Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

REPORTAJ Iaşi: Pictură murală stradală uriaşă, pentru a transmite încurajări personalului de la Spitalul de Boli Infecţioase

Doi artişti stradali au decis să picteze zidurile unei case din apropierea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru a transmite astfel un mesaj de solidaritate cu personalul medical. Pentru a transforma 130 de metri pătraţi din zidul unei case într-o capodoperă de artă, artiştii stradali Harcea Parcea şi Kapscrew Kput folosesc peste 100 de sprayuri cu vopsea de diferite culori. Casa se află peste drum de poarta Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

După declararea stării de urgenţă, unitatea medicală a devenit centru unde sunt internate persoanele infectate cu COVID-19 din toată regiunea. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, spune că din luna martie şi până acum aproximativ 2.000 de persoane confirmate cu COVID-19 au fost internate şi tratate la această unitate medicală. Conform statisticilor, zilnic în judeţul Iaşi sunt confirmate cu COVID-19 în medie de 60 de persoane. „M-am gândit la un personaj central care poartă echipament de protecţie. Personajul mânuieşte un penson care se termină cu un bec. Becul simbolizează optimismul, speranţa. În bec se află un copac compus dintr-o mână şi un creier, adică reprezintă importanţa educaţiei şi a gânditului raţional, la rece. Traversăm o perioadă în care ne lăsăm ghidaţi mai mult de emoţii şi nu gândim totul pe criterii raţionale. Mi s-a părut şi ca un mesaj de solidaritate cu cadrele medicale care luptă cu pandemia”, a explicat artistul stradal care se semnează Harcea Parcea.

Proprietara casei ale cărei ziduri îşi vor schimba în aceste zile culoarea dar şi aspectul, Ana Maria Nazarie, spune că i-a plăcut iniţiativa tinerilor mai ales că de câteva luni a crescut în mod considerabil numărul ambulanţelor care intră la Spitalul de Boli Infecţioase. „Ideea artiştilor este de a-i înveseli pe cei din spital, de a induce un pic de culoare într-o perioadă în care suntem trişti şi îngrijoraţi. Dacă în aceste momente vedem un perete vedem cu puţină culoare, cred că ne aduce puţină speranţă şi ne dă siguranţa că totul va fi bine. Va fi altfel, într-adevăr, dar va fi bine. Este greu să locuieşti lângă un spital. Vă spun drept, de câteva luni în momentul în care în fiecare zi auzim sirenele ambulanţelor ne cutremurăm emoţional. Este stresant, este greu, dar ştim că şi pentru cei care lucrează în spital este şi mai greu. Sperăm că prin aceste picturi poate cei care privesc de la ferestrele spitalului spre casa noastră o să aibă impresia de siguranţă, de ‘OK, va fi bine'”, spune Ana Maria Nazarie, proprietara imobilului.

Pictura face parte dintr-un proiect derulat în cadrul programului „Iaşi, Capitala Tineretului din România”. „Ştim cu toţii că este o perioadă destul de dificilă. Acesta este şi motivul pentru care am ales acest zid din preajma Spitalului de Boli Infecţioase. Pictura se vrea un mesaj de solidaritate pentru cei care luptă împotriva COVID-19. Ea este realizată în cadrul Festivalului Street Delivery 2020 – ReSoluţii, care de asemenea are un mesaj de întoarcere la normalitate prin forma unui eveniment puzzle răspândit prin tot oraşul şi recompus online”, a spus Mircea Meriacri, coordonator al programului Capitala Tineretului din România de la Iaşi.

Angajaţi din cadrul personalului medical al Spitalului de Boli Infecţioase s-au declarat impresionaţi de gestul artiştilor. „Această pictură stradală, un desen grafitti realizat pe peretele casei din faţa intrării principale a Spitalului de Boli Infecţioase, ne-a surprins. Acest desen ne îndeamnă într-adevăr la ReSoluţii, la o resetare a societăţii din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Artiştii şi organizaţiile neguvernamentale care îi susţin, dar şi proprietarii casei, vor să ne dea un imbold, o încurajare, îşi arată susţinerea faţă de cei care lucrează în acest spital. Personalul din spital, începând de la brancardieri, infirmieri şi până la şefii de secţie, director medical sau manager, au demonstrat că sunt o echipă unită care în această perioadă, şi nu numai, şi-a făcut meseria cu profesionalism şi bună credinţă. Acest tablou care se află la intrarea în spital impresionează nu doar prin dimensiunea sa,ci şi prin simbolistică. Dacă observaţi, acolo este vorba pe de o parte de o persoană cu mască, care poate fi oricare dintre salariaţii noştri, iar pe de altă parte mâna cadrului medical care întotdeauna doreşte să facă bine, să salveze vieţi. Mâna ţine o lumină, un bec în interiorul căruia se află un creier. Lumina vine de oriunde, din energia pozitivă, din faptele bune, din credinţă. În toată această perioadă noi am avut sprijinul comunităţii, al autorităţilor, dar şi al celor de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Episcopia Romano-Catolică. Ne-au încurajat în momentele grele, mai ales la începutul pandemiei. Lumina este orientată spre un creier, creier care reprezintă ştiinţa noastră acumulată de-a lungul anilor de studiu, dar şi după aceea, dorinţa de a face bine, de a încuraja, de a salva vieţi”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Autor: Daniela Malache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?