Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Australia – O străveche aşezare indigenă a fost recreată digital şi poate fi vizitată virtual

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Newcastle din Australia a cartografiat digital şi recreat în sistem tridimensional o aşezare aborigenă străveche, vizitatorii având astfel ocazia să călătorească în timp, în urmă cu 6.500 de ani, pentru a o vizita cu ajutorul unui set de realitate virtuală, relatează luni Xinhua. Un sit de dimensiunea unei piscine, unde au fost descoperite, în anul 2009, aproximativ 5.500 de unelte din piatră, a fost cartografiat digital în cadrul unui proiect, iar rezultatul a fost prezentat luni. ”Am încercat să creăm o reprezentare 3D a sitului din Newcastle West plasând artefactele scanate înapoi în poziţiile lor iniţiale, aşa cum erau când au fost descoperite”, a explicat Gionni Di Gravio, arhivist în cadrul universităţii. ”Arheologii seamănă foarte mult cu specialiştii în medicină legală şi arhiviştii pentru că nouă ne place ordinea iniţială. Scena spune o poveste, la fel ca şi ceea ce se descoperă în acel loc, aşa că trebuie conservată zona în care sunt găsite”, a explicat el.

Studiul le permite arheologilor să înţeleagă mai bine culturile care au circulat în cadrul populaţiilor primilor locuitori din Australia. ”Acest proiect a relevat faptul că în urmă cu 6.500 de ani aici trăiau popoare aborigene şi, totodată, a adus informaţii noi din care reiese că aici era un loc industrial”, a declarat coordonatoarea proiectului ”Living Histories”, doctor Ann Hardy. ”Nu este un sit unde se găseau doar câteva unelte din piatră, a fost un loc în care erau confecţionate unelte din piatră şi unde acestea erau comercializate”, a explicat ea. Uneltele din piatră au fost digitalizate cu ajutorul unui scanner şi recreate virtual.

Prin recrearea virtuală a uneltelor şi a locului în care acestea au fost descoperite, oamenii de ştiinţă speră să împărtăşească, pe o scară mai largă ca oricând, informaţii despre ceea ce se întâmpla în Australia înainte de colonizarea europeană şi să contribuie la înţelegerea modului în care cea mai veche cultură din lume a reuşit să supravieţuiască. „Acestea nu sunt doar nişte pietre şi roci, ci produsele unei culturi şi ale unui popor care se schimba şi care evolua în permanenţă”, a declarat la rândul doctor Greg Blyton, lector universitar şi istoric la Institutul Wollotuka din cadrul universităţii, subliniind că ”oamenii şi tehnologia trebuie să colaboreze” pentru înţelegerea istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?