Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

PNL-istul Ion Ștefan a luat-o-n freză! Președinții de consilii județene vor fi aleși tot prin vot direct

Ministrul „Grindă” Ion Ștefan s-a făcut din nou de râs, după ce a fost nevoit să retragă proiectul ordonanței de urgență privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către consilierii judeţeni. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat în şedinţa de guvern de marţi că măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri nu poate fi adoptată prin OUG iniţiată de Ministerul Dezvoltării, pentru că ar încălca normele constituţionale. „Din punct de vedere constituţional, avem o problemă şi o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu prevederile şi conţinutul deciziei Curţii Constituţionale 682 din 2012. Această Curte Constituţională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile, înainte de alegeri, neschimbat. Deci, această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile şi subliniez aici, (…) pentru că nu există aceeaşi situaţie ca în cazul alegerii primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo există un sistem de vot direct. Aici este vorba de cu totul altceva, e o schimbare radicală şi ar contraveni principiului securităţii juridice”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ion Ştefan, cunoscut și drept ministrul „PeNeDeLo Doi”, a fost așadar nevoit să-i ceară marţi premierului să accepte sistarea procedurii de avizare a proiectului de OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către consilierii judeţeni. „Grindă” a spus că Ministerul Justiţiei a avizat negativ proiectul, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu-l susţine.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, condus de liberalul Ion Ștefan, a publicat pe 27 ianuarie un proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni, prin votul uninominal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?