Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

FOTO: INTERVIU cu Andrei Anghel, şeful promoţiei 2020 de la Colegiul „Unirea‟ Focşani

Astăzi îl cunoaştem pe Andrei Anghel, şeful promoţiei 2020 de la Colegiul Naţional „Unirea‟ Focşani, şi unul dintre miile de elevi de clasa a XII-a care, din cauza pandemiei de COVID-19 nu a avut parte de cursul festiv mult aşteptat… elevul pentru care viaţa de licean s-a oprit brusc cu o ultimă oră de sport. Tot de la el vom afla cum au decurs orele online, cum şi-a recuperat cumva cursul festiv dar şi ce planuri are pentru viitorul apropiat. Iar cu diriginta clasei lui, Janet Popoiu, profesoară de limba şi literatura română la „Unirea‟, am vorbit despre elevul Andrei Anghel, ca despre un copil excepţional, un lider în adevăratul sens al cuvântului care îşi merită statutul de şef de promoţie.

Geografia, prima pasiune

Andrei Anghel şi-a petrecut întreaga copilărie în Focşani, printre blocuri şi agitaţie. A fost mereu un copil care a învăţat, şi asta nu neapărat din prisma faptului că mama sa este profesor de engleză, şi nici pentru că tatăl este militar şi se presupune că ar fi fost sever cu el. Nu. „Întotdeauna am avut o mare pasiune pentru geografie. Sincer, totul a început cu o carte. Mama mi-a cumpărat la un moment dat o enciclopedie destul de mare, avea vreo 300 de pagini. Am citit-o pe toată, nu ştiu exact de ce. Erau foarte multe informaţii, foarte multe cifre… Aveam cam 8 sau 10 ani, atunci. Pot spune că geografia a fost printre primele mele pasiuni, pe care am păstrat-o şi în şcoala generală, şi la liceu. Am fost şi la olimpiade. Prima dată am fost în clasa a V-a, la olimpiadă la geografie, de fapt, era un concurs, «Terra», şi a venit ca o surpriză faptul că m-am calificat, am fost primul la judeţeană. A fost o surpriză pentru că nu mă gândeam că voi reuşi să fac asta‟, spune Andrei Anghel. Din când în când îşi duce mâna la bărbie precum gânditorul lui Auguste Rodin. Caută cele mai bune răspunsuri la întrebările pe care i le adresez. Ar putea fi şi emoţiile pentru că este prima dată când este intervievat pentru un articol în ziar.

Despre „spiritul unirist‟

După ce a absolvit clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan‟ Focşani, Andrei a dat piept cu prima provocare a vieţii lui: examenul de capacitate pe care l-a promovat cu brio şi care l-a ajutat să se încrie la Colegiul „Unirea‟ cu cea mai mare medie, 9,97. „Mi-am dorit să ajung la Unirea pentru că ştiam că atmosfera este unică, este vorba despre acel spirit unirist pe care l-am simţit din plin. La «Unirea» sunt activităţi şi oameni foarte faini. Mi-am dorit să ajung aici. M-am chinuit cu examenul acela de capacitate din clasa a VIII-a şi am reuşit. Cumva examenul nu era foarte greu, dar era stresul acela că urma să treci printru-un moment care, cumva, îţi schimba viaţa total. Dacă intrai la un liceu slab, puteai să nu ai aceleaşi şanse‟, este de părere băiatul. Deşi a ajuns să urmeze un profil real, studiind mate-info, Andrei Anghel n-a uitat de pasiunea pentru geografie, însă i s-au adăugat şi atracţia spre matematică şi fizică, astfel ajungând să opteze pentru facultatea de Politehnică, la Bucureşti

Nu te mai focusai pe ce să te îmbraci ca să te duci la liceu”

Pentru prima dată după trei luni de luptă cu pandemia de coronavirus, am stat de vorbă cu un elev de clasa a XII-a care ne-a mărturisit că, cel puţin la început, lucurile n-au fost uşoare. „Pentru noi cel puţin, clasa a XII-a, a fost ciudat pentru că aveam foarte multe lucruri în minte, de exemplu cursul festiv, festivitatea de absolvire… iar faptul că n-am mai putut să ne vedem în persoană a fost un impediment destul de mare, iar la ore a durat mult până să avem acea inerţie. O lună de zile n-am făcut deloc ore şi am pierdut timp în care puteam recapitula pentru bac. A fost greu prima dată, dar până la urmă am reuşit să găsim soluţii cu profesorii şi zic că a fost mai eficient. De ce? Pentru că adresam întrebări din temele sau testele pe care lucram, şi profesorii ne puteau răspunde mult mai simplu, acolo, online. A fost interesantă chestia asta pentru că nu te mai focusai pe ce să te îmbraci ca să te duci la liceu, erai acasă‟, este de părere Andrei Anghel.

Ca majoritatea dintre noi, nici Andrei n-a acordat prea multă importanţă pandemiei. Îşi aminteşte că a făcut câteva glume cu colegii pe seama acestui lucru la ultima lor oră de sport din liceu. „Îmi amintesc că glumeam cu colegii mei, chiar în ziua aceea avusesem o oră de sport, marţi cred, şi râdeam cu colegii spunând că este ultima noastră oră de sport din timpul liceului, şi iată că aşa s-a şi întâmplat… a fost ultima oră de sport. N-am realizat că va dura atât de mult, că vom pierde cursul festiv, absolvirea de la Teatru… Aveam multe idei, le pusesem pe hârtie, ne gândisem la locaţie, la toate chestiile acestea organizatorice şi chiar în săptămâna aceea urma să vorbim cu cineva de pe la Bacău să ne facem robe, albumul foto. Şi da, totul s-a dus. Cursul festiv era programat pentru 20 şi ceva mai.‟

Un altfel de curs festiv

Pentru un elev de clasa a XII-a, cursul festiv este încununarea tuturor eforturilor depuse de-a lungul celor patru ani de liceu, şi dovada vie că a reuşit. Cum acest moment nu putea fi trecut cu vederea, cursul festiv al clasei a XII-a C de la Colegiul „Unirea‟ Focşani a avut loc acasă, în spatele monitoarelor. „Am recuperat şi am făcut ceva online, am avut robele de la liceu şi ne-am cumpărat nişte toci mai speciale. Cred că asta a fost acum două sau trei săptămâni. Suntem 29 în clasă, am fost toţi la cursul festiv online, au fost şi toţi profesorii prezenţi şi chiar a ieşit ceva frumos. Cumva mă gândesc că dacă n-ar fi fost pandemia asta şi ideea că nu putem face ceva în persoană, n-am fi fost atât de ambiţionaţi să facem asta‟, spune Andrei Anghel.

Cursul festiv a emoţionat-o şi pe Janet Popoiu, diriginta lui Andrei Anghel care a catalogat momentul drept unul inedit, nemaiîntâlnit în cei peste 35 de ani de catedră. Putem spune că a fost unul dintre cele mi lungi cursuri festive, a început în jurul orei 17:15 şi s-a sfârşit târziu în noapte, aproape de ora 23:00. „Am avut cursul festiv făcut pe Zoom. De la bun început ne-am gândit că, dacă nu va putea fi organizat în sala de festivităţi a Colegiului «Unirea», atunci cumva nu va trebui să trecem peste momentul acesta pentru că ar fi fost nedrept pentru ei. Aşa că am găsit varianta aceasta să ne întâlnim pe platforma Zoom, să substituim sala de festivităţi cu această întâlnire online. Cred că emoţiile au fost mult mai intense. Ce mi-a plăcut foarte mult şi nu m-am gândit nicio clipă la acest lucru, a fost faptul că ei au avut un filmuleţ cu momentele care au marcat generaţia asta şi pe care ei le-au surprins foarte bine, faptul că s-au născut în anul în care au fost atentatele din Statele Unite ale Americii, de la 11 septembrie, că au trecut prin criza economică şi s-a încheiat acum cu o criză epidemiologică, o pandemie.

Aceste momente mari ale omenirii i-au marcat cumva şi pe ei, generaţia aceasta şi poate că e o generaţie specială de aceea nici finalul lor nu putea să fie unul comun, oarecare, ci unul special, de aceea emoţiile au fost foarte intense. După cele două ore şi jumătate de curs festiv în care am fost cu toţii, profesori, părinţi, prieteni, eu, împreună cu ei, am mai stat încă o oră şi ceva pentru că şi-au dorit să avem un moment numai al nostru, şi am stat până la 11 fără un sfert noaptea. A fost un moment cu o încărcătură emoţională pe care, vă spun sincer, nu am trăit-o niciodată în cariera mea de peste 35 de ani de profesorat‟, a spus prof. Janet Popoiu.

Bac-ul din spatele măştilor

Săptămâna trecută, elevii din anii terminali au avut posibilitatea de a reveni la şcoală pentru a participa la orele de pregătire pentru examenele naţionale, însă Andrei Anghel este unul dintre viitorii absolvenţii clasei a XII-a care a preferat să continue cu orele online şi asta pentru că, spune el, este mai practic. „Cumva e bine că n-am mai fost la şcoală şi am avut perioada asta de trei luni în care am stat acasă şi ne-am axat pe ceea ce ne-a interesat. Profesorii ne-au ajutat mereu. Să vedem cum o să fie treaba asta cu măştile, pentru că va trebui să purtăm măşti şi mănuşi în timpul examenului, şi faptul că va trebui să ne ia temperatura la intrare… să vedem cum o să fie‟.

A aflat că este şef de promoţie în urmă cu câteva săptămâni. Se aştepta, dar nu şi-a făcut din lucrul ăsta un obiectiv. „Am ţinut un mic discurs când mi-a acordat domnul director statutul ăsta de şef de promoţie şi am spus că n-a fost neapărat obiectivul meu, şi că nu trebuie să fie văzut că am vrut să fiu primul. Pur şi simplu a venit totul de la sine, am şi învăţat, m-am şi distrat cu colegii, am avut multe activităţi extraşolare, adică nu a fost numai studiu‟, spune Andrei Anghel.

Seri de film cu profesorii şi bătaie cu apă în curtea liceului

I-am cerut lui Andrei să-mi povesteacă câteva momente plăcute din cei patru ani de liceu, asta pentru a mai scăpa puţin de emoţiile interviului. Pentru un viitor elev al Colegiului „Unirea‟ Focşani, serile de film petrecute cu profesorii în spatele liceului sau bătăile cu apă din timpul verii în curtea şcolii, pot fi experienţe interesante de care-şi vor aminti peste ani. „Făceam nişte seri de film în spatele liceului, primăvara, de obicei, când era mai cald, şi stăteam până târziu, până la 12 noaptea, după aceea discutam cu profesorii despre filmul respectiv. Era o atmosferă foarte liniştită, şi puteam vedea profesorii într-o altă lumină, nu mai erau la catedră, erau lângă noi acolo, ne uitam la film. Ceva aşa mai nebunesc, am făcut o dată o bătaie cu apă în curtea liceului, a fost ceva care te scoate din starea asta că trebuie numai să înveţi, te scoate din normal, sunt amintiri pe care le păstrez o viaţă întreagă‟, mai spune Andrei Anghel.

Are toate calităţile unui lider!‟

Am păstrat la final impresiile dirigintei lui Andrei Anghel, cea care a spus că s-a bucurat foarte mult atunci când a aflat că elevul ei a fost numit şeful promoţiei 2020 de la „Unirea‟. „M-am bucurat foarte mult, ca diriginte al clasei, şi ca profesor, când am aflat că Andrei Anghel va fi şeful promoţiei 2020 pentru că are toate calităţile unui lider. Dincolo de media pe care o are şi care i-a permis să fie şef de promoţie, Andrei este un adolescent care-şi reprezintă bine generaţia în sensul că este un copil foarte inteligent, cred că ar fi putut să urmeze, după părerea mea, orice facultate şi-ar fi propus din zona asta a profilului real, ar fi putut să facă medicină sau orice altceva. Va merge la Politehnică, asta îşi doreşte să facă din clasa a IX-a.

Este un caracter foarte frumos, Andrei, de aceea spun că dincolo de medie merită să fie şef de promoţie. Este un om foarte frumos, educat, un copil empatic. El a fost echilibrul clasei. Andrei a fost întotdeauna omul cu care am stat de vorbă, cu care m-am sfătuit în legătură cu problemele clasei şi cel care a asigurat echilibrul în coletivul clasei lui, de altfel o clasă foarte puternică, cu personalităţi foarte puternice, deci o clasă foarte greu de gestionat din punctul acesta de vedere tocmai pentru că toţi copiii sunt inteligenţi şi cu personalităţi foarte bine conturate. El a fost şi şeful clasei timp de doi ani de zile, într-a XI-a şi a XII-a, şi de aceea am comunicat foarte bine cu el‟, a conchis prof. Janet Popoiu.

Îi urăm succes la Bacalaureat lui Andrei și tuturor absolvenților de clasa a XII-a!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?