Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Primarul liberal al comunei Urecheşti, Nistor Bratosin, condamnat pentru lovire și obligat să plătească daune morale

Primarul liberal al comunei Urecheşti, Nistor Bratosin, a fost condamnat definitiv într-un dosar în care a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau ale violenţe. Hotărârea definitivă aparţine magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, instanţă la care dosarul a ajuns în apel, după ce atât partea vătămată cât şi inculpatul au fost nemulțumiţi de soluţia instanţei de fond, respectiv Judecătoria Focşani.

Conform soluţiei instanţei de fond, primarul a fost condamnat la o pedeapsă de 1800 lei amendă. În plus, magistraţii l-au mai obligat pe edil să achite şi o sumă de bani către partea vătămată din dosar. „Condamnă pe inculpatul Bratosin Nistor, pentru săvârsirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin 2 Cod penal, la o pedeapsă de 1800 lei amendă ( 180 zile amendă x 10 lei), conform art. 61 alin 4 lit c C.pen.. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 alin1 C.pen. privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii. Admite în parte acţiunea civilă. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 128 lei daune materiale şi 500 de lei daune morale. Obligă inculpatul sa plateasca părtii vatamate suma de 2500 lei cheltuieli de judecată. În temeiul art. 274 alin 1 C.p.p. obligă inculpatul să plătească suma de 500 lei cheltuieli judiciare către stat”, au hotărât magistraţii Judecătoriei Focşani.

Nemulţumiţi de soluţie, atât inculpatul cât şi partea vătămată au făcut apel iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, instanţă care a dat o soluţie definitivă în data de 14 noiembrie a.c. Conform acesteia, primarul a rămas cu pedeapsa de 1800 lei amendă, dar s-a mărit cuantumul daunelor morale de la 500 la 3000 lei către partea vătămată. “(…) admite apelul declarat de partea civilă Găitănaru Costel împotriva sentinţei penale nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani şi, în rejudecare: Majorează cuantumul sumei la care a fost obligat inculpatul Bratosin Nicuşor cu titlu de daune morale către partea civilă Găitănaru Costel, de la 500 lei la 3.000 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Bratosin Nistor împotriva sentinţei penale nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani. În temeiul art. 276 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul Bratosin Nistor la plata sumei de 2.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de partea civilă Găitănaru Costel (onorariu de avocat). În temeiul art. 275 al. 2 Cod procedură penală obligă pe inculpatul Bratosin Nistor la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 14.11.2019”, se arată în soluţia magistraţilor de la Galaţi.

În luna mai a acestui an, primarul liberal al comunei Urecheşti a mai fost trimis în judecată, alături de un alt bărbat din aceeaşi comună, într-un dosar ce vizează incendierea a două locuinţe din comună, fapte petrecute la finele anului 2017. Procurorii l-au trimis în judecată pe primarul care a şi fost arestat preventiv, pentru săvârşirea a două infracțiuni de instigare la săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. Conform rechizitoriului, în cursul lunilor noiembrie-decembrie 2017, în schimbul unei sume de bani, a determinat un alt inculpat să distrugă, prin incendiere, proprietățile persoanelor vătămate G. C. și C.P., din comuna Urechești.

Reamintim că la finele anului 2017, un incendiu a cuprins anexele unei gospodării și acoperișul unei locuințe din comuna Urechești. Se întâmpla pe 10 decembrie 2017. Din spusele proprietarului, în noaptea cu pricina, atât el, soția, cât și cei doi fii ai lor se aflau acasă. În urma incendiului au ars: acoperișul locuinței și anexe (bucătărie vară, magazie, coteț păsări, coteț porci). Intervenția pompierilor a durat aproximativ 4 ore. Pompierii au stabilit drept cauza cea mai probabilă a acestui eveniment folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu.

Cel de-al doilea incendiu, pus intenționat potrivit pompierilor, a izbucnit în aceeași localitate, la un apropiat al primului proprietar afectat, la data de 28 decembrie 2017, în jurul orei 02.20. După cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Flăcările au mistuit aproape în întregime gospodăria omului. Au ars acoperișul locuinței, acoperișul adăpostului de animale, 2000 baloți lucernă, butoaie, teasc și alte bunuri de uz gospodăresc. Din nefericire, incendiul a surprins și omorât o vacă, 80 oi, 35 capre și 6 porci. În urma verificărilor efectuate la fața locului s-a constatat că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Și în acest caz întreaga familie se afla în casă la momentul izbucnirii incendiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?