Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și FOTO! Prohodul Domnului, ascultat din balcoane. Preotul Tufaru: La fiecare scară de bloc vom lăsa câte o candelă din partea bisericii

Ne aflăm în Vinerea Mare, zi de post negru – pentru cine poate și vrea să țină, și de rugăciune. La slujba din această seară, în biserici s-a cântat Prohodul Domnului, anunțând punerea în mormânt a Mântuitorului Hristos.

Tot astăzi, creștinii ortodocși ar fi trebuit să treacă pe sub masa pe care este întins Sfântul Epitraf, cunoscut și sub denumirea de Sfântul Aer (o pânză de in, mătase sau catifea pe care este pictată sau imprimată scena punerii în mormânt a Fiului Lui Dumnezeu), însă anul aceasta nu s-a mai putut respecta această tradiție bisericească, date fiind restricțiile impuse de autorități.

Anul acesta, creștinii ortodocși au putut asculta Prohodul Domnului la televizor, prin intermediul rețelelor de socializare sau din balcoane. În Focșani, la Biserica „Sfântul Nicolae”- Nou, Denia din această seară a început la ora 17:00. „Nu participă decât cei din biserică: eu, dascălul, epitropul și paraclisierul. Cei din jurul bisericii au posibilitatea să asculte slujba de la difuzoarele de afară, din balcon. Acum, cântăm Prohodul Domnului pe două stări, eu o stare, cântărețul o stare. Înconjurăm biserica, cu Sfântul Epitaf și, în față, cu Crucea răstignirii. Din păcate, anul ăsta, nu există posibilitatea aceasta, ca oamenii să treacă pe sub masă. Altă dată, erau foarte mulți dintre credincioși care, după Prohod, se împărtășeau, ținând înainte post negru. Dar acum, fiind și situația dată, se va renunța”, ne-a explicat preotul Valeriu Tufaru, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”- Nou din Focșani.

Am împărțit parohia în sectoare”

Sâmbătă dimineață, credincioșii vor primi pâinea sfințită de la biserică prin intermediul voluntarilor care vor fi echipați cu măști și mănuși de protecție, și, obligatoriu, vor avea asupra lor un ecuson cu sigiliul bisericii. „Pentru slujba de Înviere, ne-am organizat astfel: conform protocolului, mâine, începând cu ora 09:00, până la 14:00/15:00, voluntarii noștri vor merge în toate scările de bloc arondate parohiei și vor duce pasca credincioșilor. Am împărțit parohia în sectoare și fiecărei echipe de voluntari, îi revine câteva scări. Oamenii care merg, vor avea ecuson asupra lor cu numele, numărul de contract de voluntariat și numele parohiei, cu ștampila și sigiliul parohiei, vor fi echipați cu măști și mănuși, conform reglementărilor, și vor oferi pasca numai celor care doresc”, ne-a explicat pr. Valeriu Tufaru.

Cum se va desfășura slujba de Înviere?

După ce vor primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, pr. Valeriu Tufaru, împreună cu voluntarii, vor merge să o împartă celor aproximativ 500 de familii care aparțin de parohia „Sfânul Nicolae”- Nou din Focșani. „Lumina o primim de la Ierusalim, probabil că în jurul orei 20:30 o vom primi noi. Eu am orânduit ca în fiecare scară de bloc să merg alături de voluntari și vom suna de jos, de la interfon, pe cei care locuiesc acolo, și le vom lăsa câte o candelă din partea bisericii, aprinsă, și cu un mesaj lăsat din partea mea cu: «Hristos a Înviat!» și câteva cuvinte de binecuvântare; după care ei vor coborî și își vor lua lumină. Asta se va întâmpla în jur de ora 21:00. În total ar trebui să ajungem la aproximativ 500 și ceva de apartamente, ceea ce înseamnă cred că vreo 35 de scări”, a mai spus preotul.

Cât despre slujba de Înviere, în afara faptului că se va face fără participarea enoriașilor, totul la decurge la fel ca în alți ani. „Deocamdată nu am fost anunțați dacă vor veni polițiștii sau jandarmi, dar bănuim că vor fi prezenți pentru că așa s-a întâmplat în fiecare an. Vom începe slujba de Înviere cu ceasurile, și la ora 00:00 voi ieși cu lumina conform tipicului bisericesc”, mai precizează duhovnicul.

Tradiții bisericești versus obiceiuri din popor

Se spune că în Săptămâna Mare nu se ascultă muzică, nu se mănâncă urzici și nici nu se umblă cu oțetul. Conform bătrânilor, gospodinele nu au voie să umble cu urzici și oțet pentru că Mântuitorul Hristos a fost bătut cu urzici, și, atunci când, însetat fiind, a cerut apă, i s-a dat oțet.

Tot în popor se spune că, în seara de Înviere, trebuie să cânte cocoșul de trei ori. La țară, în unele zone, aceast obicei încă se respectă, fapt pentru care, femeile aduc la biserică un cocoș alb. Dacă atunci când preotul, împreună cu credincioșii cântă „Hristos a Înviat!”, cocoșul va cânta, în familia respectivă va fi belșug tot anul.

Cum se raportează preotul Valeriu Tufaru la aceste tradiții și obiceiuri? „Ăstea sunt obiceiuri din popor care nu sunt în cultul bisercii: cu urzica, cu oțetul… Biserica nu se ocupă cu dietă, doar recomandă postul, bunătatea, pocăința, facerea de bine. De obicei, se spală haine în primele trei zile din Săptămâna Mare, dar acum spală mașina, nu mai spală gospodinele. Aici, la Focșani, au dispărut de mult tradițiile cu cântatul cocoșului, la țară se mai păstrează, aici n-au cocoși. În schimb, se păstrează obiceiul ca atunci când se citește Evanghelia, după fiecare verset citit de preot, cântărețul sau epitropul, va trage clopotul. La slujba de Înviere nu se stă în genunchi pentru că este o slujbă de laudă, de doxologie, nu de pocăință.”

Mesaj cu ochii în lacrimi

I-am cerut părintelui să le transmită un mesaj credincioșilor, iar, pentru câteva secunde, a fost tăcere… „Mesajul meu pentru enoriași este unul de pace, de bucurie… Să trăim sărbătorile ca și cum am fi în biserică, și să facem din casele noastre o mică bisericuță. Noi ne-am făcut datoria ca și cum biserica ar fi fost plină pentru că, în primul rând, este Dumnezeu care ne vede, și sunt sfinții care sunt reprezentați în icoane. Am fost și suntem cu gândul la credincioșii noștri pe care i-am pomenit și pentru care ne-am rugat ca Dumnezeu să-i ferească de boală și să le dăruiască sănătate, putere, răbdare și încredere că vor veni vremuri când vom fi împreună în rugăciune. Chiar și acum suntem împreună în rugăciune, pentru că suntem cu gândul unul la ceilalți, dar vom fi și fizic împreună”, a conchis preotul Valeriu Tufaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?