Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Creştinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Obiceiuri și tradiții la români, în această zi

Pe 8 noiembrie creştinii ortodocși din întreaga lume îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care conduceau cetele îngerilor, fiind considerați și păzitorii oamenilor de la naştere, până la moarte şi călăuze ale sufletelor, în drumul acestora spre rai. Biserica nu îi prăznuiește doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, pe data de 8 noiembrie, ci sărbătorește toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail, al cărui nume înseamnă în limba ebraică ,,Cine este ca Dumnezeu?’’ este cel care conducea oștile cereşti-îngereşti, cel care s-a luptat cu îngerii răi. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni.
Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinței, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani. 
Sfântul Arhanghel Gavriil al cărui nume înseamnă în limba ebraică, ,,bărbat – Dumnezeu’’, nume ce conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat şi îşi va asuma firea omenească a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe.
Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. El este cel care a vestit întregii omeniri naşterea Domnului, fiind asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării.

Drept recunoştinţă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mână, semn al bunei vestiri, iar celălalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului.

Conform MEDIAFAX, sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil este prilej de aniversare pentru aproape 1,5 milioane de români care îşi sărbătoresc onomastica în această zi: toți cei care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela, ori derivate ale acestora.

De Sfinţii Mihail şi Gavril se țin mai multe obiceiuri străvechi

De exemplu, este important să se aprindă lumânări atât pentru oamenii care sunt în viaţă, cât şi pentru cei care au murit fără lumânare sau care au dispărut în împrejurări groaznice.
Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.
De asemenea, cu ocazia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se făce o foarte mare pomenire pentru toţi morţii din familie. Acest lucru se face întrucât se spune că cei doi îngeri cu rang înalt iau sufletele oamenilor când mor.
Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.

În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi. Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor,  un obicei nu chiar întâmplător, întrucât,  la cununie,  cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

Cel mai mare păcat de Sfinții Mihail și Gavriil este să se lucreze. Se spune că cei care vor lucra în această zi sfântă se vor chinui până la ieşirea sufletului.
În sâmbăta de dinaintea acestei mari sărbători se fac praznice pentru sufletele celor trecuți în neființă. Ceea ce se dă de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, poartă numele de „Moşii de Arhangheli”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?