Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Ambasadorul Vasile Soare, propus pentru titlul de cetățean de onoare al Focșaniului

Primarul Cristi Misăilă propune acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Focșani pentru ambasadorul Vasile Soare în semn de respect și prețuire pentru deosebita implicare de care a dat dovadă în promovarea imaginii neamului românesc. Acordarea titlului este o recunoaștere a sprijinului acordat în turneele artistice efectuate de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei în Federația Rusă. Propunerea edilului va fi discutată în ședința de astăzi a Consiliului Local Focșani. Excelența Sa ambasadorul Vasile Soare s-a născut în comuna Vulturu, lângă Focșani și are o carieră diplomatică de peste 20 de ani, reprezentând România în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Kazahstan (2002-2008) și Federația Rusă (2014-2020) după ce mai mulți ani a ocupat funcții de conducere ale departamentelor din Ministerul Afacerilor Externe care se ocupă de spațiul estic.

Recent a fost numit  Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Azerbaidjan. Primarul Cristi Misăilă arată că este o carieră diplomatică strălucită, dedicată exclusiv consolidării relațiilor României cu țările din Est și aprofundării acestui spațiu, cu dragost de neam și țară prin promovarea intereselor și valorilor noastre naționale în zona extinsă dintre Marea Neagră și Orientul Îndepărtat, respectiv spațiul ex-sovietic – Caucazul de Sud- Asia Centrală. În calitatea sa de ambasador al României în Federația Rusă, Vasile Soare a inițiat și sprijinit amenajarea de către statul român, în Rusia, a două cimitire exact unde au ajuns armatele române, lângă fostul Stalingrad și în Caucaz, și a participat personal la ambele ceremonii de inaugurare impecabil organizate. Excelența Sa a căutat și marcat cu peste 30 de monumente locurile de înhumare ale zecilor de mii de prizonieri români care, după ce au supraviețuit Stalingradului, au murit ca prizonieri de război în lagăre staliniste de pe întreg teritorul fostei URSS.

În calitate de ambasador în Federația Rusă, a sprijinit turneele Ansamblului Folcloric Profesionist Țara Vrancei în peste 20 de regiuni al Federației Ruse în anii 2016, 2018, 2019. Turneele Ansamblului Folcloric Țara Vrancei efectuate în peste 20 de regiuni ale Federației Ruse au fost promovate la cel mai înalt nivel făcând împreună cu Excelența Sa o echipă care a dus imaginea Focșaniului, a Vrancei și a României în îndepărtate colțuri ale lumii, acolo unde poate nici n-am visat vreodată. Turneul cultural-comemorativ inedit al Ansamblului Folcloric profesionist Țara Vrancei în Siberia-2019 , pe urmele eroilor care s-au jertfit în lagărele rusești, pentru neam și țară, a fost un real succes, o premieră a prezenței cultural românești în acest spațiu unde România se dovedește inexistentă. Participarea cu programe artistice la sfințirea celor 30 de monumente ridicate în memoria eroilor români, precum și spectacolele muzical coregrafice susținute de ansamblul nostru în interiorul sălilor de concerte, cu oameni dornici să ne cunoască au făcut ca numele municipiului Focșani, al Vrancei și al României să triumfe, se arată în rapoatele atașate proiectului de hotărâre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?