Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Clubul Sportiv Unirea Focșani va fi preluat de Consiliul Județean Vrancea

Toate clădirile și terenul Clubului Sportiv Unirea Focșani vor trece din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în cea a Consiliului Județean Vrancea, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Clubul va trece de la categoria „bun de interes public național” în categoria „bun de interes public local”.

Consiliul Județean Vrancea a trimis în luna mai 2019 o adresă către Ministerul Tineretului și Sportului. Asta după ce anterior, plenul Consiliul Județean aproba o hotărâre în acest sens. În acel document, Consiliul Județean Vrancea cere Clubul pentru a-l introduce în programul de „Consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare Complex sportiv, str. Aleea Stadionului nr.2“, prin Compania Națională de Investiții – CNI SA. După ce va fi extins și modernizat, Clubul Sportiv Unirea va fi inventariat în proprietatea publică a județului Vrancea.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost promovat și susținut de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a declarat public de mai multe ori că imobilele și bazele deținute de diverse instituții publice pot fi reabilitate și modernizate cu fonduri europene doar dacă trec în patrimoniul județului și administrarea Consiliului Județean Vrancea. „Am făcut nenumărate demersuri oficiale la Guvernul României pentru ca mai multe imobile, bunuri de patrimoniu, cluburi sportive, instituții publice din Vrancea, aflate în domeniul public al statului și administrarea unor ministere, să treacă în patrimoniul județului Vrancea pentru a putea fi reabilitate, modernizate și redate circuitului public cu destinația pe care au avut-o. În acest caz este vorba de Clubul Sportiv Unirea Focșani, dar mai sunt și alte obiective pentru care am solicitat trecerea în patrimoniul județului Vrancea. Un exemplu în acest sens este cel privind trecerea taberelor Soveja, Gălăciuc și Cotești din proprietatea și administrarea Ministerului Turismului și Sportului în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Vrancea. De reținut că toate aceste imobile sunt și vor rămâne proprietatea județului Vrancea“, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Trecerea Clubului Unirea de la minister la Consiliul Județean se face prin actualizarea valorii sale de inventar, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern citat. În nota de fundamentare a proiectului se precizează că încă din 21.01.2019 a fost reevaluat complexul, adică toate imobilele și terenurile, rezultând o valoare totală de 2.877.900 lei fără TVA.

Clubul Unirea Focșani deține un teren în suprafață totală de 10.939 mp, compus din 6 terenuri de tenis de câmp și următoarele construcții: C1 – Club cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 300 mp, suprafață construită desfășurată 300 mp; C2 – Sală atletism cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 1538 mp, suprafață construită desfășurată 1538 mp; C3 – Magazie cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 147 mp, suprafață construită desfășurată 147 mp; C4 – Magazie cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 34 mp, suprafață construită desfășurată 34 mp; C5 – Tribună-teren tenis cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 198 mp, suprafață construită desfășurată 198 mp; C6 – Vestiar cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 51 mp, suprafață construită desfășurată 51 mp; C7 – Vestiar cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 88 mp, suprafață construită desfășurată 88 mp.

Clubul mai deține un teren împrejmuit în suprafață de 501 mp și construcții: C1 – Sală de judo cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 386 mp, suprafață construită desfășurată 387 mp. Clubul mai deține un teren împrejmuit în suprafață de 503 mp și construcții: C1 – Sală de box cu regim de înălțime P și suprafață construită la sol 386 mp, suprafață construită desfășurată 387 mp; Sediu administrativ – corp administrativ, spații birouri – etaj 1, suprafață construită 305 mp.

Clubul Sportiv “Unirea” Focşani a fost înființat pe 31 iulie 1972 cu 5 secţii sportive: atletism, box, lupte, fotbal şi tir sportiv, potrivit site-ului oficial. În prezent, Clubul Sportiv „Unirea” Focşani are 9 secţii de sport.

Taberele Soveja, Gălăciuc și Cotești vor trece în proprietatea și administrarea Consiliului Județean

De reținut că tot în urma demersurilor făcute de președintele Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a mai solicitat ca taberele Soveja, Gălăciuc și Cotești să treacă din proprietatea și administrarea Ministerului Turismului și Sportului în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Vrancea. Plenul Consiliului Județean a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. Taberele Soveja, Gălăciuc și Cotești sunt apreciate de turiști atât pentru cadrul natural cât și pentru aerul curat. În prezent, taberele se află în proprietatea statului, fiind administrate de Direcția pentru Tineret și Sport Vrancea.

Pentru ca aceste tabere să fie atractive și la standardele solicitate de autoritățile de sănătate publică trebuie să se investească destul de mult în lucrări de modernizare a spațiilor de cazare, a spatiilor alimentare, amenajări și dotări. „Este cunoscut faptul că Autoritățile Publice Județene pledează pentru a dezvolta și susține activitățile de tineret, precum și pentru a întări structurile pentru tineret în organizarea, coordonarea și dezvoltarea activităților la nivel local. De aceea, Consiliul Județean Vrancea dorește ca aceste tabere să reprezinte o destinație pentru elevi sau tineri, din mediul universitar, unde aceștia să poată desfășura activități cum ar fi cele organizate în cinstea premianților la olimpiade naționale de informatică, sesiuni de comunicări științifice, cursurile de grafică sau diversele concursuri de programare și software. Pe lângă preocuparea pentru dezvoltarea personală a tinerilor, Autoritatea publică județeană a susținut întotdeauna dezvoltarea turismului în județul Vrancea, de aceea se dorește că aceste tabere să devină accesibile oricărei categorii de turiști”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre. În urma finalizării procesului de transmitere, Consiliul Județean Vrancea va menține destinația imobilelor respective asigurând-se modernizarea și întreținerea bazei materiale ce aparține acestor tabere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?