Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: ONOR pentru eroii Primului Război Mondial, la Mausoleul Mărășești; maestrul Eugen Doga, pe scenă alături de Paula Seling

Vrancea Eroică, eveniment dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial, a continuat, ieri, cu un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor Soveja, după care a avut loc un recital special susținut de Paula Seling. Au fost prezenți, printre alții, prefectul județului, Ticu Costandache, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare și primarul comunei, Costică Ciolan. „Comemorăm astăzi eroii neamului care, acum 102 ani, au răspuns chemării la arme pentru unitatea neamului românesc și s-au jertfit în una din cele mai crâncene bătălii ale Războiului de Întregire. Atunci, în 1917, Soveja s-a aflat pe o latură a triunghiului de foc Mărăști-Mărășești-Oituz și este o datorie sfântă să fim astăzi aici să-i onorăm pe eroii români care au pierit pentru țară. Ei ne-au dăruit nouă România, o moștenire sacră, pe care trebuie să o apărăm cu toată ființa noastră și să o transmitem mai departe celor ce vor urma. (…) Dumnezeu să-i odihnească pe eroii neamului românesc și să binecuvânteze România!“, a fost mesajul prefectului.

Aseară, în Piața Unirii din Focșani a avut loc un spectacol de muzică tradițională românească. Acompaniați de Orchestra ”Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, pe scena din Piața Unirii au urcat îndrăgiții interpreți de muzică populară: Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Veta Biriș, Alexandru Pugnar, Maria Murgoci, Alexandra Chira, Ovidiu Homorodean, Iulia Mihai, Cristian Fodor, Andreea Haisan, Sebastian Stan, Ion Ghițulescu, Nicolae Furdui Iancu alături de Tudor Furdui Iancu și Grupul Instrumental ”Crai Nou”.

Interpreta Maria Murgoci i-a dat o diplomă de excelență Iulianei Tudor, prezentatoarea spectacolului de aseară, din partea Ansamblului Țara Vrancei, pentru emisiunile de promovare a tradițiilor populare pe care le-a realizat.

„Nu ne sperie câteva picături de ploaie”, spune o doamnă care a ieșit cu soțul în Piața Unirii. „Vremea nu ne prea ajută, dar muzica populară este parte din sufletul meu. Maestrul Nicolae Botgros îmi este tare simpatic, îl aștept și pe Furdui Iancu, are o voce… mi se ridică părul de pe mâini”, mărturisește o bunică. „Ce să spunem?! Că ne topim după acordurile muzicii populare românești? Că interpreții sunt extraordinari?! Am fost și aseară (duminică-n.r.), îmi spun două doamne, pe care le-am găsit în fața Ateneului Popular” Maior Gheorghe Pastia”. „Noi ascultăm «Subcarpații», practic de aici au plecat, de la muzica populară, și, cum ne place să dansăm, ne bucurăm de moment”, își justifică explozia de voie bună, trei tineri pentru care muzica tradițională românească este „la modă”. Melodia „Transilvanie frumoasă” i-a ridicat în picioare pe oameni și le-a adus aminte de tricolorul pe care îl poartă în suflet orice patriot. Câțiva bărbați au ridicat deasupra umerilor tricolorul și au curs ropote de aplauze pentru interpreți.

Program special, astăzi, la Mausoleul Mărășești

Vrâncenii sunt invitați să participe, astăzi, la manifestările ample ce vor avea loc la Mausoleul Mărășești. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe vrânceni, în special, și pe români, în general, să participe la manifestările de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial și care în acest fel au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1919. La manifestări au fost invitate să participe oficialități de la nivel național, județean și local. 

Este vorba de Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Mihai Fifor, viceprim-ministru pentru Implementarea Parteneriatelor Strategice ale României și ministru interimar al Afacerilor Interne, Gabriel Leș, ministrul Apărării Naţionale, Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Pe lista de invitați se mai află generalul Nicolaie Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, un reprezentant al Administrației Prezidențiale, parlamentari, președinți de Consilii Județene din țară, dar și primari.

De asemenea, au fost invitați să participe la manifestări Excelența Sa Muhammad Amhar Azeth, ambasadorul Republicii Indonezia în România, Wesley Dale Murray, comandantul Black Sea Base – Constanța, Matthew Pickle, atașat militar al Ambasadei SUA în România, delegat de către ambasadorul Hans Klemm, Lt. Col. Sascha Schmeling, atașat militar, delegat de către Ambasadorul Germaniei, Cord Meier Klodt. Nu vor lipsi de la manifestări reprezentanți ai Patriarhiei Române și nici Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian Spiridon – Arhepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Între orele 20.00 – 23.30 în Piața Unirii din Municipiul Focșani va avea loc un spectacol artistic evocator și Conferința ”Să se ridice țara”, susținută de Dan Puric, apoi va rula un film evocator despre Primul Război Mondial.

Manifestările cele mai ample vor avea loc la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, începând cu orele 19.30. Mai întâi va fi acordat onorul miliar, apoi va fi organizat un ceremonial religios, urmat de alocuțiunile oficialilor, urmate de depunerea de coroane. La ora 20.45 va fi intonat ”Semnalul Liniștea”, urmat de defilarea Gărzii de Onoare. Între orele 21.00 – 22.00 va avea loc un spectacol extraordinar susținut de Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Paula Seling, Cristofor Aldea Teodorovici, Mihail Buca, Corul bizantin ”Tronos” al Patriarhiei Române, Daniel Jinga, Orchestra Metropolitană București și Corul Acoustic. Programul artistic va fi prezentat de Iuliana Tudor. De reținut că, începând cu ora 20.30, telespectatorii pot urmări în direct la TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova, o ediție specială a Ştirilor TVR, de la Mărăşeşti. Programul va fi transmis și pe un ecran imens, în Piața Unirii din Focșani.

Maestrul Eugen Doga, a cărui compoziție – Vals – a fost recunoscută de UNESCO ca fiind a patra capodoperă muzicală a Secolului XX, vine la Mărășești, pe 6 august, la evenimentul Vrancea Eroică. Prezența sa la manifestările de la Mărășești are legătură cu demersurile Consiliului Județean Vrancea de a clasa mausoleele vrâncene în patrimoniul UNESCO. Maestrul Eugen Doga va urca pe scenă alături de Paula Seling și Orchestra Metropolitană București, condusă de Daniel Jinga.

Transport gratuit la evenimentele de la Mărășești

Focșănenii care doresc să participe la evenimentele de comemorare de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, din data de 6 august, pot ajunge gratuit, grație mijloacelor de transport public puse la dispoziție de Primăria Focșani. Traseu 1- plecare de la ora 18:30 – Mausoleu Sud – Parcul Schuman – Mausoleu Mărășești; Traseu 2 – plecare de la ora 18:30 – Gară – Finanțe – MAN – Mausoleu Mărășești.

Pentru cei care nu pot ajunge la Mărășești, transmiunea live a evenimentului va fi difuzată în Piața Unirii din Focșani, după încheierea Conferinței ”Să se ridice țara”, susținută de Dan Puric“, se arată într-o notă de presă a organizatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?