Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Drumul Expres Focșani – Brăila – A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție pentru construcția Drumului Expres Focșani – Brăila. Cu o valoare de peste 15 milioane lei, contractul finanțat din fonduri europene a fost semnat cu societatea Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial SA. Ofertele pentru acest contract au fost depuse de luna iunie a anului trecut, după cum a anunțat CNAIR.

Deși nu au nicio legătură cu acest proiect, demarat în perioada Guvernului PSD, liberalii se laudă acum cu semnarea contractului de proiectare și își fac poze lângă harta drumurilor din Sud Estul țării. De altfel, nu este singurul drum de interes pentru vrânceni unde procedurile au fost demarate de Guvernul social democrat și în care liberalii nu au niciun merit.

Primele proceduri pentru realizarea drumului expres Focșani – Brăila au început din 2017 când, în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, drumul expres Focșani – Brăila – Constanța a fost inclus pe lista proiectelor strategice prioritare. La finele anului 2017, Ministerul Transporturilor a inițiat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene proiectul Memorandumului privind demararea pregătirii unui portofoliu de proiecte de transport pentru perioada 2018-2027, proiect ce a fost aprobat în ședința Guvernului PSD din data de 28 decembrie 2017. Proiectul drumului expres Focșani – Brăila – Constanța este parte a acestui Memorandum. Informațiile tehnice prezentate la acele moment arătau că lungimea totală a drumului Focșani – Brăila / Buzău – Brăila – Constanța va fi de 361,7 kilometri, iar investiția se va ridica 1,824 miliarde euro, cu o medie de 5,04 milioane euro pe kilometru. În memorandum erau incluse proiecte strategice identificate ca prioritare din Master Planul General de Transport al României.

Ulterior, la începutului anului 2019, Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru obținerea finanțărilor europene nerambursabile pentru documentația tehnică necesară realizării drumului expres. Iar în luna iunie 2019 erau depuse ofertele pentru pentru contractele destinate elaborării Studiilor de Fezabilitate și Proiectelor Tehnice necesare construirii a 4 Drumuri Expres, pe relațiile Constanța – Tulcea, Brăila – Tulcea, Buzău – Brăila și Focșani – Brăila.

După un an de zile, CNAIR a reușit să semneze contractul pentru realizarea documentației tehnice. Durata contractului este de 24 de luni din care 14 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate, 3 luni pentru realizarea proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construire, 3 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție și 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică Beneficiarului.

Serviciile aferente acestui contract constau în:

Elaborarea Studiului de Fezabilitate, ținând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislației în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.);

Întocmirea documentației suport și Asistență acordată Autorității Contractante pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare;

Realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) și asistență tehnică până la obținerea autorizației de construcție de către Autoritatea Contractantă;

Elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE), ținând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislației în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.);

Întocmirea Documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări;

Asistență tehnică acordată Autorității Contractante în perioada derulării procedurii de licitație pentru execuție lucrări”, arată un comunicat al CNAIR.

Oferte pentru modernizarea drumului Soveja – Lepșa

Nu este singura investiție în drumurile din Vrancea despre care mint liberalii vrânceni. Un exemplu este drumul Soveja-Lepșa, despre care cerea socoteală chiar un liberali focșănean într-o postare pe facebook adresată ministrului „Grindă” de la Lucrările Publice. Critica adusă ministrului liberal era îndreptățită pentru că actuala guvernare liberală nu reușește nici măcar să continue proiectele inițiate de social democrați. În 2019, în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, erau alocate 100 milioane lei pentru modernizarea DN 2L Soveja – Lepșa. A venit Guvernul PNL și nu s-a început nimic. În cazul lucrărilor de modernizare a DN2L Soveja – Lepșa, chiar Ministerul Transporturilor arată că „documentația de licitație pentru „Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizare DN2L Soveja-Lepșa, km 60+145-km 176+277” a fost publicată în SICAP în data de 15.10.2019 iar deschiderea ofertelor a avut loc în data de 26.11.2019”. Practic, de șapte luni de zile acest proiect este în faza de evaluare a ofertelor. Iar în ritmul în care se mișcă guvernarea liberală ar fi bine dacă va fi semnat contractul până la sfârșitul acestui an.

Sursa foto: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?