Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Radu Cristian Mihu, elev de gimnaziu la Colegiul Cuza, și-a lansat volumul „Ieri (Haos)”

          Radu Cristian Mihu și-a lansat, marți, în Biblioteca de la Colegiul Național Al. I. Cuza din Focșani, volumul de poezii, proză, teatru denumit „Ieri (Haos)”. A fost un eveniment special pentru tânărul autor, elev de gimnaziu la colegiul focșănean, și un moment rar pentru liceele și gimnaziile din țară după o perioadă de restricții cauzate de pandemia de coronavirus. Prezentarea volumului a fost făcută de profesorul de limba franceză, Ionuț Țandară, care a subliniat în fața elevilor din sală că este „o carte despre sine, despre adolescență, despre preocupările demonice ale unui tânăr”. Acest volum de poezii, Ieri (Haos) este rodul a câtorva luni de creație, de zbucium, o încercare de a ieși dintr-o zonă de confort, a spus profesorul Ionuț Țandară. Acesta care a subliniat că tânărul autor „duce mult dincolo de vârsta pe care o are în buletin”, iar volumul transcende dincolo de vârsta adolescenței. Radu scrie «Eu cânt la o chitară cu corzi de regrete», de aici puteți înțelege fiecare ceea ce dorește însă sunt sigur că sufletul lui Radu este ca o chitară iar până acum a avut o sumedenie de regrete dar, cu siguranță, pe o parte dintre ele le-a rezolvat și dorința mea este să reușiți și voi, prin participarea la această lansare de carte, rezolvarea la anumite probleme existențiale, a spus profesorul Țandără.

Vizibil emoționat de momentul festiv, Radu Cristian Mihu a explicat că titlul volumului rezumă foarte bine ceea ce se află în interior. Partea de ieri din titlu se referă la faptul că fiecare zi a fost, este, va fi o zi de ieri. Totul va trece dar totul va fi cuprins de haos, nu se va termina, a spus Radu Cristian Mihu.

Cuvinte frumoase despre tânărul autor au venit și din partea profesoarei Silvia Oancia, dirigintele clasei a VIII-a A. Radu a făcut o demonstrație în această carte pentru că în limbaj matematic, aș putea spune că în momentul în care te naști primești o ipoteză, aceasta este familia ta, sunt părinții tăi, orașul tău, patria ta. De asemenea, ți se sugerează o concluzie, nu ți se spune foarte exact. Ce este concluzia ? Sunt așteptările. Ale părinților, prietenilor, ale persoanelor dragi. Ce face individul? Încearcă să croiască o demonstrație. Uneori o face oral, alteori o face în scris. Radu a început o demonstrație în scris. Îmi doresc foarte mult ca această demonstrație să continue, să ne ajute pe toți ceilalți să căpătăm curajul unei demonstrații în scris, măcar pentru cei dragi, dacă nu pentru toți cei din jurul nostru, a spus profesorul Silvia Oancia.

De asemenea, directorul executiv al revistei ProSaeculum, Nina Deșliu l-a încurajat să scrie și să participe la concursurile de debut organizate de revistele literare. Dincolo de calitățile literare, în urma volumului scris de Radu Cristian Mihu rămâne curajul de a se exprima pe sine prin scris, „fără teamă de a fi judecat, fără teama de a greși”, după cum a spus actorul Adrian Damian. Prezent la eveniment, actorul focșănean a povestit că i-a descoperit calitățile literare în urmă cu doi ani, la cursul de teatru, unde elevul a venit cu un monolog scris de el, care a surprins foarte plăcut. Mă bucur că a reușit să facă ceea ce i-am încurajat și i-am stimulat, să se exprime pe sine, fără teamă de a fi judecat, fără teama de a greși. Este un antrenament bun pentru a crește puternic, sănătos la minte și la suflet. Îți doresc să ai din ce în ce mai mult curaj, să faci lucruri din ce în ce mai frumoase, a spus actorul Adrian Damian.

Felicitări au venit și din partea conducerii Colegiului Național Al. I. Cuza. Directorul adjunct al Colegiului, profesorul Elena Vișinescu, a subliniat raritatea acestor evenimente culturale în unitățile școlare. Nu îmi amintesc dacă am mai avut o lansare a carte a unui elev de gimnaziu. Aceste momente sunt rare în toate liceele și gimnaziile din țară pentru că a-ți găsi o voce la o vârstă atât de fragedă este un lucru cu totul deosebit. Pentru talent nu avem nicio contribuție, poate doar o contribuție în a-l încuraja. Talentul este un dat și poate fi valorificat doar de cel care îl are. Îmi place să cred că va rămâne lângă noi, va alege în continuare acest liceu. Vă doresc succes și îmi doresc ca acest lucru să fie un impuls pentru toată lumea de a redescoperi poezia, a spus directorul adjunct al Colegiului, profesorul Elena Vișinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?