Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Casa Obștei din Tulnici va găzdui „Zilele Ion Baciu“

Primăria Comunei Tulnici și Societatea pentru carte și dezvoltare rurală „Ion Baciu” – Tulnici organizează, în perioada 22 – 25 august, o serie de manifestări culturale dedicate poetului și profesorului Ion Baciu, manifestări ce vor avea loc la Casa Obștei. Conform informațiilor primite de la prof. univ. Vasile Ionescu, fondatorul Societății pentru carte și dezvoltare rurală „Ion Baciu” – Tulnici, profesorul Ștefan Neagu, președintele Asociației „Simion Mehedinţi” Vrancea, și preotul Dodică Fusaru, nepotul poetului, în fiecare seară, între orele 19.00 – 22.00, în curtea poetului Ion Baciu vor avea loc discuții legate de viața și opera acestuia, dedicate Țării Vrancei și satului natal. De asemenea, o parte din opera inedită a lui Ion Baciu va apărea într-un volum comemorativ, intitulat „Corabia nebunilor marelui închizător – Reîntoarcerea din mit a baciului vrâncean“.

Astăzi, între orele 17.00 – 19.00 va avea loc Ședința Consiliului Director al Asociației „Ion Baciu“, iar între 19.00 și 22.00 Cenaclul „Ion Baciu“. Mâine, începând cu ora 10:00, membrii asociației „Ion Baciu“ vor intra în dialog cu consătenii, apoi de la ora 12:00 va fi încheiat un protocol de cooperare dintre asociația Ion Baciu și autoritățile locale, urmată de Ședința Consiliului Director al Asociației „Ion Baciu“ cu noi membri, de la ora 17.00. Seara se va încheia cu al doilea Cenaclu „Ion Baciu“, la care vor lua parte artiști și intelectuali vrânceni. În cea de-a treia zi, de la orele 10:00, vor fi Conferințele „Țara Vrancei“, după care se va face o pauză de prânz, între orele 13.00 – 14.00, apoi se vor relua Conferințele „Țara Vrancei“, iar la sfârșitul serii va fi Cenaclul „Ion Baciu“. Ultima zi a manifestărilor va cuprinde, pe lângă Conferințele „Țara Vrancei și Cenaclul „Ion Baciu“, și o slujbă de pomenire oficiată de preoții Gabriel Păun și Dodică Fusaru.

Este prima din șirul de manifestări dedicate poetului, la care se va adăuga și apariția trimestrială a revistei Țara Vrancei – la Tulnici, editată de primăria comunei Tulnici și susținută de Obștea de Moșneni Tulnici. „Localitatea Tulnici, care dă şi numele comunei, având în componenţă satele Greşu, Lepşa, Coza, este situată la poalele munţilor Vrancei. Se spune că nimic din ceea ce este vrâncean nu este străin Tulniciului, tot aşa cum tot ceea ce este tulnicean poartă pecetea specificului vrâncean. Oiconimul Tulnici are ca temă tulnicul – „vechi instrument muzical popular de suflat, în formă de tub conic, lung de aproximativ 2 m, făcut din lemn sau din coajă de tei, bucium” (NDU: 1539). Specific regiunilor muntoase, obiceiul de a confecţiona tulnice nu se mai păstrează acum în localitate“, descrie Tamara Daniela Mocanca, în „Țara Vrancei, dincolo de legenda Tudorei Vrâncioaia și a celor șapte feciori“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?