Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Alimentare cu gaze pentru localitățile vrâncene. Engie SA România optimizează sistemul național

Engie SA România a demarat un amplu proiect ce vizează proiectarea, asistență tehnică și lucrări de reabilitare/sistematizare/optimizare sistem distribuție și înființare distribuții noi de gaze naturale în toate localitățile (sate, comune, orașe) din mai multe județe, printre care și Vrancea. Deja au fost desemnate firmele care vor realiza aceste lucrări în urma licitației organizate pe SEAP. Proiectul mai sus amintit va permite ca majoritatea localităților din Vrancea să aibă posibilitatea de a se racorda la rețeaua de gaze naturale. Vă reamintim că la începutul lunii mai 2019, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că la nivelul județului va fi demarat un amplu proiect de realizare a alimentărilor cu gaze. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta, vom constitui Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membre localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz, cu domnul director general Sterian. O să prelungim conducta de la Focșani spre sudul județului“, a afirmat atunci Marian Oprișan.

Tot mai multe localități din mediul rural din Vrancea au anunțat că au demarat procedurile pentru racordarea comunelor respective la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Până acum și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale, și au demarat și diverse proceduri în acest sens, primarii din Străoane, Bolotești, Golești, Tulnici, Răcoasa, Cîmpuri, Soveja, Cotești, Gugești, Tâmboiești, Dumbrăveni, Bordești, Fitionești, Milcovul, Gologanu, Vîrteșcoiu, dar există interes din partea tuturor administrațiilor locale.

Primarul Nicușor Păcuraru a anunțat că sunt continuate demersurile pentru a introduce gaze naturale în comuna Vulturu. „Am finalizat studiul de fezabilitate la proiectul de alimentare cu gaze naturale, iar în perioada imediat următoare vom negocia cu cei de la Distrigaz partea de finanțare pe care o va suporta această companie. Pentru că o parte din finanțare o va suporta Distrigaz, iar o parte o vom finanța din alte surse. Cu siguranță anul acesta începem lucrările iar în toamna să avem gaze naturale la primii abonați“, a afirmat primarul Nicușor Păcuraru. Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro. Practic este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. Numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze a locuințelor din cele cinci sate au fost realizate pentru fiecare sat în parte, astfel: Vulturu -3,7 milioane euro; Vadu Roșca-900 mii euro; Boțârlău -760 mii euro; Hîngulești -1,5 milioane euro; Maluri- 1,1 milioane euro.

Transgaz a avizat favorabil racordarea comunei Fitionești la gaze

Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că a inițiat un proiect de investiții care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Acesta a precizat că deja a fost realizat studiul de fezabilitate și a obținut și autorizația de la societatea Transgaz. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea o lungime totală de 20 kilometri pentru toată comuna și va deservi 1380 de locuințe, din care peste 800 locuințe vor fi racordate în prima fază.

Alimentare cu gaze naturale și în comuna Vîrteșcoiu

Și primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza, a anunțat că a demarat un proiect care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Acesta a precizat că deja a fost realizat studiul de fezabilitate și a obținut și autorizația de la societatea Transgaz. „Avem în derulare unul din cele mai ample proiecte de investiții, respectiv alimentarea cu gaze a comunei Vîrteșcoiu. Am obținut avizul de la Transgaz, am realizat studiul de fezabilitate și suntem în discuții pentru sursa de finanțare“, a afirmat primarul Viorel Mîrza. Edilul șef al comunei Vîrteșcoiu a precizat că una dintre soluții este cea de racordare la rețeaua existentă în Cartierul Unirea din orașul Odobești. Conducta de la Unirea la Vârteșcoiu ar urma să fie construită de Transgaz pe o lungime de doi kilometri. Rețeaua de alimentare cu gaze a comunei Vîrteșcoiu va avea o lungime totală de 28 de kilometri, o stație de pompare și repompare, dar și mai multe cămine de racordare. Valoarea totală estimată a proiectului este de 2 milioane de euro. Și comunele Milcovul și Gologanu au făcut primii pași pentru introducerea alimentării cu gaze naturale în cele două localități.

Încep lucrările la sistemul de alimentare cu gaze din Străoane

Primarul comunei Străoane, Vasile Zbîrciog a anunțat că în perioada următoare vor începe lucrările la sistemul de alimentare cu gaze naturale a localității. Acesta este primul proiect de acest fel care deja intră în faza de execuție a lucrărilor. Lucrările vor fi realizate de societatea Gazmir Iași, în baza unui parteneriat public privat, societatea mai sus amintită urmând să suporte cea mai mare parte din finanțare, în schimbul unui contract de concesiune a sistemului de alimentare cu gaze pentru 49 de ani. Valoarea totală a investiției este de 1,5 milioane de lei, din care societatea Gazmir va suporta aproape un milion de lei. „După mai multe demersuri făcute am plăcerea de a vă anunța că în data de 21 noiembrie 2019 a fost atribuit serviciul de distribuție a gazelor naturale în comuna Străoane. În urma discuțiilor purtate cu conducerea societății Gazmir Iași, lucrările efective vor începe în perioada următoare. Este vorba atât de lucrările de proiectare cît și de execuție a sistemului de alimentare cu gaze. Valoarea investiției este de 1,55 milioane lei, finanțarea urmând să fie realizată de la bugetul local, în parteneriat cu societatea Gazmir Iași, care va suporta aproape un milion de lei din suma totală. În schimb, societatea menționată va beneficia de un contract de concesiune a sistemului de alimentare cu gaze pentru 49 de ani“, a afirmat primarul Vasile Zbîrciog. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea 8 kilometri lungime și 500 abonați în prima etapă, iar în a doua etapă numărul abonaților va crește la 1500 de gospodării active.

Alimentare comună cu gaze naturale a comunelor Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Bordești și Slobozia Bradului

De asemenea, oficialii Consiliului Județean Vrancea au anunțat că în urma demersurilor făcute, s-a emis avizul de principiu privind alimentarea comună cu gaze naturale a comunelor Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Bordești și Slobozia Bradului. Astfel, alimentarea cu gaze se va realiza printr-o conductă de racord DN 200, PN 40 bar în lungime de cca. 13 km și a unui modul SRMP cu o capacitate tehnologică de 12.663 Smc/h, PN 40 bar. „Precizăm că alimentarea cu gaze naturale se va realiza în condiții de eficiență economică, conform legislației în domeniu. Urmează să se realizeze studiul tehnico-economic, iar investiția se va realiza atât din fonduri suportate de compania Transgaz, cât și din bugetul local și/sau din bugetul de stat“, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?