Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Vaccinul împotriva HPV va fi disponibil și la medicii de familie

Vaccinul Gardasil9 împotriva HPV, cu cele mai multe tulpini acoperite, va putea fi găsit în curând la medicii de familie vrânceni. Vaccinul este acordat gratuit fetelor între 11 și 14 ani. Părinții pot depune cereri la medicul de familie în acest sens.

Vaccinul contra infecției cu Human Papiloma Virus (HPV sau Virusul Papiloma Uman) previn infecția cu anumite tipuri de viruși papiloma uman. Vaccinurile disponibile protejează împotriva a două, patru sau nouă tipuri de HPV. Toate vaccinurile protejează cel puțin împotriva HPV 16 și 18, cauzele celui mai ridicat risc de cancer de col uterin. Se estimează că acestea pot preveni în proporții variate diferite cancere, dar și apariția anumitor negi genitali, oferind o protecție ridicată împotriva tipurilor de HPV 4 și 9.

Medicul de familie informează părinții cu fetițe între 11 și 14 ani de această posibilitate de vaccinare, părintele, dacă dorește, trebuie să facă o cerere scrisă. La noi în județ au fost foarte puține solicitări în acest sens, față de alte județe. S-au cerut până într-o sută de doze, pentru aproximativ 30 și ceva de fetițe. Până acum Ministerul nu a pus la dispoziție acest vaccin, din anul 2018 se fac solicitări, dar nu a existat vaccin, de abia de acum va fi și vom da necesarul până în pe 20 iunie. Medicul de familie trebuie să calculeze dozele de vaccin necesare în funcție de câți doritori sunt și să facă la noi solicitare, iar noi mai departe vom face solicitare la Minister”, ne-a declarat dr. Marina Maiorov, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.

Vaccinurile contra HPV-ului sunt foarte sigure. Durerea la nivelul injecției este prezentă la 80% dintre oameni. De asemenea, în zona respectivă pot apărea umflături, roșeață și febră. Nu a fost găsită nicio legătură cu sindromul Guillain-Barre (boală rară, care determină sistemul imunitar să atace nervii-n.r.). Primul vaccin HPV a devenit disponibil în 2006. Din 2014, 58 țări l-au inclus în rutina de vaccinare, cel puțin pentru fete. Acest vaccin se află pe Lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Schema de vaccinare cu GARDASIL 9 include: 2 doze pentru persoanele la care vacicnarea este inițiată la vârste cuprinse între 11-14 ani; 3 doze pentru persoanele la care vaccinarea este inițiată la vârsta de peste 14 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?