Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO! LISTA noilor măsuri de relaxare valabile începând de astăzi. Cum se vor organiza petrecerile doar cu persoane vaccinate

Guvernul a adoptat vineri modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai, printre care eliminarea portului măştii în spaţii deschise neaglomerate şi a restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„În această seară, în şedinţa de guvern am adoptat modificarea şi completarea anexelor 2, 3 la HG 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricţiile referitoare la portul măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice – pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun„, a declarat Cîţu, după şedinţa de guvern.

El a mai spus că se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21,00.

„Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24. Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat premierul.

 

Raed Arafat: Organizatorii evenimentelor cu participarea persoanelor vaccinate vor fi amendaţi dacă nu verifică respectarea condiţiei

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, vineri, că organizatorii evenimentelor cu participare extinsă la care se permite intrarea doar a persoanelor vaccinate vor fi amendaţi dacă nu se respectă această condiţie, menţionând că aceştia au obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate.

Întrebat ce se întâmplă dacă sunt agenţi economici care nu verifică dacă persoanele sunt vaccinate, Raed Arafat a spus: „Persoana respectivă este amendată, fără nicio discuţie, deci persoana care este organizator. Deci, organizatorul are obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate, dacă intră pe scenariul cu persoanele vaccinate. Dacă rămâne pe scenariul minimal, fără persoane vaccinate, atunci nu mai e nicio problemă. Dar, dacă intră pe scenariul respectiv, atunci are obligaţia să verifice că persoanele sunt vaccinate”.

El a precizat că pentru intrarea la evenimente nu va fi luată în considerare prezentarea dovezii că persoanele respective au trecut prin boală, fiind admise doar certificatul de vaccinare şi testul negativ.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin boală, Raed Arafat a explicat: „Dacă prezintă test, nu mai e valabil aspectul că dacă am fost bolnav prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”.

De asemenea, organizarea spectacolelor de tip drive este permisă numai dacă ocupaţii autovehiculelor sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane.

„Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore”, a afirmat vineri seară premierul Cîţu.
Acesta a mai anunţat că se va permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 200 în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ sau localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

El a arătat că se va permite şi activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, menţionând că nu se va depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţe/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spaţiu”, a precizat premierul.

Cîţu a menţionat că este primul act normativ adoptat pentru revenirea la normalitate, valabil de la 15 mai, adăugând că de la 1 iunie o parte din aceste măsuri vor fi relaxate, dar vor fi dar vor fi şi altele prezentate în Hotărârea CNSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?