GALERIE FOTO: Incendii de vegetație uscată la Bizighești și Golești

0
506

Arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetație uscată, miriști și deșeuri menajere poate avea consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.
Două incendii de vegetație uscată au avut loc astăzi, 16 septembrie, în județul Vrancea.
În jurul orei 14:00, un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Garoafa, a intervenit în satul Bizighești, comuna Garoafa, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care a afectat o suprafață de circa 1 ha.
Un alt incendiu de vegetație uscată a izbucnit câteva ore mai târziu, respectiv în jurul orei 18:20, în comuna Golești. Și în acest caz au fost mobilizați pompierii militari focșăneni care, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, intervenția desfășurându-se în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Golești. În urma evenimentului au ars cca. 6 ha de vegetație uscată.
Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale.
Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens;
– Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here