Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Acuzații de fraudă electorală la alegerile pentru conducerea USR Plus Focșani; votul a fost suspendat

Nici bine nu s-au unit cei din USR PLUS, că deja au apărut primele scandaluri. Destul de grave pe plan local, dat fiind că ieri a fost solicitat ajutorul poliției pentru a face ordine la sediul USR PLUS din Focșani, chiar în timpul în care aveau loc alegeri pentru conducerea filialei. De altfel, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a confirmat că au fost probleme. „Astăzi (duminică – n.r.), în jurul orei 11.45, polițiștii focșăneni au fost sesizați cu privire la unele neînțelegeri între mai multe persoane, în municipiul Focșani, în zona Sala Polivalentă. Echipajul sosit la fața locului a aplanat conflictul spontan între o femeie și un bărbat. Verificările continuă, pentru stabilirea situației de fapt, urmând ca, în funcție de rezultatul acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, a transmis biroul de presă.

Spiritele sunt încinse, în condițiile în care sunt două tabere încleștate pentru conducerea USR PLUS Focșani. Sunt acuzații de fraudă electorală, secretarii de stat Corina Atanasiu și Liviu Mălureanu, care candidează pentru a conduce USR PLUS Focșani și respectiv USR PLUS Vrancea, fiind puși la zid. Ba chiar și numele copreședintelui Dan Barna a fost implicat în acuzații, într-un video filmat și distribuit de subprefectul Radu Țigănuș pe Facebook și mai apoi șters. „Avem poliția cu noi… Așa se organizează alegerile în USR Vrancea de oamenii lui Dan Barna”, spune, printre altele, subprefectul PLUS. Aceasta în condițiile în care, după cum am arătat mai sus, poliția venise pentru a aplana un conflict sesizat de Corina Atanasiu, care conduce în continuare USR Focșani.

Culmea, deși Țigănuș spune că Liviu Mălureanu și Corina Atanasiu „dau explicații” în fața oamenilor legii pentru cum au fraudat votul, tocmai aceasta din urmă a solicitat ajutorul poliției, în condițiile în care atmosfera din sediul USR PLUS nu era una în care să se poată desfășura alegeri. Din informațiile noastre, nemulțumirea este legată de faptul că sâmbătă seară, Biroul Național a anulat procedura de alegeri deja începută de Mihăiță Lepădatu, președinte USR Vrancea, și Radu Țigănuș, pentru viciere foarte gravă, în sensul în care în urnă fuseseră băgate buletine de vot pre-votate, adică mostrele. Un alt motiv pentru care procedura a fost anulată a fost acela că nu au fost acceptate aproximativ 40 de candidaturi pentru înscriere în partid, care fuseseră depuse cu 72 de ore înainte de întrunirea Adunării Generale, adică atunci când este cvorum – respectiv duminică.

Au curs contestațiile, peste 100, însă ulterior s-a decis ca votul să aibă loc duminică. Așa că a continuat circul, în condițiile în care echipa Lepădatu-Țigănuș nu ar avea teoretic de ce să își facă probleme că ar pierde ceva, cu 9 membri din 11 în Biroul Reunit (6 fiind din aripa PLUS), doi co-președinți și membri în Comisia electorală, ceea ce le-ar asigura cu lejeritate alegerile pentru conducerea filialei. Dacă i-ar vota oamenii. În final, după ce oamenii au stat în ploaie în fața sediului pentru a putea să voteze, însă în schimb au fost nevoiți să dea declarații poliției vizavi de scandalul creat de membrii PLUS, de alegeri „s-a ales praful”. După câteva ore, Comisia electorală a decis să suspende votul, astfel încât întreg procesul electoral pentru desemnarea președintelui USR PLUS Focșani se va relua cel mai probabil peste două săptămâni.

Până aseară la 20.30, nimeni din conducerea USR Plus Vrancea sau USR Plus Focșani nu a transmis vreo comunicare oficială privind incidentele din timpul alegerilor.

După cum Monitorul de Vrancea a arătat la începutul săptămânii trecute, în USR-PLUS sunt două curente, primul care susține un drum independent pentru acest partid, în vreme ce al doilea ar dori să îl predea către PNL. Situația este vizibilă în special la Consiliul Local Focșani, unde liberalii puși pe liste de deputatul Ion Ștefan „Grindă” decid cum votează tot grupul conslierilor locali PNL-USR PLUS. Au fost proiecte în care useriștii au votat inclusiv ca liberalii să aibă majoritatea în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. De aici și ședințele care au loc în biroul unui lider politic din PNL Vrancea pentru a pune la cale strategia de la alegeri. Aceasta se pare că include și depunerea de adeziuni din partea unor liberali pe linia PLUS pentru a asigura un număr mai mare de voturi aripei pro PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?