Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

A murit Aurel Pastia, mijlocaș de legendă și fost antrenor al echipei de fotbal Unirea Focșani

O veste tristă pentru iubitorii fotbalului vrâncean: s-a stins din viață Aurel Pastia, unul dintre mijlocașii emblematici ai echipei Unirea Focșani.

Aurel Pastia avea 69 de ani și a dus o luptă grea, cu o boală necruțătoare. În anii de glorie ai fotbalului vrâncean, când meciurile umpleau de suporteri Stadionul Milcovul, Aurel Pastia a jucat ca mijlocaș al Unirii Focșani, pe care a și condus-o mai târziu, ca antrenor, între 2009 și 2012.

Potrivit unui anunț publicat astăzi de AJF Vrancea, sicriul cu trupul neînsuflețit este depus la Biserica Sf. Nicolae cel Nou, situată în Focșani, pe fundătura Ghioceilor. Înmormântarea va avea loc luni, la ora 12.00, la cimitirul din Suraia. Cei care vor să fie alături de familia îndoliată, pot lua legatura cu Danilete Iorga, anunță AJF Vrancea.

Aurel Pastia, mijlocaș de finețe al Unirii 

Născut în anul 1951, Aurel Pastia a evoluat la Constructorul Galați, Marina Mangalia, FC Galați, Oțelul Galați și Victoria Tecuci, iar din anul 1976, a devenit component al Unirii Focșani. A fost specialistul grupării focșănene în executarea loviturilor libere din preajma careului advers.

Despre „Nea Relu”, cum era cunoscut în lumea fotbalului vrâncean, circulă și un zvon. Unirea a evoluat în sezonul 1980-1981 în tur, pe terenul echipei Oltul Sf. Gheorghe. Gazdele au condus la pauză cu 1-0, iar brigada de arbitri i-a dezavantajat clar pe focșăneni. În ultimul minut de joc, unul din jucătorii Unirii a fost faultat în careul advers, dar arbitrul a mutat lovitura în afara careului. În ciuda protestelor jucătorilor de la Unirea la adresa arbitrului, cel mai calm a fost Aurel Pastia care a spus: „Ce îmi este 11 metri, ce îmi este 16 metri?”. A executat perfect și a marcat, spre stupefacția tuturor.

Dar despre fotbalistul și antrenorul Aurel Pastia, scrie cu har şi emoţie, mai bine decât oricine, jurnalistul Petrică Butuc:

„Relu Pastia, fotbalist emblemă al Focșaniului, venit de la Galați, via Tecuci, a trecut la cele veșnice. Jucător rasat, cu gleznă fină, tehnician desăvârșit, din spița celor ce pot vrăji mingea de fotbal și ochiul spectatorului, conducător de joc de rară calitate, Relu Pastia și-a pus amprenta, cu discreție și profesionalism, pe ceea ce a însemnat fotbalul vrâncean în ultimii mai bine de 40 de ani. Cu delicatețea omului de o prea mare modestie, a lăsat urme adânci în fotbalul vrâncean, ca jucător de mare valoare și – de câte ori a fost nevoie – ca antrenor al echipelor Focșaniului. A trăit bucuriile și dezamăgirile dintr-un fotbal nevoit să treacă uneori prin vremuri grele, iar când a prea obosit, Relu Pastia a plecat să fie vrăjitor al mingii de fotbal și conducător de joc într-o lume mai bună!”

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndurerate!
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

sursă foto: AJF Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?