Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Ioana Lovin și Florentina Mara Bălăuță – 10 la Bacalaureat și o lume de posibilități infinite

Ioana Lovin, absolventă a Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ (CNAIC) din Focșani și Florentina Mara Bălăuță, absolventă a Colegiului Național „Unirea‟ (CNU) din Focșani, au obținut 10 pe linie la sesiunea iunie-iulie 2021 a examenului național de Bacalaureat, înainte de contestații.

Ioana Lovin este din Focșani, însă vacanțele de vară le-a petrecut la bunicii care locuiesc în Bolotești. „Îmi place să cred că sunt destul de conectată cu locul unde am crescut. Cum decurgea o zi acolo?! Mă trezeam dimineața devreme și mă duceam să o caut pe bunica în grădină. Cât așteptam să termine ea de udat legumele, rupeam câte o legătură de ceapă, sau o crenguță de mărar și mâncam. Apoi veneam în curte și pregăteam masa împreună. Nu aveam telefon sau calculator, nici semnalul nu era prea bun atunci. Îmi petreceam cea mai mare parte a timpului cititind. Bunica a fost profesoară de Limba română și îi plăcea să mă provoace cu întrebări de gramatică încă de când eram în clasele I-IV‟, povestește Ioana Lovin.

La îndemnul mamei, Ioana Lovin a mers la Colegiul „Al. I. Cuza‟ din Focșani încă din gimnaziu. Cu 10 la Matematică și 9.60 la Limba română, media obținută în urma Evaluării Naționale a ajutat-o pe Ioana Lovin să-și aleagă liceul care-i plăcea, așa că a rămas tot la CNAIC. „Dacă în gimnaziu nu eram atât de vocală, în clasa a IX-a am decis că ar fi cazul să fac o schimbare și să-mi dezvolt abilitățile de comunicare. Astfel că, în calsele a IX-a și a X-a am decis să fac voluntariat. Am făcut parte din Consiliul elevilor, iar dacă se organiza un festival de teatru, eram acolo, în echipa de organizare. Mi-a plăcut foarte mult să fac voluntariat și consider că a fost o experiență necesară din care am învățat foarte multe despre oameni. Am învățat că oamenii sunt diferiți și că trebuie să învăț să accept anumite lucruri așa cum mă acceptă și ceilalți pe mine, și am învățat cum să-mi organizez timpul mai bine‟, mai spune adolescenta.

„Mi-am propus cu câteva luni înainte de Bac să iau 10‟

Deși în primii doi ani de liceu, Ioana Lovin spune că nu a reușit să interacționeze prea mult cu colegii de clasă, pentru că era implicată în multe proiecte de voluntariat, tânăra a reușit să se integreze în colectiv și să-și mențină media generală peste 9 în toți cei patru ani de liceu. „Mi-am propus cu câteva luni înainte de Bac să iau 10, nu neapărat pentru a demonstra ceva, ci pentru că știam că pot. După ce am terminat de rezolvat subiectele, nu mai eram la fel de sigură că voi lua 10, pentru că a fost destul de greu, însă când am văzut notele, m-am bucurat foarte mult că s-a întâmplat ceea ce-mi dorisem. În ceea ce privește facultatea, nu sunt 100% hotărâtă momentan, am mai multe opțiuni. Am aplicat pe programul de Relații Internaționale al Universității din Groningen, Olanda, unde am fost admisă, însă nu știu dacă e cea mai bună decizie pentru mine. Mă încântă mai mult Facultatea de Litere din București și cred că acolo m-aș regăsi, specializare Limbi moderne aplicate‟, spune Ioana Lovin.

Perioada de început a pandemiei, în care cursurile elevilor s-au mutat în online, a fost destul de dificilă pentru Ioana Lovin și asta pentru că, spune ea, i-a fost greu să mai găsească aceeași motivație pe care o avea atunci când mergea efectiv la liceu. Casa familiei Lovian s-a transformat într-o mică școală pentru că Ioana mai are un frate de 11 ani și o soră de 13 ani, toți trei învățând, la acel moment, dimineața. „A fost destul de dificil. Nu prea mergea wifi-ul pentru că eram toți trei contectați în același timp, având cu toții ore dimineața, dar ne-am descurcat. Auzeam în același timp și orele de Biologie ale surorii mele, dar și orele de Matematică ale fratelui mai mic. Ne întâlneam în pauze prin casă. A fost interesant‟, concluzionează tânăra.

Dacă în clasele primare, pasiuneaIoanei Lovin a fost dansul, în gimnaziu a descoperit baschetul, sport pe care a continuat să-l practice până în clasa a X-a, perioadă în care a participat și la competiții sportive. „Acum nu mai practic niciun sport, însă îmi place mult să alerg și în continuare ies la un jogging când mă simt stresată, mi se pare cea mai bună modalitate de a-mi descărca stresul‟, spune ea.

Cât despre media obținută la Bacalaureat, Ioana Lovin consideră că un rol important îl joacă pasiunea și perseverența: „Mi-a plăcut foarte mult să învăț la Istorie, Română și Geografie, și, cumva, pregătirea pentru Bac a fost o plăcere pentru mine și mi-a venit ușor. Sunt surprinsă că s-a termiant atât de repede, în același timp sunt împlinită pentru că am învățat cât pentru 10 ani. Ce-i doresc Ioanei din viitor?! Să aibă mai mult încredere în ea și să se mențină pe drumul pe care a pornit, fără să țină cont de toate părerile și comentariile din jurul ei‟, spune Ioana Lovin. Acum că a scăpat de emoțiile examenului maturității, tânăra își propune să meargă la mare și să călătorească atât în România, cât și în alte țări.

Florentina Mara Bălăuță, unirista cu 10 pe linie la Bac

Povestea Marei Bălăuță se aseamănă puțin cu cea a Ioanei Lovin. Mara Bălăuță, absolventă a Colegiului „Unirea‟ din Focșani, este din Suraia, însă în toți anii de studiu a făcut naveta. Și-a împărțit timpul între orele de la școală și cursurile de karate, reușind să obțină rezultate în ambele planuri. Cum își descrie copilăria?! „Aglomerată, pentru că încă de mică am încercat să fac cât mai multe lucruri. Am practicat karate de la vârsta de 6 ani până în clasa a X-a, am făcut canto, am studiat chitara, am încercat și gimnastica, am încercat să învăț coreeana. Însă nu a fost niciodată vorba să aleg între una și cealaltă, am știut întotdeauna că școala este prioritară, și că sportul este o pasiune, așa că am reușit să le îmbin cu succes și am avut rezultate destul de bune pentru ambele.

Când practicam karate, am fost la două campionate europene în Albania și Turcia, la unul dintre ele am luat locul al III-lea, același loc obținându-l și la și un campionat mondial în Polonia. Prima dată când am plecat din țară, fără părinți, aveam 12 ani. Se întâmpla în anul în care am avut campionatul european din Albania. Am fost foarte speriată, îmi era frică să nu mă pierd de restul grupului pentru că eram printre cele mai mici de acolo‟, povestește Mara Bălăuță.

Deși la finalul clasei a VIII-a, oscila între CNAIC ȘI CNU, Mara Bălăuță a ales să urmeze cursurile Colegiului „Unirea‟ din Focșani. „Primul an de liceu nu a fost greu, doar că aveam o personalitate mai închisă, stăteam singură, nu comunicam cu nimeni. Începând cu clasa a X-a mi-am dat seama că nu este bine, așa că am încercat să intru la majorete pentru a ieși din zona de confort și pentru a mă bucura de anii de liceu așa cum trebuie. În clasa a X-a am participat la un compionat național de majorete care a avut loc la Cluj, unde am obținut locul I. Pe măsură ce au trecut anii, am început să devin din ce în ce mai sociabilă. Viitorilor boboci de liceu le spun să nu facă prostia pe care am făcut-o eu în clasa a IX-a, să nu stea singuri, să socializeze, pentru că aceasta este cea mai frumoasă perioadă din viața cuiva și trebuie să ne bucurăm din plin de ea‟, spune Mara Bălăuță.

Nu m-am gândit deloc că aș putea lua 10 pe linie la Bac

Tânăra spune că nu a fost întotdeauna un elev cu 10 pe line, însă nu a avut niciodată media generală sub 9. „N-am fost un elev cu 10 pe line, dar m-am concentrat pe învățat. Am terimnat liceul cu 9.95, în niciun an de liceu n-am avut media generală sub 9. În schimb, nu m-am gândit deloc că aș putea lua 10 pe linie la Bac, pentru că Istoria îmi dădea bătăi de cap. După ce am ieșit din examene, n-am vrut să mă uit pe barem pentru că știam că dacă o să văd ceva ce poate am greșit, mă voi panica. În ziua în care s-au afișat rezultatele, țin minte că stăteam în pat și am primit mesaj că au fost afișate notele mai devreme. La începutul clasei a XII-a am avut un vis în care eram îmbrăcată într-un anumit fel și m-am dus să văd rezultatele, și erau rezultate bune, așa că înainte să mă uit la rezultate, chiar m-am îmbrăcat în același fel, și când am văzut rezultatele, am spus: «sigur datorită acestui lucru am luat 10»‟, spune Mara Bălăuță glumind.

Tânăra spune că s-a gândit să urmeze cursurile unei facultăți din Rotterdam, Olanda, însă o atrage mai mult Facultatea de Limbi străine din București. După un an de stres, cumulat cu multe ore de învățat pentru Bacalaureat, Mara Bălăuță vrea să călătorescă și să vadă cât mai multe locuri frumoase și din România, dar și din afara țării noastre. „Sunt foarte atrasă de țările asiatice și aș vrea să încerc să ajung acolo, să muncesc puțin, să capăt experiență, însă, sincer, nu știu în ce domeniu, nu m-am gândit până acolo. Nu mă văd lucrând la birou, mă imaginez lucrând într-un domeniu în care să călătoresc dintr-o țară în alta. Încă nu știu ce voi face vara asta, însă acum mă concentrez asupra unui concurs de dans la care urmează să particip alături de alte 4 fete. Avem o trupă înființată în 2017, însă eu am intrat în 2019. În total suntem 8 fete, însă unele sunt plecate la facultate în București. În 2019 și 2020 am partipat la două concursuri în București, la unul dintre ele obținând locul al III-lea. Am foarte multe pasiuni, așa că încerc să fac cât mai multe, astfel încât să nu las lucrurile care mă pasionează să treacă pe lângă mine. Ce i-aș spune Marei din viitor?! Să nu se abată de la drumul pe care vrea să meargă și să rămână constantă‟, conchide Mara Bălăuță.

Le felicităm pe Ioana Lovin și Florentina Mara Bălăuță pentru mediile de 10 obținute la Bacalaureat și le dorim să aibă un viitor frumos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?