Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO și GALERIE FOTO: Experți în administrație publică din 21 de țări se întâlnesc la Focșani

Utilizarea serviciilor electronice în administrația publică și digitalizarea serviciilor publice sunt două dintre temele de discuție la întâlnirea grupului de lucru la nivel de experți din cadrul Rețelei europene de administrație publică (EUPAN), care a început ieri la Focșani. Evenimentul organizat în Sala Mare a Consiliului Județean, în perioada 8 – 9 aprilie 2019, reunește peste 40 de reprezentanți din 21 de țări ai Statelor membre și ai Comisiei Europene, precum și ai unor state din afara UE, cu statut de observator (România, Norvegia, Germania, Slovacia, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Spania, Polonia, Finlanda, Letonia, Suedia, Grecia, Slovenia, Cehia, Italia, Portugalia, Franța, Estonia și Croația).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Institutul Național de Administrație. Vrancea este primul județ din România, după municipiul București, unde se organizează un eveniment de asemenea anvergură, în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Înainte de deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc un scurt recital cu copiii Corului Parohiei Irești, care au cântat imnul României și imnul european, un fragment din preludiul la „Oda bucuriei”.

La deschiderea oficială au fost prezenți Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, iar din partea Consiliului Județean Vrancea, vicepreședintele Cristian Dănuț și vicepreședintele Ionel Cel Mare. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Alin Chirilă, secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a mulțumit gazdelor vrâncene, președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, pentru întreg sprijinul acordat în organizarea evenimentului. 2019 este un an cu multe schimbări însă trebuie să fie, în același timp, un an de continuitate. Agenda și evoluțiile la nivel european sunt marcate de provocări multiple cărora trebuie să le răspundem prin coeziune, unitate și solidaritate. România urmărește ca, prin activitatea pe care o desfășoară în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene să pună în valoare beneficiile pe care o Europă puternică și coezivă le poate aduce fiecăruia în parte. Ne-am asumat ca motto Coeziunea ca valoare comună europeană“ pentru că am vrut să transmitem un mesaj ferm privind importanța acestui principiu esențial pentru dezvoltarea armonioasă, echilibrată și durabilă a Uniunii prin reducerea disparităților de dezvoltare între diversele regiuni și creare de oportunități reale pentru toții cetățenii. Stimularea unei convergențe sporite la nivelul întregii uniuni rămâne un obiectiv prioritar ca bază pentru avansarea tuturor politicilor țărilor europene. Avem un țel comun și sunt convins că, împreună, vom reuși să întărim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. Sunt convins că discuțiile de astăzi și mâine vor contribui la avansarea dialogului și a schimbului de idei constructive în procesul de conturare al viitorului nostru comun, a spus secretarul de stat Alin Chirilă.

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din România, Vasile Felix Cozma, a prezentat temele de discuție pentru cele două zile ale reuniunii de la Focșani. Pe parcursul celor două zile de întâlnire vă invit să explorăm împreuă patru teme de interes pentru administrația publică europeană și pentru România, teme propuse de către țara noastră pe parcursul exercitării președinției. Vom reflecta asupra dimensiunii etice din procesele și deciziile luate la nivelul culturii organizaționale, asupra competențelor necesare pentru e-guvernare dar și despre rolul liderilor în efortul de digitalizare a serviciilor publice și provocările întâmpinate în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică și, nu în ultimul rând, despre impactul documentelor de planificare strategică asupra performanței administrației publice centrale, a spus președintele ANFP, Vasile Felix Cozma.

Comunitățile locale trebuie să devină „o voce mai importantă” la nivel european

Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. Acesta a arătat că Vrancea este un ținut încărcat de simboluri şi semnificaţii istorice și culturale, dar și cu o bogată experiență în administrația publică. Astfel, Vrancea este o Provincie Europeană când România nu era încă membră a Uniunii Euroopene. Consiliul Județean Vrancea este membru al Adunării Regiunilor Europene de 18 ani, încă din anul 2001, iar în anul 2007 Vrancea a fost desemnată „Cea mai prietenoasă regiune europeană pentru tineri”. De asemenea, Consiliul Județean Vrancea a sprijinit, în urmă cu 3 ani, organizarea „Sesiunii plenare de toamnă a Rețelei Regionale a Tinerilor ARE”, eveniment în cadrul căruia tineri din întreaga Europă au făcut schimb de experiență cu tinerii din județul nostru.

          Deși reformele din spațiul comunitar au dus la creșterea eficienței administrației publice și la o mai mare transparență a deciziei administrative, nu este nici un secret faptul că în acest moment instituțiile europene sunt percepute ca fiind mult prea birocratice și, de cele mai multe ori, mult prea departe de nevoile reale ale omului, la fel cum nu mai reprezintă nici un secret faptul că cetățenii se simt mult mai apropiați de reprezentanții autorităților locale. Cred că un obiectiv care se poate cristaliza în cadrul întâlnirii acestui Grup de Lucru este acela ca noi, comunitățile locale, să devenim o voce mult mai importantă și cum putem noi, comunitățile locale, să fim mai aproape de nevoile cetățenilor pe care îi reprezentăm. Doar în acest mod putem face ca proiectul european să fie, la rândul său, mai aproape de cetățean, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean.

Oaspeții prezenți la eveniment au primit câteva cadouri simbolice din partea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a prezentat pachetul care conține o sticlă de vin de la Casa Panciu, produs în 2007, anul în care România a aderat la Uniunea Europeană, dar și câte un papion pentru bărbați, respectiv eșarfă pentru doamne, brodate cu motive tradiționale, realizate la Atelierul Maressia, de la Vînători.

Foto și video: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?