Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

„Mă duc la graniţă şi lupt cu bâta în mână, numai să nu se facă aşa ceva“


Vrâncenii vor fi chemați la urne pe 17 iulie, pentru a-și spune părerea cu privire la intențiile PDL și ale premierului Emil Boc de desființare a județului. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, va propune la următoarea ședință a administrației județene, organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului Vrancea. „Sunteți de acord cu desființarea unității administrativ-teritoriale, județul Vrancea?” este singura întrebare propusă pentru referendum. Åžeful administrației județene a explicat, în expunerea de motive, că modificarea limitelor teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege și numai după consultarea prealabilă a cetățenilor prin referendum, care se organizează potrivit legii.
Vrâncenii sunt revoltați și nu doresc desființarea județului, căci eroii neamului, de la Åžtefan cel Mare încoace, s-ar răsuci în mormânt dacă ar auzi o asemenea bazaconie. „Mă duc la graniță și lupt cu bâta în mână, numai să nu se facă așa ceva”, spune un vrâncean.

Alexandru, 72 de ani, Focșani
„Această decizie e foarte nepotrivită și cel care ne conduce este un incult, este unul care a făcut un Institut de Marină și numai doi ani de studii, pentru că restul a făcut armată. Acesta confundă țara cu un vapor, unde taie și spânzură. Să iasă toată lumea în stradă! Covasna și Harghita le lasă pentru că e o măgărie la mijloc, pentru că ungurii vor pleca și îl vor lăsa singur. De fapta așa și merită. Oamenii de care este înconjurat sunt la fel ca el. El a făcut atâtea hoții și mă refer la flotă, casa din Mihăileanu și multe altele. Pe inculta de fiică-sa cu „succesuri” a făcut-o europarlamentară. Ä‚știa trebuie dați jos! Dacă Ceaușescu a plecat de teama oamenilor neînarmați, noi trebuie să mergem ca atunci, și să-i strigăm «ieși afară javră ordinară». Este o javră care vrea să-și asigure bătrânețea. Vrea ca președintele să aibă imunitate pe viață. Locul său este la Jilava sau la Poarta Albă, la canal, ca să fie mai aproape de locurile natale. Mi-a luat și din pensie. Cum să merg eu la Constanța pentru acte? Nu se poate ca Vrancea să ajungă în Constanța. Pe Băsescu îl doare în cot de tot ceea ce vor oamenii. Se leagă de Oprișan și spune că este un baron, atunci fratele lui Băsescu de la Constanța este un escroc, care a făcut afaceri cu armament și cu petrol. Eu, la 72 de ani, aș vrea să fiu în fruntea oamenilor, să-l dăm jos și să spunem ca la război: «înainte băieți»”.

Ionel Albu, 70 de ani, Bogza, Sihlea
„Nu sunt de acord cu așa ceva. Nu-mi convine. Å¢ăranul s-a născut la sat și trebuie să-și apere teritoriul lui. Nu trebuie să intervină în viața acestor oameni. Cum să mă duc eu din Vrancea la Constanța?  Zice Boc cu nerușinare că circulă hârtiile! Cine știe câte drumuri trebuie să facem pentru aceste hârtii? Cine știe, poate se mai pierd pe drum… Pentru Å¢inutul Secuiesc bine că se poate! Acest om este un nerușinat și nu știe cum să facă să nenorocească oamenii. Din pensie mi-au luat. Ne descurcăm foarte greu și acum asta mai lipsea. E o rușine pentru poporul român. Mă duc la graniță și lupt cu bâta în mână, numai să nu se facă așa ceva. Am trăit atâția ani în Vrancea și am muncit, aici vreau să mor, în terito-riul Vrancei”.

Bianca Miron, Focșani
„Nu prea ne convine, dar nu avem ce face. Nu îmi convine să merg nici la Focșasni, dar la Constanța! E foarte greu și o să ne pună pe drumuri inutil. O să fie foarte dificil și pentru cei de la țară. Mai bine așa cum este acum”.

Bița, Ciorăști
„Nu trebuie să se întâmple așa ceva. Doamne ferește. Ä‚știa de la putere, pedeliștii și Băsescu, nu sunt sătui niciodată. Nu știu ce să mai facă, numai să le fie lor bine”.

Cristina Åžeitan, 19 ani, Focșani
„Nu ne-ar conveni să dispară județul. În situația în care suntem, nu asta era o prioritate. Nu ne convine să batem atâta cale până la Constanța pentru acte. Ar trebui să se gândească să facă locuri de muncă. Eu nu cred că este careva de acord cu ceea ce vor să facă. Nu știu ce mai caută oamenii ăștia la putere și cine i-ar mai vota! Ar trebui să-i dăm jos de la conducere, că nu merită să fie acolo. Pe unguri de ce îi lasă așa cum sunt acum? Nu e corect. Eu sper să nu se ajungă la așa ceva”.

Gheorghe Bîtcă, 58 de ani
„Nu e momentul și nici nu cred că ar trebui făcută o asemenea schimbare. Å¢ara are nevoie de alte lucruri, nu de reorganizare teritorială. Avem alte greutăți. Sunt oameni care se aruncă de la etaj, că nu au ce mânca. Noi ne-am obișnuit aici, de ce să mergem la Constanța? Le-aș transmite guvernanților mesajul să nu mai fure mult ba chiar deloc, dacă se poate”.

Niculina Miron
„Suntem total nemulțumiți că trebuie să mergem la Constanța, iar noi abia trăim de pe o zi pe alta. Mulți dintre noi suntem în vârstă, suntem bolnavi. Nici nu știm cum să ajungem până acolo. Eu am 350 de lei pensie și e din ce în ce mai greu, iar ei se gândesc la astfel de schimbări? Cu siguranță că toate astea avantajează pe careva care are un interes major, de aceea fac lucrul ăsta. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, vor să aibă ce să pună pe masă de mâncare măcar o dată pe zi, nu să cheltuie banii pe drumuri. Mai sunt și medicamente de cumpărat. Ar trebui să se gândească la tineret, să creeze locuri de muncă, nu să ne trimită la sapă de lemn”. 

Maria Oană, 60 de ani
„Ne convine, nu ne convine, trebuie să tăcem, în așa fel ne-au adus! Pedeliștii ăștia au întors totul cu susul în jos. Nu mă mai uit nici la știri, suntem sătui de ei. Nu sunt de părere să se schimbe ceva. Să pună pe primul plan altele. Așa să rămânem, cum am fost, pentru că ne numim vrânceni”.

Petrică Apostol, Vulturu
„Să rămână Vrancea cum a fost. Eu sunt din Vulturu și nu-mi convine  să merg să-mi fac un act la Constanța. Ä‚știa fac ce vor din noi. Ar trebui să iasă lumea în stradă ca în 1989, dar mulți se mulțumesc să tră-iască așa. Fața și-au schimbat-o, în rest totul e la fel ca înainte de Revoluție”.

Constanța Gîrneață, 63 de ani
„Este sclerozat Băsescu ăsta. Așa dictator nici Ceaușescu n-a fost, Băsescu e mai rău decât el. Trebuie dat jos. El nu apleacă deloc urechea la poporul său. Mihai Viteazul a adunat țările și ăsta vrea să le dezbine. Este foarte rău. Decât să dispară Vrancea, mai bine ar dispărea Băsescu. Cum a fost așa să fie. El este un vis urât și trebuie să dispară. Din sărăcia asta, vrea să ne învălmășească și mai rău. Eu mă uit și la pensie, că mi-a luat din ea. După 38 de ani de muncă, când să zic și eu Doamne ajută, acest dictator îmi ia banii, și se aude că se mai ia. Mai bine l-ar lua dracu. Sunt atâtea și atâtea priorități, dar el a făcut să plece medicii din țară, care aveau renume mondial. Au terminat țara asta. Când era cu Iliescu, acesta se apleca și la popor, or fi fost și uscături ca în orice pădure, dar ei erau oameni care se gândeau la noi. La pensie ne-a mai pus un ban. Dacă scăpăm de ăsta ne va fi mai bine. Pentru unguri se poate, pentru că pierde la voturi. Băsescu e un om bolnav psihic. Întoarce țara și râde. Nu mai avem nici siguranța zilei de mâine. Dă cu pumnul în masă și face numai ce îl taie capul. Când îl văd la televizor, zic numai rele”.

Alexandru Băjenaru, 64 de ani, pensionar, Dumbrăveni
„Cum să fiu de acord cu o prostie ca asta, să ne desființeze județul? Eu vreau să rămânem în continuare de județul Vrancea. Nu văd niciun rost să ne împartă Băsescu cum vrea. O să fie cheltuieli mai mari, taxe, biruri și alte impozite pe capul nostru. Pe el oare îl doare undeva de poporul acesta, care este înfometat pe zi ce trece tot mai mult? În loc să facă cheltuielile astea cu regionalizarea, mai bine să dea banii la pensionari, la oamenii bolnavi, la spitale, că și așa le-a pus pe chituci. Băsescu mai are să ne pună ștreangul la toți și gata. Nu cred că este cineva de acord cu prostia asta spusă de un om nebun. Rostul porcăriei ăsteia este să atragă atenția de la nenorocirile care sunt în țară. Asta e realitatea. Le spun lui Băsescu și Boc să lase jaful pe care l-au produs în țara asta și să se ducă unde or vedea cu ochii”.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?