Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO și GALERIE FOTO: Cadouri de la polițiști pentru mai mulți copii vrânceni, la începerea noului an școlar

Cu două zile înainte de începerea noului an școlar 2019-2020, reperzentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea au pus mână de la mână, astfel încât cinci copii nevoiași să poată merge la școală ca toți ceilalți: cu hăinuțe și rechizite noi. „Cu ocazia începutului de an școlar, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea s-au gândit să urmeze exemplul lui Moș Crăciun și să facă un gest frumos: să doneze câteva rechizite școlare, precum și anumite sume de bani. Astfel, am reușit astăzi (vineri-n.r.) să mergem la o familie, care este formată dintr-un tată și cinci băieți. Tatăl are grijă singur de toți cei cinci copii, unul dintre ei fiind în clasa I, urmându-l frații din clasa a II-a, a III-a, a VII-a și unul în clasa a IX-a. Am fost cu ei la cumpărături, lucru pe care nu l-am mai făcut până acum. Și-au ales singuri hăinuțe, pe care să le poarte în prima zi de școală, precum și rechizite. Am venit apoi la Inspectoratul de Poliție, unde le-a fost prezentat sediul și unde au avut ocazia să vadă cum se desfășoară activitatea noastră de zi cu zi. Au mai fost acțiuni caritabile făcute de-a lungul timpului de Inspectoratul de Poliție, însă efectiv la cumpărături nu am fost până acum cu copilașii pe care i-am ajutat. În trecut, obișnuiam să cumpărăm noi produsele și să mergem la casele lor să le oferim direct. Ne-am gândit acum că bucuria este mai mare să-și aleagă singuri ceea ce-și doresc, ceea ce le place… în funcție de preferințe. Și în cursul zilei de ieri (joi-n.r.) a fost defășurată o activitate de către colegii mei, aceștia au fost la o familie din comuna Vârteșcoiu. Iar în cursul zilei de astăzi (vineri-n.r.), urmează să mai vizităm câteva familii, la care vom merge cu rechizite pentru copii care vor începe luni școala“, a declarat, vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al IPJ Vracea, inspectorul principal Cătălina Murariu.

Cinci frați crescuți doar de tată

Sub un cer senin de toamnă, Marinică de 7 ani, Gabi de 8 ani, Ionel de 9 ani, Raul și Edy de 15 ani au venit pentru prima dată în oraș sub această formație. Dumnezeu le-a trimis la poartă „îngerii îmbrăcați în uniformă de poliție, care i-au luat cu ei la cumpărături în Focșani. Cei cinci frați provin de la două mame diferite, ambele lăsându-i în grija tatălui. Deși familia nu dispune de o situație financiară bună, toți sunt premianți, au grijă de gospodărie și îl ajută pe tatăl lor la treburile casnice. „M-au emoționat foarte tare atunci când au plecat de acasă. S-au îmbrăcat foarte repede și, la plecare, fiecare i-a spus tătălui «Te iubesc, tata!», iar tatăl le-a spus să aibă grijă de ei și să asculte de domnii polițiști! Singuri i-au spus că-l iubesc, mulți copii nu fac gestul ăsta, a declarat, vizibil emoționată, Monica Manolache, ofițer în cadrul IPJ Vrancea.

Raul, cel mai mare dintre frați, a fost născut în Spania, iar mama lui l-a abandonat la 1 an și câteva luni. Tatăl lui s-a chinuit patru ani să-i facă actele pentru a putea merge la școală. Băiatul nu îndrăznește să viseze mai mult, spre deosebire comparativ cu frații lui, care vor să devină polițiști. El vrea să muncească în construcții: „M-am simțit foarte bine, mi-a plăcut că am venit aici, la oraș, cu frații mei. Am mers la cumpărături, ne-am ales haine, am mers să mâncăm și apoi am venit aici, la secție. Aveam mare nevoie de rechizite! Materia mea preferată este educația fizică, spune Raul, care chiar a fost membru al echipei de fotbal din Ciușlea.

Este pentru prima dată când reprezentanții poliției merg la cumpărături cu micuții pe care îi ajută, iar ideea i-a venit chiar ofițerului de prevenire Monica Manolache: „Am zis, de ce nu? Sigur le vom face o bucurie foarte mare, și așa a fost“. Tricouri, hanorace, pantaloni, încălțăminte, rechizite și ghiozdane – toate au fost achiziționate din banii strânși în urma donațiilor care s-au făcut în cadrul IPJ Vrancea. Cei cinci băieți au mers și la un renumit fast-food, unde au mâncat și s-au jucat pe cinste, iar apoi au ajuns la sediul Inspectoratului de Poliție, acolo unde îi așteptau rechizitele.

Gabi are 8 ani și doi ochi albaștri care i-au topit pe polițiști, el a vrut să le transmită următorul mesaj: „Le mulțumim domnilor polițiști și sper să se repete acțiunea și anul viitor!“.

Spiridușii“ lui Moș Crăciun i-au dus apoi înapoi acasă pe frățiori și au pornit către alte familii, din Țifești și Ciorăști, pentru a răspândii bucurii la început de an școlar.

Binele pe care-l faci să nu-l gândeşti prea mult. Să nu stea în gând mai mult de o clipă. Altfel mintea îl întoarce pe toate părțile şi îl murdăreşte cu îndoială. Binele nu are rațiune, doar trăire divină. Este spontan şi viu, tresaltă asemenea unei pale de vânt ce ridică un norişor de praf. Binele este să oferi fără rațiune, doar cu cugetul sufletului trăitor. Nu am stat nici noi pe gânduri și, în câteva zile, prin contribuția benevolă a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, am reușit să strângem atât rechizite cât și o sumă de bani care să acopere costul celorlalte lucruri de care fiecare elev are nevoie la început de an școlar.

Prima vizită a fost făcută ieri (vineri), la două familii din comuna Vârteșcoiu, cu trei, respectiv doi copii, cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani. Aceștia au primit din partea polițiștilor atât rechizite cât și alimente. (Vineri), activitatea a continuat la o familie din satul Ciușlea, comuna Garoafa, unde tatăl, în vârstă de 65 de ani, își crește singur cei cinci băieți. În ciuda situației materiale precare, frații sunt toți premianți. Ne-am gândit să facem cu ei ceva inedit, așa că i-am scos la o plimbare în familie, de care nu au mai avut parte până acum. Am fost la cumpărături, unde au avut ocazia să își aleagă singuri îmbrăcămintea și încălțămintea dorită, plecând astfel din magazin echipați complet pentru prima zi de școală. Ne-am oprit apoi la un suc și o gustare, nelipsind, bineînțeles nici vizita la locul de joacă! Înainte de a pleca totuși acasă, ne-am oprit și la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, unde copiilor, cu vârsta între 7 și 15 ani, li s-au oferit rechizitele necesare pentru școală. Cu siguranță această zi nu va fi uitată, nici de către ei și nici de noi, deoarece am promis că vom reveni, mai ales că “prâslea” își dorește să devină polițist! Întâlnirea s-a încheiat pe prispa casei, unde copiii i-au povestit tatălui tot ceea ce au făcut și i-au arătat cadourile primite. Deși am petrecut doar câteva ore împreună, a fost suficient pentru a ne împrieteni și a ne despărți cu greu unii de alții!

Ne-am continuat apoi drumul spre comuna Țifești, satul Sârbi, unde un alt tată își crește singur copiii. Am fost întâmpinați aici de doi băieți, care au primit de la noi atât rechizite cât și produse alimentare. După o îmbrățișare și câteva recomandări oferite, am plecat mai departe la o altă familie cu posibilități materiale reduse. Am ajuns astfel la o casă izolată, în câmp, în satul Jiliște din comuna Slobozia Ciorăști, unde am oferit din nou rechizite, produse de igienă și alimente. Alți patru copiii ne-au oferit și de această dată prietenia lor necondiționată, începutul de an școlar fiind așteptat deodată cu mai multă bucurie!, au transmis reprezentanții IPJ Vrancea, prin intermediul unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?