Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Scleroza multiplă, explicată de o asociaţie spaniolă cu ajutorul unor viruşi informatici

O asociaţie spaniolă a dezvoltat un computer care recreează pentru utilizatori simptomele sclerozei multiple cu scopul de a sensibiliza opinia publică în legătură cu această maladie neurodegenerativă, marcată printr-o zi mondială care îi este dedicată în fiecare an pe 30 mai, informează AFP. „Muşchii mei se defectează, la fel ca în cazul calculatorului meu”, a declarat Gerardo Garcia, preşedintele asociaţiei spaniole de combatere a sclerozei în plăci, cu ocazia prezentării acestei iniţiative, care a avut loc miercuri.

Frustrarea resimţită de orice utilizator din cauza timpului prea mare de pornire a computerului, a cursorului care sare brusc mai multe spaţii pe monitor… viruşii („bugs”) de pe computer sunt comparabili cu aceia resimţiţi zilnic pe propria piele de persoanele diagnosticate cu scleroză în plăci. Obiectivul declarat al asociaţiei spaniole constă în a expune acest computer special în şcoli şi spitale şi, eventual, de a îl vinde apoi la licitaţie.

Scleroza multiplă atacă mielina, o substanţă care protejează fibrele nervoase, şi perturbă circulaţia semnalelor trimise de creier sau înspre acesta. Boală incurabilă, ea a fost supranumită „maladia cu o mie de chipuri” din cauza simptomelor sale foarte variate: tulburări de vorbire, de gândire, spasme. Transpusă pe un calculator, „boala” informatică determină stingerea ecranului, echivalând cu pierderea vederii, un simptom care afectează anumiţi pacienţi.

Virusul informatic poate să încetinească sau chiar să prăbuşească în partea de jos a ecranului cursorul manevrat prin mouse, pentru a simboliza simptomul de oboseală cronică. „Dacă faceţi modificările care trebuie în sistemul de operare pentru a îi încetini funcţionarea, veţi obţine o echivalenţă destul de justă a ceea ce reprezintă corpul unui bolnav de scleroză în plăci suferind de oboseală cronică”, a explicat Gerardo Garcia.

Diagnosticat el însuşi în 1985 cu această maladie autoimună, Gerardo Garcia suferă de oboseală cronică şi se deplasează în prezent într-un scaun cu rotile. Scleroza multiplă, adeseori diagnosticată la pacienţi cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, „reprezintă principala cauză de handicap în rândul tinerilor, după accidentele rutiere”, potrivit asociaţiei spaniole. Singurele tratamente care există în prezent nu fac decât să încetinească dezvoltarea bolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?