Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Scandal la Ocolul Silvic Nereju! Reprezentanții Obștii Nereju acuză că au fost bătuți „cu bâte și ghioage”

Conducerea Obștii Nereju îl acuză pe șeful Ocolului Silvic Nereju, Marius Dudu, că împreună cu câțiva angajați i-ar fi bătut „cu bâte și ghioage“ chiar în curtea Ocolului Silvic din comună. Incidentul ar fi avut loc, vineri dimineață, după ce conducerea Ocolului Silvic ar fi chemat la mediere conducerea Obștii Nereju, aceasta din urmă având în derulare o procedură de mutare a pădurilor deținute de Obște la Ocolul Silvic Năruja. În acest context, are loc o acțiune de verificare a suprafețelor silvice pe care s-au executat exploatări forestiere. Câțiva membri ai Obștii Nereju, în frunte cu președintele Șerban Popa și Ion Păucă au mers, în această dimineață la sediul Ocolului Silvic Nereju unde s-au întâlnit cu Marius Dudu, șeful Ocolului Silvic, Dorin Păucă, șeful Fondului Forestier din Ocol și alți silvicultori. Obștenii le-au reproșat silvicultorilor că în suprafețele silvice verificate au găsit mai mulți arbori marcați decât erau în documente dar și cioate nemarcate. A urmat un scandal între cele două părți, fiind solicitată intervenția polițiștilor.
Ion Păucă, membru al Obștii Nereju, unul dintre cei care a făcut parte din echipa de control fiind silvicultor, a explicat cu lux de amănunte cum așa zisa întâlnire de mediere s-a transformat într-o bătaie în toată regula „cu bâte și ghioage“. Președintele Obștii Nereju Șerban Popa dar și Ion Păucă acuză că acest lucru s-a întâmplat pentru a le da o lecție pentru că au îndrăznit să facă verificări în exploatările autorizate de Dudu & Co.

Ion Păucă a povestit că, după discuțiile cu șefii Ocolului, au coborât din clădire iar afară îi aștepta o gașcă cu „bâte și ciomege”. „Afară ne-am trezit cu altă gașcă și au început să lovească în Șerban Popa, în mine. Au lovit Marius Dudu, Dorin Păucă și cel mai mult Mihail Ion. Dorin Păucă a vrut să dea cu o bâtă în mine, m-am apărat de bâtă și m-a lovit Mihail Ion din spate, m-au trântit la pământ, au călcat cu picioarele. Noroc de Vasilică Postolache că m-a scos din ghearele lor. A venit poliția și am dat declarații despre ceea ce s-a întâmplat”, a spus Ion Păucă.
Mai mult, Ion Păucă acuză că, după ce a constatat aceste nereguli grave prind tăierile ilegale din pădurea obștii, a sesizat poliția atât din localitate cât și de la județ, dar nimeni nu a luat nicio măsură deocamdată. Ar fi fost descoperită o cantitate de circa 100 metri cubi de lemn ascunsă sub cetină. „Am fost în teren, am vrut să iau cantonul în primire dar nu se poate așa ceva. Este plin de cioate. Ei nu s-au așteptat că noi o să îi căutăm prin pădure și o să găsim atâtea nereguli și țin cu dinții ca să nu plece obștea, o tergiversează ca să nu scoatem treaba asta la capăt. Mă duc la minister și, dacă nici acolo nu se rezolvă, să trimită document la Garda Forestieră ca să vină și să fie predate suprafețele la Ocolul Silvic Năruja, vom merge și la DNA”, a mai spus Ion Păucă. Acesta acuză că este un dezastru în pădurile administrate de Ocolul Silvic Nereju și este nevoie de un control de fond pentru a stabili ce tăieri ilegale au fost făcute în exploatările forestiere. „E un dezastru în pădure. Noi am verificat doar o mică suprafață și am găsit nereguli mari iar oamenii au început să dea înapoi, au spus că nu vor să ajungă să își vândă casele pentru neregulile din pădure. Este o situație tensionată”, a precizat Ion Păucă.

Șeful Ocolului susține că ar fi fost ultragiat

Șeful Ocolului Silvic, Marius Dudu, neagă acuzațiile aduse și susține, dimpotrivă, că el ar fi fost cel lovit. Incidentele ar fi avut loc în sediul Ocolului. Deoarece discuțiile cu reprezentanții Obștii au degenerat a fost chemată Poliția. „La solicitarea președintelui Obștii ne-am întâlnit la sediul Ocolului, în sala de ședințe. Ei au venit cu o delegație de 7-8 persoane. Mă așteptam la un dialog civilizat însă întâlnirea a degenerat. S-a ajuns la aruncat de scaune și am solicitat intervenția Poliției. Este făcută o plângere penală pentru ultraj iar acum sunt doi ofițeri de la Ordine Publică pentru realizarea cercetărilor. Urmează să fie un comunicat de la Poliție referitor la această situație”, ne-a spus Marius Dudu. Acesta spune că este un conflict zonal în Nereju și a negat că i-ar fi lovit pe cei de la Obște. „Nu am lovit pe nimeni”, a precizat Marius Dudu. Referitor la acuzațiile obștenilor privind tăierile ilegale din pădure, șeful de Ocol spune că sunt opinii subiective din partea unor persoane de la Obște. Potrivit șefului de Ocol, este nevoie de un control al Gărzii Forestiere pentru a stabili dacă sunt nereguli în pădurile de la Nereju. „Sunt organe abilitate care pot face verificări, Garda Forestieră trebuie să facă un control de fond și atunci putem spune dacă sunt nereguli. Punctul lor de vedere (al reprezentanților Obștii Nereju n.r.) este subiectiv”, a spus Marius Dudu.
Reprezentanții IPJ au confirmat existența unui scandal la Nereju și au precizat că, la acest moment, cercetările din acest caz sunt în derulare.

Garda Forestieră anunță un control de fond la Nereju

Conducerea Gărzii Forestiere spune că va efectua un control de fond în pădurile obștii din Nereju care sunt administrate de Ocolul Silvic Nereju. Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Virgil Anton, ne-a spus că, inițial, acest control trebuia efectuat mai devreme însă cei de la OS Nereju au comunicat că nu au personal disponibil pentru verificări. „Urmează ca săptămâna viitoare, de miercuri, să realizăm un control de fond. Am vrut să îl facem mai devreme însă cei de la Ocolul Silvic ne-au transmis că au oamenii în teren și nu au personal disponibil”, ne-a spus inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Virgil Anton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?