Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Ateneul Popular, închis după ce majoritatea PNL-USR a tăiat fondurile pentru funcționare; conducerea instituției vrea să afle ce cred focșănenii

 

ÎNCHIS DIN LIPSA UNORA DE INTERES PENTRU CULTURĂ

În urma votării bugetului Municipiului Focșani, instituției noastre i s-au alocat bani sub necesarul CHELTUIELILOR DE FUNCȚIONARE ale unei singure luni. Nu s-a ținut cont de nimic din ceea ce a făcut unicat Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, singular în țară, nici de eforturile depuse în perioada pe care o traversăm cu toții, perioadă în care nu au lipsit nicidecum evenimente de valoare și care să pună accent pe talentele locale, nici de istoria începută de filantropul Maior Gheorghe Pastia.

În anul în care Corul de Cameră PASTORALA împlinește 45 de ani de existență, cel mai probabil va trebui să ne luăm rămas bun de la membrii acestuia, de la toată experiența și rezultatele extraordinare, din lipsa fondurilor.

După 45 de ediții, Festivalul de muzică ușoară românească FLORENTIN DELMAR va fi desființat, tot din lipsă de fonduri. Iar aceasta după ce anul trecut a fost singurul organizat și apreciat, dintre toate festivalurile de gen din România.

Bursele Pastia, abia duse la îndeplinire după peste 90 de ani de la statuarea înființării lor, nu vor mai putea fi plătite, din aceeași lipsă de fonduri. Iar aceasta la nici o lună de la aflarea următorilor doi bursieri – tineri de excepție, cu ample perspective în domeniul artelor.

Elevii multor unități de învățământ nu vor mai putea derula proiecte sau voluntariate în Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia. Tot ce am construit în ultimii ani, pentru a fi pe placul și dorința publicului de toate vârstele – căruia îi mulțumim cu reală recunoștință pentru implicare – se sfârșește azi.

Unicul și neprețuitul Maior Gheorghe Pastia, care nu a precupețit nimic din ființa, suflarea și averea proprie, credem că ar fi dezamăgit și trădat în încrederea acordată concetățenilor săi. Pentru Domnia Sa a fost ”totul pentru neam și cultura lui”. Ceea ce s-a petrecut în alocarea bugetului din acest an, ar suna mai degrabă „totul pentru neamuri și interese oculte”, căci pe mulți dintre cei care au drept de vot și au tăiat fondurile Ateneului în data de 10 mai 2021, deși i-am chemat, nu i-am văzut vreodată la noi, la vreunul dintre evenimentele noastre. Au confundat ”sala de spectacole ” cu ”instituția de spectacole”, către care tindeam în ideea de a da încă un plus de valoare actului artistic. N-au înțeles că prin cultură nu se servesc interesele niciunui grup politic. Cultura ne prezintă modele de urmat, căi de acces intelectual, acțiuni de valorificare a tradiției.

Pentru o perioadă incertă, suntem obligați să nu mai funcționăm. Și aceasta la mai puțin de două săptămâni înainte de aniversarea a 94 de ani de la punerea pietrei de temelie a instituției noastre.

Dacă avem vreo zare de speranță ? Se spune că aceasta moare ultima. Suntem creativi. Suntem determinați. Modelul Maiorului Pastia ne obligă să nu renunțăm. Ne-am dovedit unii altora – organizatori și spectatori – că avem nevoie de ARTĂ, că putem să facem împreună ca viața să ne placă, să ne bucure, să ne fie prețioasă. Avem cea mai serioasă motivație: PUBLICUL SPECTATOR. Cândva ne revedem. Găsim noi o soluție.

Până atunci însă, chiar dorim să știm dacă și în opinia dumneavoastră e important să ducem mai departe munca Maiorului Pastia sau să ne continuăm demersurile pentru a-i duce visul mai departe. Scrieți-ne aici, sau pe e-mailul ateneulpastia@yahoo.com.

sursă foto și text: Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?