Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de transport (IV)

În cadrul contractului de transport pentru bunuri vom discuta astăzi despre preţul transportului şi alte cheltuieli. Atunci când expeditorul predă bunurile pentru a fi transportate, el achită și preţul transportului şi al serviciilor accesorii prestate de transportator. Există posibilitatea ca prin contract sau legea specială să se prevadă o cu totul altă modalitate, caz în care se vor aplica acestea.

În situația în care bunurile nu sunt de aceeaşi natură cu cele descrise în documentul de transport sau sunt de o valoare superioară, transportatorul are dreptul la preţul pe care l-ar fi putut cere dacă ar fi cunoscut aceste împrejurări.

Există și situația în care prețul nu se achită de către expeditor, ci de către destinatar, situație în care transportatorul va preda bunurile contra plăţii prețului de către destinatar.

Dacă prin contract sau legea specială nu se prevede altfel, preţul serviciilor accesorii şi al cheltuielilor care au fost făcute pe parcursul transportului este datorat de destinatar. Destinatarul poate să intre în posesia bunurilor care au fost transportate doar dacă plăteşte transportatorului sumele pe care le datorează potrivit contractului şi eventualele rambursuri cu care transportul a fost grevat. Destinatarul are dreptul să ceară să se constate, pe cheltuiala sa, identitatea, cantitatea şi starea bunurilor transportate, la momentul când primește bunurile care au fost transportate. În situația în care destintarul constată existența unor vicii, cheltuielile care au fost efectuate vor fi suportate de transportator. Dacă există neînţelegeri asupra calităţii sau stării unei mărfi, instanţa, la cererea uneia dintre părţi, poate dispune, cu o procedură de urgență cunoscută sub numele de ordonanță președințială, constatarea stării mărfii de unul sau mai mulţi experţi.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?