Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Când respectul îl mai regăsim doar în DEX……

Ești cadru didactic! Ce faci când vezi că elevul nu te respectă pe tine ca om…. pe tine ca reprezentant al unei instituții? Ce faci când vezi că nici măcar părintele elevului nu îți arată respect față de educația pe care vrei să i-o dai copilului?

Ești elev/student! Ce faci când învățătorul, educatorul, profesorul nu îți respectă ideile, opiniile, părerile, pasiunile?

Ești cadru medical! Ce faci când vezi că pacientul nu te respectă în momentul în care trebuie să colaborați pentru a duce la bun sfârșit un act medical, o procedură medicală sau pur și simplu o discuție? Ce faci ca asistent medical când ți se reproșează în față că nu ai timp pentru toți pacienții, neștiind de fapt că tu poate ești singură pe tură și trebuie să scrii zeci de foi de observație?

Ești pacient! Ce faci când cei dintr-o unitate medicală te lasă să stai cu orele în sala de așteptare la UPU? Ce faci când nu ești tratat cu profesionalism, când nu ți se acordă interes, când nu este timp pentru un serviciu pe care îl plătești mereu, fie prin stat, fie la particular?

Ești preot! Ce faci când vezi că enoriașii tăi nu mai respectă ceea ce erau cândva orânduieli bisericești? Când vezi că acum e parcă o rușine pentru ei să se așeze în genunchi și să se roage? Că este o rușine să vină să se spovedească? Când vezi că toți vorbesc de preoți folosind cuvinte grele?

Ești creștin! Ce faci când vezi că unii preoți nu își ajută enoriașii și nu îi ascultă? Ce faci când vezi că nu știe să te cheme la biserică încât să vii de drag, doar pentru a asculta o slujbă? Când nu știe să îți insufle credința, o dragostea față de Dumnezeu, când nu te ajută să înțelegi minunile existente pe pământ și să conștientizezi păcatele pe care le faci?

Ești polițist! Ce faci când vezi că un participant la trafic nu respectă regulile de circulație sau de conduită? Reguli care nu sunt create de tine, ci de o instituție! Deci nu te respectă nici pe tine ca reprezentant, nici instituția, nici legea scrisă. Ce faci când auzi prin stație vorbindu-se urât și jignitor de tine, doar pentru simplul fapt că te aflai în acea intersecție. Știți voi: „Aaaaoleeeu, polițistul ăsta mai mult încurcă circulația decât să ne ajute“.

Ești conducător auto! Și primești amendă că ai depășit în afara localității, pe linia continuă, o căruță cu un căruțaș, ce merge haotic cu 15 km/h (și efectiv te scoate din sărite), fără să poarte vestă reflectorizantă, fără să fie amendat și el, deși nu are voie să circule pe drum național și totuși nu i se dă importanță?

Ești primar! Ce faci când vezi că oamenii pe care îi păstorești și alături de care îți propui să faceți ceva pentru comunitate nu te respectă doar pentru că au o altă culoare politică? Ce faci când vezi că cei din localitate nu tund iarba din dreptul porților, nu desfundă șanțurile, nu deszăpezesc în fața porții, nu îți permit să le tai din pomul care se încurcă în firele de electricitate?

Ești cetățean! Ce faci când vezi că autoritățile locale nu repară drumul pe care zi de zi te duci înspre serviciu și e plin de gropi? Ce faci când noaptea, atunci când vii spre casă trebuie să folosești lanterna din buzunar pentru a putea vedea pe unde mergi pe stradă? Ce faci când nu ești respectat ca locuitor al acelui oraș/sat/comună?

Ești părinte! Ce faci când vezi că al tău copil, pe care l-ai crescut cu toată dragostea, nu te mai respectă? Te jignește, nu îți mai ascultă vorbele și sfaturile și îți spune să îl lași în pace, că îl stresezi? Când vezi că cel pe care îl păzeai când avea febră, căruia îi alinai durerile, pe care îl învățai să meargă pe bicicletă sau îi dădeai tot ce aveai în buzunar pentru a-și lua cele mai frumoase haine …acum, când ești bolnav, te duce fără voia ta la un azil de bătrâni și te lasă acolo uitat de lume?

Ești copil! Copii suntem mereu. Ce faci când vezi că părinții tăi nu îți respectă deciziile, nu te sprijină, nu te susțin, nu te ajută și nu îți sunt alături când ai nevoie de ei? Când vezi că nu ți se respectă visele?

Ești soție! Ce faci când vezi că partenerul nu te respectă și te înșeală? Când vezi că tot ce însemna respect …și aici intră iubire, comunicare, afecțiune, înțelegere, a dispărut ca printr-o magie?

Ești soț! Ce faci când vezi că soția ta nu îți înțelege programul încărcat, nu te ajută în treburile casei, nu te ajută să evoluezi, nu te sprijină, nu îți este prietenă, nu îți cunoaște nevoile, plăcerile sau nu empatizează cu tine?

Ești coleg, vecin, prieten, ospătar, pompier, vânzător, frizer, bucătar, infirmieră, contabil, poștaș, grădinar și vezi că nu ți se respectă munca. Ce faci? Vedeți voi, lipsa de respect din ambele părți creează neînțelegeri, discuții, certuri, ură, dușmănie, nesiguranță. Am ajuns să urâm la alții exact ce urăsc ei la noi. Suntem ca în oglindă! Oare nu putem lucra la asta încât să se schimbe ceva în țara asta? Avem o singură viață! De ce să nu ne-o facem frumoasă? Uităm să ne respectăm meseriile, uităm să ne respectăm pe noi înșine și pe cei din jur. Uităm să respectăm natura, florile, apa curgătoare și animalele. Uităm oare sau nu vrem? Nu considerați că lipsa de respect și de educație sunt principalele probleme din cauza cărora noi suferim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?