Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Rain Man: Top parfumuri cu miros de prospețime

Mirosul ploii este recunoscut dintr-o singură respirație – fiind plăcut pentru toată lumea. Există chiar și un cuvânt special pentru acesta – „Petrichor” (din greacă хpetra, „piatră” și ichor, „sângele zeilor”). A fost inventat de oamenii de știință din anii 60, când pregăteau un articol pentru revista Nature, în care investigau de unde provine acest miros foarte specific. Răspuns: din uleiurile vegetale care pătrund în sol în timpul secetei. Când solul se udă de ploaie, acestea sunt eliberate împreună cu un compus numit geosmin. Acest combo de uleiuri și geosmin este responsabil pentru ceea ce toată lumea numește mirosul ploii. Parfumerii includ geosmina în compozițiile lor https://makeup.ro/categorys/324237/

Acest fenomen uneori este denumit „pământ ud”, precum în parfumul California Snow a brandului american A Lab on Fire.

Puteți crea iluzia ploii în mod alegoric: de exemplu, senzația de lemn de stejar umed și frunze, ca în English Oak & Hazelnut a mărcii britanice Jo Malone London. 

Wikipedia explică admirația oamenilor pentru aroma ploii, prin faptul că, în mod istoric aceștia erau dependenți de vremea ploioasă – asigurând cu hrană și potolind setea, ploaia fiind vitală pentru omenire. Oricum ar fi, senzația de ploaie în parfumuri poate fi transmisă folosind molecule sintetice – același calone, care face parte din parfumurile acvatice legendare L’Eau d’Issey, Acqua di Gio Giorgio Armani, Cool Water Davidoff și așa mai departe. Mai recent, a fost lansat o nouă explozie Ocean di Gioa, care combină notele de verdeață, crin și sare de mare.

Olfactologul, parfumierul Bogdan Zubchenko spune că aromele cu o notă de galbanum pot crea o dispoziție „ploioasă” atunci când sunt compuse nu cu accent pe iarbă și verdeață, ci pe tonuri de violet-iris. Exact atunci, se creează o senzație de praf potolită de ploaie. Ca exemplu de astfel de arome, Zubchenko îl numește pe  Grey Flannel Geoffrey Beene, care a fost predecesorul celebrului Dior Fahrenheit.

Marc Jacobs are un parfum transparent, curat, numit Rain – în el prospețimea este creată de acordurile de iarbă proaspăt tăiată, ploaie tropicală și mosc.

Guerlain Après L’Ondée, inventat de Jacques Guerlain în 1906, este dedicat prospețimii liniștitoare și vremii limpezi care vin doar după ploaie. Compoziția este construită în jurul unor note violete, aranjate cu iris și vanilie. 

Un alt parfum „după ploaie”, doar cu senzația de ploaie în grădini, a fost creat de Jean-Claude Ellena pentru Hermes. 

Sisley Eau Tropicale este conceput ca postgustul unei plimbări în pădurea tropicală, în care tocmai a trecut o ploaie furtunoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?