Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Mausoleele vrâncene vor intra în patrimoniul UNESCO

Mausoleele vrâncene dedicate eroilor din Primul Război Mondial vor intra în patrimoniul UNESCO. Este vorba de mausoleele Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Demersurile au fost făcute de președintele Consililui Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a dorit ca actele de eroism ale ostașilor români din Primul Război Mondial să fie recunoscute la nivel mondial. În acest sens, Ministerul Culturii a întocmit un proiect de Hotărâre pentru demararea procedurilor necesare înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În anexele care însoțesc proiectul de hotărâre, care se află deja în dezbatere publică, se află mai multe monumente istorice, culturale, peisaje culturale, etc, printre care și mausoleele Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. „Protecția și gestiunea monumentelor istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, a monumentelor istorice pentru care România a depus la Comitetul patrimoniului mondial de pe lângă UNESCO dosarul pentru includerea acestora în Lista patrimoniului mondial și a zonelor lor de protecție, se întemeiază pe prevederile  Decretului nr. 187 din 30 martie 1990 pentru acceptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972) adoptată de România prin Decretul Consiliului provizoriu de uniune națională nr. 187/1990“, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de Hotărâre de Guvern.

Totodată, proiectul de act normativ vizează aprobarea Programului de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO și pentru zonele lor de protecție, denumit Program, care este valabil pe o perioadă de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a hotărârii. De asemenea, dispozițiile hotărârii Guvernului stabilesc modalitatea de constituire a comitetelor de organizare UNESCO (COU), a Biroului COU, a Comitetul Operațional de Specialitate (COS), precum și componența și atribuțiile acestora. Prin actul normativ se reglementează numirea unui coordonator al monumentului de către consiliul judeţean, în a cărui rază teritorială se află monumentul sau, în cazul unui bun serial, componentele acestuia.

 

Mausoleele vrâncene, reabilitate prin proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“

Vă reamintim că demersurile făcute de președintele Marian Oprișan, care au vizat înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor eroilor (1916-1919) de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani, vin după ce Consiliul Judeţean Vrancea a finalizat în 2013 proiectul de investiţii „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Acest proiect a fost un pariu pe care preşedintele Marian Oprişan l-a câştigat deoarece nu foarte mulţi erau cei care au crezut în viabilitatea şi mai ales în finalitatea acestui proiect. De altfel, Marian Oprişan este singurul politician vrâncean care a acordat o atenţie deosebită mausoleelor vrâncene, care amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale.

Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“. Acest traseu cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja. Şeful administraţiei judeţene a precizat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparţinut în exclusivitate. „Vrancea este un ţinut încărcat de istorie care merită ca obiectivele şi monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generaţiile viitoare să poată afla cum înaintaşii noştri au luptat pentru independenţă, pentru libertate, pentru reunificarea naţională“, declara la finalizarea proiectului Marian Oprişan.

Tot atunci, Marian Oprişan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpului de bătălie de la Mărăşeşti. El a susţinut că şi luptele purtate la Focşani, Mărăşti şi Soveja, dar şi mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte, sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Totodată, pentru atenţia acordată mausoleelor, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan a primit în 2012 o medalie şi o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial“. Distincţiile internaţionale i-au fost înmânate preşedintelui Marian Oprişan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărăşeşti, de către vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO  (WFUCA), responsabil pentru Europa şi America de Nord, preşedinte al Clubului UNESCO Pireus & Islands, Ioannis Maronitis.

 

„Statuia Victoriei“ de la Tișița a fost reabilitată

De reținut că tot în urma demersurilor făcute de președintele Marian Oprișan, Statuia Victoriei de la Tişiţa a fost reabilitată de Consiliul Județean Vrancea. „Statuia Victoriei“ face parte din seria monumentelor istorice din judeţul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. „Statuia Victoriei“ este monument istoric și are cod VN-III-m-A-06586. „Statuia Victoriei“ se află situată la km 282 pe DN E 85 la intersecţia cu DN 2 L la Tişiţa cu o suprafaţă de 144 mp teren şi construcţie ce face parte din seria monumentelor istorice din judeţul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, respectiv Mausoleul Mărăşeşti, Mausoleul Mărăşti, Mausoleul Soveja, Mausoleul Eroilor Focşani Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?