Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Un singur profesor de 10 la examenul de definitivat

Ministerul Educației Naționale a publicat ieri, cu o zi mai devreme față de calendarul anunțat inițial, primele rezultate la examenul de Definitivat 2019. La nivel de județ, conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, 133 de candidați au participat la proba scrisă, pe când 9 candidați au absentat, iar 8 au părăsit sala de examen în prima oră de la deschiderea plicului cu subiecte. Procentul de promovare la examenul de definitivat în Vrancea este 67,66%.

Note sub 8 au obținut 41 de profesori, între 8 și 8.99 – 56 de profesori, între 9 și 9,99 – 35 de elevi, fiind înregistrată o singură notă de 10. Nota maximă a fost obținută de profesorul de religie Mihai Bîndar (FOTO) de la Școala Gimnazială „Învățător Gheorghe Asănache“ Bordești. Profesorul Mihai Bîndar a obținut anul trecut la examenul de titularizare tot nota 10 și spune că, din nou, această notă este o confirmare a efortului depus în toți acești ani, începând din facultate și până în prezent. „La fiecare examen m-am dus bine pregătit și am încercat să fac totul cât mai bine și cât mai responsabil. Pregătirea în ceea ce privește acest examen a fost constantă, încă din facultate, până în ziua de astăzi. Pentru mine această notă înseamnă o confirmare a efortului depus și a pregătirii de zi cu zi. Este o dovadă că putem fi și responsabili atunci când vrem și când ne pasionează ceva“, a spus profesorul.

Inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru, l-a felicitat pe profesorul Mihai Bîndar și speră ca anul viitor să fie mai mulți profesori ce vor obține nota 10 la examenul de definitivat. „Avem un singur 10 în județ, obținut de profesorul Mihai Bîndar, de la Școala Gimnazială „Învățător Gheorghe Asănache“ din Bordești. Îl felicit și cred cu tărie că este un profesor dedicat meseriei, ținând cont de faptul că anul trecut, la examenul de titularizare, tot nota 10 a obținut-o. Este un exemplu pentru noi toți, dovedindu-ne că tot ceea ce facem în viață, trebuie să facem cu pasiune, ambiție, conștiinciozitate și cu drag“, a declarat Aurel Șelaru.

Prin definitivat, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, profesorul depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite, potrivit metodologiei de examen. Candidaţii aflaţi pentru prima dată în situaţia efectuării stagiului de practică se pot înscrie la examen dacă în anul de stagiu desfăşoară activitate la catedră cu normă întreagă în calitate de cadru didactic calificat şi pot susţine proba scrisă dacă finalizează stagiul de practică obligatoriu în sesiunea respectivă.

Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS) / 10, unde ND reprezintă nota la definitivat, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliul profesional personal, iar NS reprezintă nota la proba scrisă. Nota minimă de promovare a examenului este 8.

Calendar

Astăzi și mâine – Înregistrarea contestaţiilor

1.08 – 5.08.2019 Soluționarea contestaţiilor

5.08.2019 Afişarea rezultatelor finale

6.08 – 9.08.2019 Transmiterea la MEN a tabelelor nominale cu candidaţii admişi

9.08 – 14.08.2019 Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului Educației Naționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?