Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Ședință, astăzi, la Consiliul Local pentru bugetul municipiului Focșani

Consilierii locali se întâlnesc astăzi, la a doua ședință în care să fie aprobat bugetul municipiului Focșani pentru anul 2021. Este a doua încercare de organizare a unei ședințe ordinare după ce în urmă cu o săptămână, ședința a fost suspendată din cauza unui moft al președintelui de ședință, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu. Aceasta a fost nemulțumită că i s-a stricat dispozitivul audio prin care putea bloca microfoanele celorlalți consilieri prezenți în sală și a suspendat ședința Consiliului Local. O justificare de copil răzgâiat care a rămas fără jucăria preferată, nu de consilier local care trebuie să voteze pentru interesul comunității focșănene.

Însă decizia de suspendare a ședinței de Consiliu Local poate avea legătură cu proiectul bugetului local unde majoritatea PNL-USR-PLUS nu au avut niciun proiect de hotărâre fundamentat. Acest lucru s-a văzut la dezbaterea publică organizată online cu cetățenii municipiului. Dacă majoritatea PNL-USR-PLUS avea aceste proiecte, atunci ar fi fost discutate la ședințele comisiilor de specialitate. Ceea ce nu s-a întâmplat. În fapt, majoritatea PNL-USR-PLUS a depus la registratura Primăriei două liste cu idei de proiecte. Adică înșiruiri de lucruri pe care și le-ar dori realizate în Focșani. Însă fără nicio justificare, nicio fundamentare bugetară. Culmea, au reușit să vină cu aceste liste după 20 de zile în care proiectul de buget a fost în dezbatere publică.

Unele proiecte nu au nicio legătură cu realitatea din municipiu și au fost depuse parcă la mișto. Este cazul propunerii de reabilitare a pasajului subteran și a peroanelor din Gara Focșani, clădiri care aparțin CFR și nicidecum municipalității. O altă idee „minunată” este cea privind realizarea unui parc în Cartierul CFR, în condițiile în care nu există un teren disponibil, iar aceiași consilieri din majoritatea PNL-USR-PLUS se opun alocării de fonduri pentru continuarea investiției în Parcul Nicolae Bălcescu. La fel, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, pe Ghinea Dorinel, deși majoritatea din Consiliul Local nu a dorit sub nicio formă de la începutul anului să aprobe alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea mai multor locuri de joacă în municipiu, printre care și acesta.

Printre ideile care nu au nicio legătură cu realitatea din Focșani este cea referitoare la acoperișuri verzi și pereți verticali verzi la toate blocurile. Inițiatorii proiectului nu spun care sunt costurile unei asemenea investiții și de unde vor veni aceste fonduri pentru că Uniunea Europeană dă bani pentru reabilitarea termică a blocurilor, nu pentru montarea de plante pe pereții blocurilor. De altfel, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Cristi Misăilă a atras atenția asupra aspectelor legale și a arătat că aceste idei de proiecte nu respectă legislația în domeniu. Punct cu punct, edilul a explicat care sunt motivele pentru care proiectele de investiții nu pot fi realizate peste noapte, așa cum vor cei din PNL-USR-PLUS.

          Legea privind finanțele publice locale spune foarte clar la articolul 45 care sunt condițiile pentru includerea investițiilor în proiectul de buget. Au venit de exemplu cu o temă de proiect foarte frumoasă, nu am nimic împotrivă, pentru realizarea unei grădini botanice și zoologice în municipiul Focșani. Fără să spună dacă au identificat o suprafață de teren, să ne prezinte așa cum spune legea o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării unei asemenea investiții, să ne spună care ar fi sumele estimative pe care dumnealor ar vrea să le investească din bugetul local sau care este sursa de finanțare mai exact, poate vor să atragă fonduri europene. Adică în buget, aceste investiții se trec la anumite capitole: finanțate din buget local, finanțare de la bugetul României, din alte surse de finanțare, din bugetul fondurilor europene Nu ne-au prezentat nimic, a spus primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?