Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Focșănenii vor plăti mai mult pentru colectarea gunoiului menajer

Consilierii locali au aprobat, joi, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate în municipiul Focșani, de la salubrizarea stradală și colectarea gunoiului menajer, la activitatea de deszăpezire. După o lună de discuții în ședințele Consilului Local, joi au fost adoptate fără amendamente proiectele de hotărâre referitoare la salubrizarea stradală și colectarea gunoiului menajer. Singurele discuții au fost la activitatea de deszăpezire, unde au fost eliminate câteva activități.

Astfel, în cazul gunoiului menajer colectat de la focșăneni se va menține varianta de majorare cu 2,5 lei a tarifului. Analiza celor de la CUP Salubritate prevede o majorare de la 12,29 lei/ persoană/ lună la 14,65 lei/ persoană/ lună, iar tariful pentru societățile comerciale va fi de 156 lei/ mc cu TVA. Propunerea celor de la CUP Salubritate a fost justificată prin fișele de fundamentare pentru fiecare activitate realizată, creșterile fiind argumentate prin tarifele mari la rampa de gunoi din Brăila, creșterea prețului energiei electrice care înseamnă o creștere a prețului cu stația de sortare și, nu în ultimul rând, a prețului carburanților. La acestea se adaugă cheltuielile mai mari cu salarizarea, prin majorarea salariului minim pe economie din ultimii doi ani, cu cheltuielile de întreținere și reparații. Raportat la anul 2019, cei de la CUP Salubritate arată că au crescut cheltuielile lunare cu peste 31% în cazul muncitorilor necalificați, respectiv cu peste 58% în cazul șoferilor. La acestea se adaugă cheltuielile foarte mari suportate anul trecut pentru echipamentele de protecție și materialele igienico-sanitare asigurate salariaților în perioade pandemiei Covid 19.

Cei de la CUP Salubritate arată că în ultimii ani au crescut toate cheltuielile pe care le are societatea cu diversele servicii prestate. Reprezentanții depozitului din Muchea au anunțat că tariful pentru transportul și depozitarea deșeurilor este de 103,2 lei/tonă începând cu 1 octombrie, adică o majorare cu circa 30% față de tariful stabilit la începutul anului. Prețul motorinei a crescut de la 4,57 lei/litru în septembrie 2020 până la 5,7 lei/litru în septembrie 2021. Iar tendința este de creștere, prețul motorinei premium depășind 7 lei la unele stații. O influență în creșterea costurilor este taxa pe economia circulară, introdusă prin OUG 74 din 2018, în valoare de 80 lei/ tonă fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?