Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Codruța lasă nou născuții din Secția Neonatologie a Spitalului Județean fară incubatoare noi

Managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, stomatologul de la Păunești, Elena Codruța Neagu, verișoară a prefectului PNL-ist (fost PDL-ist) Gheorghiță Berbece, lasă nou născuții din Secția de Neonatologie a spitalului județean fară incubatoare noi. Practic, aceasta a refuzat să plătească achiziția a zece incubatoare moderne noi, contractate de fosta conducere prin acordul cadru nr. 18772 din 21 octombrie 2019, cu o valabilitate de doi ani. Vorbim despre incubatoare pentru nou născuți, vitale pentru primele clipe din viață fiecărui bebeluș. Numai că, venind Covid-19 și schimbându-se conducerea Spitalului prin internarea forțată a managerului Constantin Mîndrilă, Codruța nu a înțeles nimic din ceea ce i s-a prezentat ca și urgențe manageriale. Așa se face că nici nu a băgat în seamă adresa prin care firma Gema Equipments SRL, cea care a câștigat această licitația, a solicitat plata celor 10 incubatoare și informează că acestea sunt în custodia firmei din luna aprilie 2020. ,,Conform prevederilor din contractul subsecvent, până la data de 30.06.2020 avem obligația de a livra ,,Incubator Inchis”- 10 bucăți. Prin prezenta vă aducem la cunoștință că, încă din luna aprilie 2020 societatea noastră are în stoc, gata de livrare, produsele mai sus menționate”, se arată în adresa societății mai sus menționate, care solicită verișoarei manager un punct de vedere referitor la menținerea termenului de livrare, sau prelungirea contractului subsecvent. Ce a făcut Codruța? Nimic! Printr-o acțiune de imagine a promis celor din Secția de Neonatologie că va rezolva problema incubatoarelor….. Medicii au luat de bun ceea ce le-a promis Codruța și au întocmit solicitări cu explicații și cu note de fundamentare, solicitate de aceasta. Inclusiv serviciul de achiziții a explicat în amănunt că aceste incubatoare sunt ajunse la furnizor și doar trebuie să fie achitate pentru ca furnizorul să le instaleaze imediat. Când cei implicați sperau că s-a înțeles de către conducerea PNL a spitalului cum stau lucrurile, Codruța verișoara prefectului Berbece, în înțelepciunea sa, a trimis toată documentația înapoi la Secția Neonatologie, deși achiziția incubatoarelor nu este atributul medicilor. Sau, poate că verișoara Codruța crede că medicii sunt cei care trebuie să aducă bani de acasă și să plătească aparatura necesară, vitală pentru funcționarea secției.

Incubatoarele existente pun în pericol viața nou născuților

În acest context, șefa Secției de Neonatologie, medicul Anca Andrei i-a remis Codruței o Notă de informare în care arată că blocarea achiziției celor 10 incubatoare pune în pericol activitatea în această secție și că există riscul iminent al unui incident major de tipul celui de la Maternitatea Giulești, deoarece incubatoarele existente au o vechime de 8-10 ani și au un număr de ore de funcționare cu mult mai mare decât cel recomandat de producător. Mai mult, medicul mai sus menționat susține negru pe alb că un incubatoar era să ia foc cu tot cu un nou născut în interior. ,,Revin cu o informare privind starea precară a incubatoarelor din secția neonatologie și necesitatea de achiziție a unora noi de urgență, susținută de ultimul incident din data de 17.06.2020, când un nou născut prematur s-a supraîncălzit în incubator, dezvoltând tahicardie malignă fiindu-i pusă viața în pericol”, se arată în tota de informare. Nici această informare nu a impresionat-o pe verișoara manager, context în care medicii din această secție au apelat la directorul medical Gabriel Negoiță care, susțin sursele noastre, i-a trimis la plimbare spunându-le ,,să vă pară bine că vă luați salariile. Ce vă mai trebuie?”. Și toate astea, susțin aceleași surse, în condițiile în care achiziția celor 10 incubatoare se putea face cu finanțare din surse proprii sau, cu puțin efort, cu o finanțare de la Ministerul Sănătății. Însă se pare că managera Codruța are alte priorități și anume este studentă la medicină, face un curs de managementul calității, dar și gărzi la Stomatologie la Unitatea de Primiri Urgențe. De unde să mai rămână energie și pentru treburile reale ale spitalului?…

Aparatul de testare Real Time PCR zace nefolosit de 2 luni

Legat de activitatea managerială a Codruței mai trebuie știut că cel de-al doilea aparat de testare Real Time PCR din Vrancea, cumpărat din banii Consiliului Judeţean, zace de două luni pe undeva prin vreo magazie a spitalului. Codruța a încercat să îl monteze în cadrul secţiei de Pneumoftiziologie, însă Consiliul Județean a avertizat conducerea PNL a celui mai mare spital din județ că în cazul în care proiectul cu finanțare europeană prin care se reabilitează secția TBC nu se va putea realiza conform graficului aprobat de Uniunea Europeană, sumele aferente proiectului vor fi recuperate de la cei care au împiedicat implementarea lui. „Cel de-al doilea aparat de testare Real Time PCR din Vrancea, cumpărat din banii Consiliului Judeţean, zace în cadrul secţiei de Pneumoftiziologie, acolo unde a fost uitat de verișoara prefectului PNL căreia nu-i pasă de oameni, deși aceasta a declarat (…) că aparatul putea fi funcțional încă de la începutul lunii mai, atunci când spitalul a intrat în posesia acestuia. Avertizăm cu foarte multă seriozitate conducerea PNL a celui mai mare spital din județ că în cazul în care proiectul cu finanțare europeană prin care se reabilitează secția TBC nu se va putea realiza conform graficului aprobat de Uniunea Europeană, vom recupera sumele aferente proiectului de la cei care au împiedicat implementarea lui, în speță doamna manager Codruța Neagu, domnul director economic Liviu Laurențiu Vlad și domnul director medical Gabriel Negoiță“, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea. Mai nou, Codruța a decis relocarea aparatului de testare Real Time PCR la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Doar a decis! Aparatul nu este montat, nu este funcțional nici azi! Și toate acestea în condițiile în care numărul de cazuri noi de îmbolnăviri de COVID-19 cresc de la o zi la alta. Și ALDE Vrancea a remis, ieri, presei un comunicat în care arată că deși virusul lovește puternic în județul Vrancea, aparatul Real Time PCR cumpărat cu fonduri de la Consiliul Judeţean nu a fost pus în funcţiune. ,,Deși numarul de cazuri de infectări cu Covid – 19 este în creștere, se vede din statistici că virusul lovește puternic în județul Vrancea, aparatul Real Time PCR cumpărat cu fonduri de la Consiliul Judeţean nu a fost pus în funcţiune nici la mai mult de o lună şi jumătate de când a ajuns la Spitalul Județean. Acesta stă depozitat într-o magazie la subsolul Spitalului Județean așteptând, să sperăm că nu în zadar, ca tânăra manager interimar să găsească un spațiu, în care ,,să nu fie probleme cu apa”, pe care să-l igienizeze ,,astfel încât el să se preteze” la scopul pentru care a fost achiziționat aparatul”, se arată în comunicatul ALDE Vrancea.

Spitalul Județean, modernizat de administrația condusă de Marian Oprișan

De reținut că fosta conducere a spitalului județean, împreună cu administrația județeană, sub directa coordonare a președintelui Marian Oprișan, a derulat mai multe proiecte de modernizare și dotare cu aparatură medicală de ultimă generație, a actualului Spital Județean. Astfel, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” a fost dotat până în luna martie 2020 cu aparatură modernă, de înaltă performanță, de peste 80 milioane lei, iar toate cele 10 săli de operație sunt reabilitate și dotate la standarde europene. Luna trecută au fost finalizate lucrarile de renovare a Secției de Obstetrică-Ginecologie, ce este dotată cu aparatură de ultimă generație, printre care două ecografe 4D, patru rezerve cu toaletă, săli de naștere de top, unde își desfășoară activitatea medici de excepție. Însă nici aceste investiții nu contează…… Contează doar că fostul manager Constantin Mîndrilă nu a modernizat subsolul spitalului, căci acesta e locul cel mai important din spitalul județean pentru liberalii vrânceni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?