Recomandările jandarmilor montani pentru a evita atacul ursului brun carpatin prezent în zona de munte a județului Vrancea

0
503

În ultima perioadă, în zona de munte a județului nostru, ursul brun carpatin a început să își facă din ce în ce mai mult simțită prezența.

Iată câteva sfaturi pentru situațiile în care vă întâlniți cu el, atât pe drumul principal cât și pe traseele montane:

● Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta, pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel;

●Evitați, pe cât posibil, zonele în care a fost semnalată prezența frecventă a urșilor;

● Făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Atenţie, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranţă îl va atrage şi de la 10 kilometri!

● În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. In niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca.

Comunicat IJJ Vrancea, 19 octombrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here