Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Dezvoltarea abilităților de comunicare și de argumentare ale elevilor de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”

A comunica înseamnă a ne dezvolta

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, elevii de clasa a XI-a de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, au fost gazdele unui invitat special, scriitorul Adrian Matei. Aceste întâlniri fac parte din proiectul de și pentru tineret „Creativitate în comunicare”, organizat de Centrul de Tineret Focșani din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea. Activitatea a avut ca obiectiv: dezvoltarea abilităților de comunicare și de argumentare ale elevilor.

Scriitorul Adrian Matei a inițiat dialogul despre valorile literare vrâncene, pornind de la trei mituri fundamentale ale poporului român, studiate de către elevi: Miorița, Zburătorul și Meșterul Manole. Culeasă de pe plaiurile Vrancei, de către Alecu Russo, balada Miorița a fost mai amplu dezbătută. Elevii au recitat versuri din baladă, au urmărit firul narațiunii și au analizat simbolurile care abundă în acest poem folcloric românesc. Discuțiile au continuat pe marginea romanului Baltagul, scris de Mihail Sadoveanu și care a avut ca sursă principală de inspirație balada Miorița.

Întrebați de scriitorul Adrian Matei de ce opere literare au fost impresionați, elevii au dat mai multe exemple, cei mai mulți numind Luceafărul lui Eminescu. A urmat un scurt recital de versuri din poeziile lui Eminescu, dar și din alți autori: George Bacovia, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, etc.

Elevii au dedus, ajutați de invitat, cel mai frumos catren românesc: Eminescu, Enescu, Grigorescu, Brâncuși. Invitat să citească una dintre creațiile proprii, scriitorul Adrian Matei le-a citit elevilor o poezie de dragoste. În acel moment, plin de emoții, uneia dintre eleve i-au dat lacrimile. Impresionat de sensibilitatea ei, scriitorul i-a oferit, în dar, un volum propriu de poezii, cu autograf. Un alt moment deosebit al acestor întâlniri l-a reprezentat una dintre eleve, care, a citit o poezie proprie, scrisă în limba engleză.

Întâlnirea cu Adrian Matei le-a oferit elevilor posibilitatea de a purta un dialog autentic cu un scriitor, de a-și exprima liber opiniile, de a-și defini părerea despre operele literare citite și de a-și dezvolta gustul pentru lectură. Ei au fost invitați să participe la cenaclul elevilor organizat de DJST Vrancea, unde discuțiile sunt purtate pe teme diferite, propuse chiar de către ei. În plus, în acest cadru restrâns, elevii își pot citi și propriile creații literare. Activitățile au fost organizate de Orania Zdrîncu, consilier la DJST Vrancea și profesoarele Cezarina Nicodei și Ioana Cojocaru, de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani.

Prof. Cezarina Nicodei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?