Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Dornișoarei – parc, flori și eterna problemă a parcărilor

Continuăm călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟. Vineri dimineață pașii ne-au purtat pe strada Dornișoarei pentru a vedea cum arată carosabilul, bordurile, trotuarele, spațiile verzi, căile de acces în curți și blocuri după ce acestea au fost modernizare în cadrul programului primăriei. Pornim „drumeția‟ de pe strada Unirea Principatelor, acolo unde, în apropiere de Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani, există un parc cunoscut sub numele de „Ghergheasa‟. „Stau aici, la o casă pe Dornișoarei, și vin aproape în fiecare dimineață în parc. Este aproape de mine, curat, liniștit. Mai ies mămicile cu ăia mici, cu cățelul… Cu iluminatul public stăm cam prost‟, spune un domn care ieșise la porția zilnică de aer curat.

Parcul „Ghergheasa‟ este destul de spațios. „Când eram la liceu, aici la Pedagogic, profesoara de sport ne aducea în parc să alergăm, pentru că era mai mult spațiu decât în curtea liceului. Ne mai încurcam în crengile aplecate, noi, cei mai înalți‟, își amintește o fostă elevă care azi nu a ieșit la alergat, ci la plimbat cățelul… La alergat am ieșit eu, după ce patrupedul a început să latre și să se apropie „prietenos‟ cu toți dinții scoși la înaintare. Un „Bubico‟ de culoarea caramelului, pe care stăpâna îl prezintă drept jucăuș și dornic de prieteni noi.

Am întâlnit și un domn pe care nu l-am prins în cea mai bună zi a lui; de la fumul de țigară al vecinelor de pe bancă, până la zgomotul pompierilor care pleacă în fiecare zi să salveze vieți… totul îl deranjează pe bătrânul venit în cartier în urmă cu 7 ani. Dacă ați fi văzut cum arăta înainte, acum ați spune că e de vis. Ce să aibă oamenii cu pompierii?! Nu se gândesc că ne salvează viața, casele, locuințele?! Ehe, gura lumii nu o astupă nici pământul‟, îmi spune o doamnă care a ieșit în fața blocului pentru a o întâmpina pe nepoțică.

La un capăt al străzii există o porțiune denivelată, apărută în urma unor lucrări pentru utilități, responsabilitatea aducerii carosabilului la starea inițială aparținând celui care a efectuat lucrările. Pentru a preveni asemenea situații, Primăria Municipiului Focșani a transmis următoarele: „În cazul în care cetățenii (…) doresc să realizeze lucrări la sistemele de rețele edilitare subterane (branșamente la rețele de gaze, apă, canal, electricitate), îi înștiințăm pe această cale că lucrările vor trebui executate înainte sau concomitent cu perioada de execuție a obiectivelor menționate. De asemenea, pentru evitarea oricăror neînțelegeri și mai ales a unor situații de nedorit, ținem să precizăm faptul că după finalizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare și recepție a obiectivelor enumerate, orice intervenție în carosabil în perioada de garanție se va face doar cu acordul municipalității și al constructorului, iar refacerea carosabilului și a tuturor părților afectate va fi suportată integral de către fiecare beneficiar în parte.‟

Ce putem găsi în zonă?

În apropiere și pe strada Dornișoarei există o spălătorie auto de cartier – căreia aproape în fiecare zi îi trec pragul șoferi de toate vârstele, o pensiune, un depozit cu materiale de contrucții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Salighy‟ al județului Vrancea, un cabinet individual de avocatură, o clinică stomatologică, un cabinet de dermatovenerologie, un magazin de cartier, Biserica „Sfântul Nicolae‟- Nou și Grădinița cu Program Prelungit nr. 18 din Focșani. Avem de toate, de sănătate să mai avem parte‟, spune, cu privirea ațintită spre cerul înnegrit de nori, un bătrân care locuiește în capătul străzii, la casă.

Pe alocuri, grădinile din fața blocurilor sunt îngrijite de locatarii care au plantat flori, gard viu și copaci. Un gutui încărcat cu fructe își leagănă crengile în bătaia vântului timid de august. „Nu sunt de acord să taie copacii. Știți ce înseamnă un copac: o viață!‟, mărturisește un bătrân care locuiește de când se știe pe strada Dornișoarei. O pisică leneșă doarme pe una dintre scările din bloc, somnul i-a fost perturbat atunci când am vrut să o fotografiez, să vadă și stăpâna ei cât de harnică este… O iartă, sper, pentru că de curând, pe 8 august, a fost celebrată Ziua Internațională a pisicilor.

dav

Eu unde parchez?!

Veșnica problemă a șoferilor este găsirea unui loc de parcare; la umbră, sub un copac care să nu amenințe cu prăbușirea în cazul unor fenomene meteo nefavorabile, cât mai aproape de blocul sau casa în care locuim, locul de parcare este sfânt. Locuitorii de pe strada Dornișoarei vin cu o idee petru primărie: acces de parcare numai pentru cei care locuiesc în acea zonă. „Dacă se întâlnesc două mașini, nu au cum să treacă în același timp. Părerea mea, nu mă pricep, dar părerea mea este că nu trebuia să se facă trotuarele atât de late‟, opiniază un domn care își lustruiește cu o cârpă și puțin „puf-puf‟ de geamuri, mașina din dotare. „Sunt oameni care vin la pensiunea asta, și, ca să nu se expună, parchează pe unde apucă. Degeaba am semn cu «nu parcați»‟, spune un alt bărbat dezgustat de toate diminețile în care își găsește locul de parcare ocupat de un alt coleg din trafic.

Șoferii care parchează neregulamentar riscă să le fie ridicate mașinile. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de administrare, întreținere și exploatare a parcărilor ce aparțin domeniului public și privat al Municipiului Focșani, „Art. 36 (1) Autovehiculele care sunt staționate sau parcate neregulamentar pe locul de parcare de reședință închiriat prin contract altei persoane, pot fi blocate la sesizarea făcută de către angajați din cadrul Poliției Rutiere, Poliției Locale, de către Primăria Municipiului Focșani prin împuterniciții săi, de către reprezentanții operatorului de parcare sau în urma reclamației persoanei care are închiriat prin contract locul de parcare de reședință ocupat abuziv.‟

După o vizită de câteva zeci de minute plecăm cu imaginea unei străzi îngrijite, intens populate, aproape de centrul orașului, „păzită‟ de pompieri și bogată în vegetație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?