumnezeu și să se roage pentru mine ca să căpătăm încredere unii în alții. Să-L coborâm pe Dumnezeu din cer să trimită binecuvântare asupra nostră și să fie siguri că pentru suflet, mă voi bate cât voi putea de mult”.

Pr. Mircea Gavrilă spune că este fericit, se bucură că Dumnezeu l-a binecuvântat cu o familie frumoasă și speră să reușească să ducă la bun sfârșit lucrarea care i-a fost încredințată. Ce le transmite enoriașilor de la Tigoiu?! „Să știe căi port în suflet și vor fi pomeniți tot timpul în rugăciunile mele. Să fie curajoși așa cum i-am învățat, să ducă mai departe lucrarea de pictură pe care o au de făcut”. Lăsăm în urmă Biserica „Nașterea Maicii Domnului‟ din Focșani, cu micuța ei curte care adăpostește capela mortuară, și plecăm cu gândul că în viitor, istoria acestei parohii va fi descoperită și de generațiile care ne vor urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?