Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Bacău: Ansamblul ‘România Biruitoare’ – primul monument care îi înfăţișează în mărime naturală pe făuritorii României Mari

Primul monument din ţară care îi înfăţişează împreună, în mărime naturală, pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, consideraţi făuritorii României Mari, şi invită românii să admire „România Biruitoare”, se află în centrul municipiului Bacău. Opera aparţine sculptorului Radu Ciobanu, fiind realizată la solicitarea Asociaţiei „Unlimited Connections” în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, care şi-au dat viaţa pentru România.

Artistul Radu Ciobanu a explicat, pentru AGERPRES, că a fost contactat de către reprezentanţii asociaţiei, care au dorit să creeze un monument istoric pentru a marca Centenarul. Potrivit sculptorului, este unul dintre cele mai impresionante monumente de artă din bronz realizate în ultimii ani pe teritoriul României.
Sculptorul Radu Ciobanu s-a inspirat din reliefurile de pe monumentul de la Mărăşeşti, dar şi de la Alba Iulia. „Dânşii m-au contactat, au văzut ce am făcut, le-a plăcut cum lucrez, am dat o probă de lucru, le-am făcut nişte proiecte, le-a plăcut ideea şi a fost momentul în care am marşat înainte. Ei au dorit neapărat să aibă un monument de Centenar în memoria eroilor căzuţi la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. În monumentul de la Mărăşeşti sunt reliefuri votive foarte frumoase pe partea de intrare, apare o statuie alegorică cu aripi care reprezintă România Biruitoare, iar în dreapta şi stânga ei sunt Regele Ferdinand şi Regina Maria. Ei şi-au dorit ca acele trei personaje neapărat să apară în proiect. Până la urmă aşa am făcut, o incintă circulară, cercul care reprezintă întregul, care reprezintă perfecţiunea, în centrul cercului respectiv este un soclu clasic pe care apare un personaj feminin de trei metri cu o sabie, în spate ridică o mână care ţine nişte lauri, deci victoria a fost obţinută. În faţa acestei Românii Victorioase sunt amfitrionii, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care invită printr-un gest lumea să intre să viziteze România Unită”, a declarat Radu Ciobanu. (…)

Un monument de o asemenea importanţă, atât ca simbolistică, dar şi ca operă de artă, este considerat o raritate în România în ultimii ani. „Regele şi Regina mai apar împreună în busturi, dar în picioare, în mărime naturală, e prima oară. Practic eu am luat imaginea de la Alba Iulia, când s-a făcut sărbătoarea de 1 Decembrie, ei apar unul lângă altul pe un piedestal, şi acea imagine m-a inspirat”, a mai punctat artistul. De altfel, preşedintele Asociaţiei „Unlimited Connections”, Elena-Oana Radu, manager al proiectului Monumentul de for public „România Biruitoare”, a arătat că monumentul, inaugurat oficial la finalul lunii septembrie, reprezintă o premieră pentru România.

„Monumentul de for public «România Biruitoare» este dedicat străbunilor noştri care au făcut România Întregită, fiind realizat pentru generaţia actuală şi dăruit generaţiilor viitoare. Tocmai de aceea, am gândit un monument ale cărui coordonate, fie şi în prezentarea lor crudă, să onoreze misiunea asumată: Este primul monument din România care îi înfăţişează pe cei doi regi, împreună, în mărime monumentală; este prima reprezentare artistică a României, cel puţin în ultimele 3 decenii, iar reprezentarea alegorică este situată pe un soclu monolitic din granit, ceea ce, de asemenea, marchează o premieră în ţara noastră”, a arătat Elena-Oana Radu.

Finanţarea pentru realizarea monumentului a fost asigurată de către compania băcăuană Dedeman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?