Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

VIDEO și FOTO! Eroii neamului românesc, comemorați de autoritățile județene și locale

Autoritățile județene și locale au organizat astăzi mai multe manifestări dedicate zilei eroilor neamului, care este sărbătorită odată cu Înălțarea Domnului Isus Hristos. Cel mai amplu eveniment dedicat eroilor neamului românesc a fost organizat la Mausoeul eroilor din cartierul Sud din Focșani. La manifesări au participat prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, cei doi subprefecți, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, șefi ai instituțiilor deconcentrate, militari ai Garnizoanei Focșani.


Ceremonia a început cu intonarea imnului oficial al României și acordarea onorului militar primarului Cristi Misăilă. După alocuțiunile oficialităților a urmat depunerea de coroane. Printre cei care au depus coroane de flori la Mausoleul Sud s-au aflat Instituția prefectului, Primăria Municipiului Focșani, Consiliului Județean Vrancea, Garnizoana Focșani, Asociația luptătorilor din Revoluția din Decembrie 1989, filiala Vrancea, PNL Vrancea, PSD Vrancea.

La finalul manifesărilor a avut loc defilarea militarilor din Garnizoana Focșani în fața oficialitățiilor și a participanților.


„Azi comemorăm eroii neamului românesc care au pus binele comun mai presus de propriile lor vieți”, a spus în discursul său prefectul Marius Iorga.
„Astăzi 13 iunie, în această zi sfântă când sărbătorim Înălțarea Domnului, ne-am adunat pentru a cinsti memoria eroilor noștri, cei care și-au sacrificat viața pentru libertatea și demnitatea noastră. Înălțarea Domnului ne amintește de puterea credinței noastre strămoșești și de speranța eternă, iar Ziua Eroilor ne reamintește de datoria noastră de a nu uita niciodată curajul și sacrificiul celor care au luptat pentru patria noastră. Eroii noștri au fost oameni obișnuiți, dar cu un simț extraordinar al datoriei și cu o inimă plină de iubire pentru țară. Au fost tați, fii, frați și surori care au pus binele comun mai presus de propriile lor vieți. Ei sunt cei care, prin sacrificiul lor, ne-au lăsat moștenirea unei țări libere și demne.

În această zi, avem datoria de a ne reaminti de faptele lor eroice, dar și de responsabilitatea pe care o avem de a păstra și de a proteja valorile pentru care ei au luptat. Să ne unim cu toții în a aduce un omagiu celor care au căzut pe câmpurile de luptă, în temnițe sau în alte circumstanțe grele, dar și celor care au supraviețuit, purtând în sufletele lor cicatrici adânci. Închei cu un îndemn la recunoștință și la angajament: Să ne străduim să fim demni de sacrificiul lor, să trăim în pace, unitate și respect reciproc, construind împreună o societate mai bună. Glorie eternă eroilor neamului românesc! Hristos S-a Înălțat!“, a spus prefectul județului Vracea, Marius Iorga.


Și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel Mare a transmis un mesaj de recunoștință pentru eroii neamului care s-au jertfit pentru țara noastră.
„Astăzi este o zi cu o simbolistică aparte în care, pe lângă bucuria Înălțării Domnului, ne îndreptăm gândurile cu gratitudine către toți eroii neamului românesc care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara.

În această zi, mai mult ca oricând, vă îndemn să privim cu respect către trecut și să prețuim memoria celor care au făurit poporul român și au protejat, cu prețul vieții lor, granițele patriei. Prin jertfa lor, noi existăm astăzi ca popor liber și demn!
În această zi de sărbătoare ne aflăm la Mausoleul Eroilor din Focșani, pentru a onora memoria eroilor care au luptat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. Mausoleele din Mărășești, Mărăști și Soveja fac din Vrancea un județ unic în România, datorită acestui valoros patriomoniu, încărcat de istorie.
Avem datoria de onoare să ne înclinăm, cu adâncă emoție și respect, în fața celor care, cu prețul vieții lor, au luptat pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară frumoasă, unită și liberă. Recunoștință eternă eroilor neamului!“,
a transmis vicepreședintele Ionel Cel Mare.
Primarul Cristi Misăilă: Lor, eroilor cunoscuți și necunoscuți le datorăm totul!

La rândul său, primarul Focșaniului Cristi Misăilă a precizat că în sfânta zi de Înălțare a Domnului nostru Iisus Hristos, îi comemorăm pe eroii care au căzut pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru credinţă, libertate, apărarea ţării şi întregirea neamului.
Nu este o întâmplare că Ziua Eroilor coincide cu Sfânta Sărbătoare a Înălțării Domnului. Așa cum eroii neamului nostru s-au jertfit pentru România de astăzi, așa și Domnul Iisus Hristos s-a jertfit pentru sfânta credință strămoșească! Noi, focșănenii de astăzi, suntem nepoții și strănepoții eroilor din cele două Războaie Mondiale, suntem urmașii dorobanților care au căzut în Războiul de Independență și avem datoria morală de a cinsti memoria eroilor care au luptat sub drapelul tricolor pentru o Românie mare, pentru tradițiile și credința noastră strămoșească.
Lor, eroilor cunoscuți și necunoscuți care își dorm somnul de veci la Mausoleele din Focșani, de la Mărăști, Mărășești, Soveja și în cimitirele din toată țara le datorăm totul. Le datorăm existența noastră ca popor, ca națiune, ca stat suveran. Mă închin cu respect în faţa lor şi le mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce au făcut.

Memoria lor va rămâne întotdeauna vie în inima și conștiința noastră.
Însă nu trebuie să îi uităm pe
eroii zilelor noastre care astăzi nu mai poartă doar haină militară. În vremuri de pace, eroismul se manifestă la cei care își iubesc țara, județul, orașul în care trăiesc și care sunt pregătiți să facă orice pentru a le apăra și proteja.
Eroi sunt medicii care salvează vieți omenești în spitale, sunt pompierii care intervin la incendii.
Eroi sunt polițiștii și jandarmii care veghează la apărarea și protejarea siguranței cetățenilor. De aceea avem datoria față de copiii și nepoții noștri să construim un viitor în care ideea de libertate, unitate și respect să primeze.
Slavă eroilor neamului și Dumnezeu să îi odihnească în pace! Recunoștință Eternă!“
, a spus primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Manifestări similare au fost organizate și în Adjud, la monumentul eroilor din cimitirul municipiului.
„Ziua Eroilor Neamului Românesc este un act de recunoștință și de memorie colectivă care ne reamintește de sacrificiul suprem al celor care au luptat pentru țara noastră. Prin onorarea eroilor, ne reafirmăm angajamentul față de valorile și idealurile care au stat la baza formării națiunii române. Cinste eroilor neamului românesc!“
, a declarat primarul Florin Nechifor.


Și autoritățile locale din comuna Cârligele au organizat o manifestare amplă dedicată eroilor neamului.
„Ca în fiecare an, astăzi, în zi de mare sărbătoare, Ziua Înălţării Domnului, s-a sărbătorit în comuna noastră Ziua Comunei Cârligele și Ziua Eroilor. Au fost depuse coroane în cinstea eroilor, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, la monumentele din toate cele 4 sate ale comunei. De asemenea, au fost premiate, în cadru festiv cuplurile din comună care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Le adresăm și pe această cale LA MULŢI ANI împreună cu sănătate și bucurii! Sunteți un exemplu strălucit de dragoste respect și dedicare!“, a spus primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu.

Și la Mausoleul din Soveja a fost organizată o ceremonie de către primarul comunei, Ionuț Filimon.
Pomenirea eroilor neamului românesc care s-au jertfit pentru patrie este o datorie pentru fiecare dintre noi, dar cu atât mai mult pentru fiecare sovejan.

Astăzi la biserică și la Mausoleu ne înclinăm în fața eroilor noștri, cei din trecut dar și a celor de azi, căci în România încă se mai nasc eroi! Tuturor eroilor noștri, cunoscuți și necunoscuți, le datorăm astăzi existența noastră ca neam și este de datoria noastră să clădim un viitor pentru cei care ne urmează, astfel încât sacrificiul lor să nu fie în zadar! Domnul Iisus Hristos s-a jertfit și a biruit moartea, iar eroii neamului românesc au biruit uitarea! Hristos s-a Înălțat!“, a spus primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon.

Și autoritățile locale din Odobești au organizat manifestări dedicate comemorării eroilor neamului românesc.
„Ziua Eroilor a fost celebrată azi la Monumentul din Unirea, la Biserica „Sf. Ilie“ și în Centrul Civic. Alături de primarul Daniel Nicolaș a participat și prefectul județului Vrancea, Marius Eusebiu Iorga, care a ținut să felicite administrația publică locală din Odobești pentru toate realizările din oraș.

Au depus coroane la Monumentul Eroilor: Prefectura Județului Vrancea, Primăria Odobești, Consiliul Local Odobești, PSD Odobești, DGASPC Vrancea, Grădinița cu PP nr. 1 Odobești, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu“, grupul preoților din Odobești, Poliția Orașului Odobești, Poliția Locală Odobești, SAJ Vrancea, Stațiunea de Cercetare Odobești și Casa de Cultură Odobești“, se arată într-o postare făcută Primăria Odobești.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?