Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

De ce joggingul este exercițiul fizic pe care trebuie să îl faci chiar acum

Pentru unii oameni, joggingul este un exercițiu meditativ. Pentru alții, este un coșmar. Dar, indiferent unde te încadrezi pe spectrul alergării, joggingul este foarte, foarte bun pentru sănătatea ta.

 

Printre beneficiile joggingului: reducerea stresului, un somn mai bun, un sistem imunitar mai puternic și poate chiar o viață mai lungă – și astea sunt doar câteva!

 

Dacă ai nevoie de o împingere suplimentară pentru a-ți încălța perechea preferată de adidași Nike și a ieși la alergat, iată câteva motive incredibile pentru a face jogging.

Alergare vs. jogging: există o diferență

S-ar putea să pară o tehnicitate banală, dar alergatul și joggingul nu sunt identice – diferența este în ritm. Dacă mergi cu 10 km pe oră sau mai încet, faci jogging. Mergi mai repede decât 10 km pe oră și alergi.

 

Într-o epocă în care viteza este deseori numele jocului, s-ar putea să te surprindă să afli că există avantaje legitime de sănătate pentru a lua lucrurile încet.

5 motive pentru a-ți face timp pentru jogging

Este bun pentru sănătatea mintală

Depresia și anxietatea sunt probleme de sănătate în creștere. Aproximativ 7% dintre adulți vor experimenta probabil un episod depresiv major în viața lor. Întrucât a fost un an dificil, acest număr ar putea crește și mai mult.

 

Joggingul nu este cu siguranță un remediu pentru depresie sau anxietate, dar există dovezi din ce în ce mai mari că ajută la ameliorarea simptomelor. O revizuire din 2004 a studiilor despre exerciții fizice și depresie a constatat că exercițiile fizice au ridicat starea de spirit a oamenilor.

 

Într-un studiu din 1999 menționat în revizuire, un regim de mers pe jos sau de jogging de 16 săptămâni (30 de minute, de trei ori pe săptămână) a fost la fel de eficient în reducerea simptomelor depresiei ca și administrarea de medicamente pentru aceeași perioadă de timp.

 

Și nu trebuie să fii maratonist sau sprinter rapid pentru a vedea rezultatele joggingului. Un studiu din 1998 a constatat că jogging-ul a îmbunătățit starea de spirit a participanților, indiferent dacă s-a alergat la intensitate scăzută, moderată sau ridicată.

Reduce stresul

Dacă nu te-ai simțit niciodată stresat, ne-ar plăcea să schimbăm locul cu tine. Dar dacă ești unul dintre cei 40 de milioane de adulți care au o tulburare de anxietate, joggingul te poate ajuta să îți reduceți nivelul de stres. Într-o revizuire a studiilor din 2018, cercetătorii au ajuns la concluzia că exercițiile aerobice sunt utile pentru persoanele care suferă de anxietate crescută.

Te ajută să dormi mai bine

Beneficiile joggingului nu se termină după întinderea de după. Îți pot îmbunătăți întreaga zi … și noapte! O revizuire din 2017 a menționat că oamenii de știință nu sunt 100% siguri de ce efortul și somnul sunt conectate, dar cu siguranță sunt. În general, participanții la studiu care au efectuat exerciții cardiovasculare, cum ar fi jogging, au avut un somn îmbunătățit. Exercițiul aerobic moderat poate ajuta și la insomnia cronică, potrivit unei revizuiri a studiilor din 2012.

Îți întărește sistemul imunitar

Capacitatea corpului tău de a lupta împotriva bolilor este foarte importantă, deci orice poți face pentru a o spori este probabil o idee bună.

 

O revizuire din 2018 a constatat că persoanele care au făcut exerciții fizice în mod regulat au mai puține șanse să facă infecții bacteriene și virale. Nu a abordat în mod specific joggingul, dar a constatat că orice activitate fizică poate oferi o creștere a imunității.

Scade rezistența la insulină

Dacă ești rezistent la insulină, înseamnă că corpul tău nu răspunde corect la insulină. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și, eventual, la diabet. Din fericire, s-a dovedit că joggingul regulat scade rezistența la insulină. O revizuire din 2015 a constatat că exercițiile fizice au scăzut rezistența la insulină, colesterolul general și riscul de boli de inimă la majoritatea pacienților.

 

Dacă ești expus riscului de diabet, asigură-te că discuți cu medicul tău pentru a afla dacă ai putea beneficia de schimbarea dietei în plus față de alergare. Chiar dacă nu ai probleme cu zahărul din sânge, joggingul te poate ajuta să îți îmbunătățești rezultatele generale ale sângelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?